Urtehage – Første uke

Urtehage

Nåå har jeg begynt med urtehage igjen! Forrige gang jeg sådde en haug med frø i kjøkkenvinduet gjorde jeg det på høsten, og det endte opp med at mange planter måtte kastes fordi de var infisert av bladlus. I år planter jeg heller nå, slik at de kan plantes ut i plantekassa allerede om et par måneder. Der er det mye mer naturlig beskyttelse mot bladlus (som er min verste fiende), så da satser jeg på at de overlever.

Jeg ville ikke ta meg helt vann over hodet denne gangen, og har for eksempel kun sådd noen få frø i tomat-potten (i fjor sådde jeg altfor mange og tomatplantene ble veldig stusselige der de kjempet om den lille næringen), og jeg har plantet mye færre planter denne gangen.

Urtehage

Dette har jeg plantet:

  • Rosmarin
  • Dill
  • Paprika
  • Tomat
  • Kattegress
  • Persille

Fra før av har jeg en chiliplante, kruspersille fra matbutikken (som pleier å dø) og så prøver jeg å vokse fram en ny kinakål fra den gamle stubben.

UrtehageUrtehage

Planen min var egentlig å ha et innlegg 100% fra starten av, men gresset vokste opp etter bare et par dager, så jeg rakk det ikke. I skrivende stund er gresset enda lenger, og jeg har flyttet det ned til matområdet til katten. Jeg kan meddele at det ikke blir spist av…

Urtehage

Denne chiliplanta er noe av det eneste som jeg har igjen etter i fjor, og har hatt en hard medfart i vinter. Den har beholdt noen få blader, men til min store forskrekkelse har ALLEREDE årets bladlus kommet, og jeg måtte ta den med ut på verandaen og gi den en real omgang med antilusmiddel for å bli kvitt dem. Jeg skjønner ikke hvorfor de kommer hele tiden? Noen som har råd der ute? Jeg håper i hvert fall det snart kommer noen små chilier på den.

Urtehage

I dette minidrivhuset skal jeg vokse fram kruspersille. Dette er et tips til alle andre druespisere der ute: bruk plasten som et lite drivhus!

Kinakål

Ut av den gamle kinakålskalken er en liten baby-kål på vei opp. Jeg lurer på hvor stor den faktisk kan bli.

 

Har du tenkt til å dyrke noe hos deg? Har du noen tips mot bladlus? Hva syns du om ideen om å bruke drueplast som drivhus? Svar meg gjerne i kommentarfeltet!

Fastelavenssøndag

Fastelavensbolle

God søndag, og trivelig fastelaven!

Denne helga har vært så perfekt lat og digg! Det har sett ut som det har vært sykt fint vær ute, men det har blåst så mye at man har kunnet være innendørs med god samvittighet, hehe.

I dag startet jeg dagen med å lage en stor bolledeig og satte den til heving. Vi spiste rundstykker til frokost og fikk se den siste etappen av Tour de Ski for kvinnesiden. Da det var herrenes tur var bollene ferdig stekt i ovnen og vi fikk feiret fastelaven på samme måte som vi har gjort de to foregående årene, med deilige fastelavensboller og ski på TV.

Du finner oppskrift på fastelavensboller her om du har ønske om å lage du og.

FastelavensbolleFastelavensbolleFastelavensbolle

Nå skal jeg nyte søndagen, slappe av, få vasket over badet, ført budsjett, tatt en joggetur, fylt inn i listeboka mi og se på masse Big Bang Theory på TV’en.

InteriørbildeInteriørbildeInteriørbilde

Interiørbilde

Nei, Luna får ikke lov til å være på bordet. Men mens jeg er i full sving med å ta bilder rekker hun å hoppe opp rett foran ansiktet mitt. No shame….

Nyt søndagen videre!

20 tips for å unngå hacking

Illustrasjonsbilde av programmeringskode
Bildet er hentet gratis fra Pixabay. Illustrasjonen ser kanskje fancy og “skummel” ut, men alt koden på bildet gjør er å style en meny og litt knapper..

Passord

  1. Ikke bruk samme passord flere steder. Dersom hackere får tak i ett av dine passord, er det ute på nettet på kort tid og de vil prøve å bruke det samme passordet over alt ellers og. I tillegg kan det skje sikkerhetsbrudd på nettsider du stoler på, som gjør at passordet ditt på den gjeldende nettsiden kommer på avveie. Bruk denne siden for å finne ut om din epost har vært utsatt for sikkerhetsbrudd (det har min hele ni ganger..).
  2. Bruk apper og plug-in funksjoner som LastPass for å holde styr på passordene dine, og for å hjelpe deg med å generere nye passord. Da kan du velge hvor lange passord LastPass skal lage for deg, og du slipper å huske et eneste passord selv. I tillegg slipper du å manuelt skrive inn passord. Enkelte virus kan faktisk fange opp hvilke taster du trykker på, slik at de finner ut hva passordene dine er. Da er det praktisk å kunne få LastPass til å fylle det inn for deg.
  3. Bytt passord innimellom. Det anbefales å gjøre det er par ganger i året.
  4. Husk tre passord og kall dem passord1, passord2 og passord3. Til steder der du må huske passordet og du ikke kan bruke LastPass kan denne metoden være nyttig.
    Sett sammen passord med en til tre av passordene du husker og legg til noen bokstaver og tall du husker, og som gir mening for deg. Du kan skrive ned disse passord-kombinasjonene på et trygt sted, men husk å ikke skrive ned passordene i klartekst. For eksempel: I et passord der passord1 er hest22 og passord3 er tomat45 (to relativt svake passord forresten), så skriver man likevel ned passord1passord3, istedenfor å faktisk skrive ned hest22 og tomat45.
  5. Ha alltid minst åtte tegn i passordene dine. Helst fler. Jo flere tegn du har i passordet ditt, jo lenger tid tar det for en datamaskin å finne passordet ditt. Du kan ha verdens mest random passord, men en datamaskin vil fortsatt kunne sette sammen alle bokstaver og tall, og den vil jobbe seg oppover til den har det. Spørsmålet er da hvor lang tid det vil ta for den, og jo flere tegn, jo lenger tid tar det. Se videoen under her for å se hvor mye viktigere det er med et langt passord enn et komplisert et #sizematters
  6. Bruk både tall, bokstaver og tegn for å lage et sterkt passord. Selv om det er viktig med lengde på passordet burde du likevel gjøre det ekstra vanskelig å gjette passordet ved å legge til litt tall, store og små bokstaver og tegn.
  7. Skaff two-step-verification. Til LastPass-kontoen min og eposten min har jeg noe som heter tofaktorautentisering, eller two-step-verification. Det gjør at jeg må bekrefte fra en app på telefonen når jeg skal logge meg inn på et sted i tillegg til å skrive inn passordet mitt. Det gjør det ekstra sikkert, faktisk nærmest umulig, å hacke disse kontoene mine.
  8. Ikke bruk åpenbare passord som alle kan gjette ved å sjekke facebook-kontoen din. Det vil si navn på kjæreste, barn og dyr for eksempel. Eller hjemsted eller favorittidrettslag.
  9. Ikke bruk åpenbare og enkle svar på Sikkerhetsspørsmål. Finn gjerne på svar som bare gir mening for deg eller som bare du kan huske. Eller bruk en venn av deg som mal og svar på spørsmålene som om det var vennen din som skulle svart.
  10. Ikke gi passordet ditt rundt til alle, selv om de vil låne Netflix-kontoen din. 😢

Nettvett

  1. Vær kildekritisk. Ikke registrer deg et sted som kanskje kan være en svindelside, og gi dem innloggingsopplysningene dine.
  2. Bruk forskjellige nettlesere til ulik bruk. Hvis du vil passe ekstra godt på at du ikke lagrer de viktigste passordene dine som cache i nettleseren (nettleserens mellomlagrede historikk) kan du bruke én nettleser til nettsider som kanskje kan være litt usikre, og en annen til viktige ting som bank, epost og forsikringer.
  3. Ikke lagre passordet ditt på fremmedes PC’er. Det burde kanskje være åpenbart, men når du låner maskinen til noen andre må du passe godt på å ikke lagre passordet ditt når du logger inn steder. Mange steder er det faktisk veldig enkelt å hente ut de lagrede passordene i klartekst, slik at de kan brukes andre steder man vet du har bruker.
  4. Logg inn inkognito når du skal bruke noen andres maskiner til viktige ting. For å være helt sikker på at du ikke gir ut noen viktige passord og for at andre ikke skal kunne logge seg inn på de viktigste kontoene dine, så åpne en inkognitofane som ikke lagrer noe av det du gjør. Hvordan du åpner denne kommer an på hva slags nettleser du bruker, men typisk er shift + control + n, eller shift + command + n. Hvis du ikke får til hurtigtasten har de fleste nettlesere en meny du kan finne “Åpne ingonitofane” eller “Åpne privat fane” i.
  5. Lukk fanene til viktige sider når du er ferdig med å bruke dem, slik at du ikke glemmer dem oppe.
  6. Hold styr på hvem som går inn på kontoen din. Mange innloggingsteder tilbyr tjenester for at du skal få beskjed om hvem som logger inn på kontoen din, slik at du kan finne ut om du har blitt hacket. Jeg får mail hvis en ny maskin går inn på mailen min for eksempel. I tillegg sjekker jeg innimellom hvilke steder jeg er logget inn på facebooken min. Det kan du også finne ut slik.
  7. Vær kritisk til alle mail som ber deg gå inn på diverse lenker. I hvert fall hvis disse mailene ber deg fylle inn personlig informasjon. Tips: En nettside vil aldri be deg svare dem med passordet ditt i en mail.
  8. Vær også veldig kritisk til nettsider du fyller inn passordet ditt på.
  9. Ha to forskjellige eposter: én for morsomme ting, som diffuse brukere på ulike nettsider, streamningtjenester og annet, og så bruker du én for viktige ting, som nettbank og til forsikringsselskap. Da er det større sjanse for at du får spam-epost til den epostadressen du har registrert til de morsomme tingene, og også epost som kanskje prøver å lure deg til å oppgi bankopplysninger. Da kan du vite med sikkerhet at det er løgn, for bank-eposten din er jo en annen.
  10. Vær forsiktig med å svare på personlighetstester, for de kan skaffe personlig informasjon om deg som du ikke nødvendigvis burde dele ut.
Illustrasjonsbilde av en hacker
Bildet er hentet gratis fra Pixabay. Dette er kanskje slik mange ser for seg en hacker, selv om realiteten kanskje er at det sitter noen i et åpent landskap i et annet land og skal få tak i folks passord, slik at de kan få penger til å brødfø familien sin.

Lykke til!

Ting jeg elsker med vinteren

Vintervei

Jeg kan aldri huske å ha opplevd en så kort vinter som i år. Det var litt snø i desember, men det var alt. Ellers har gradestokket så vidt bikket under 0 grader hele årstiden.

Blomstene har begynt å spire i hagen, rabarbraen kommer snart og man skulle tro det var påskeferie istedenfor vinterferie. Jeg vet det er mange som er glad for det, men jeg må ærlig innrømme at jeg er bitte litt skuffa, selv om jeg får en ekstra lang vår, som er min favorittårstid. Det er noe med det at man setter så ekstra stor pris på våren når man har rukket å bli skikkelig lei vinteren først, haha. Men jeg har ikke engang fått stått på langrenn en eneste gang i år, og har kunnet bruke vårjakka mi i flere måneder alt.

Jeg leste en liste over alt en personen hatet ved vinteren, så derfor vil jeg nå, på tampen av årstiden, gi min leste over ting jeg elsker ved vinteren!

12 ting jeg elsker med vinteren

1. Jula

2. Stå på slalom

3. Gå på ski

4. Den friske lufta

5. Å pakke seg inn i tykke klær

6. Innedager

Soverom

7. Det er mørkt om natta

8. Det er pent og hvitt ute

9. Ingen insekter

10. Vinterkroppen med hårete legger og slapp holdning

11. Kakao med krem

12. Stå på skøyter

Koffert

Nyt de siste vinterukene 🖤

Oppskrift: Vegetar couscous-salat med egg

Vegetar couscoussalat med egg

Ingredienser

For to personer:

🥗 2 dl couscous
🥗 1/2 buljongterning (grønnsaksbuljong)
🥗 2 egg
🥗 1/2 squash
🥗 1/2 purreløk
🥗 1/2 avokado
🥗 1 stor neve persille
🥗 1 lime

Fremgangsmåte

  1. Lag couscous for to personer etter oppskrift på pakken. Min trengte 2dl couscous og 4dl vann. Sammen med vannet smuldrer du en halv buljongterning.
  2. Kok eggene i 7,5 minutter. La de småkoke, og ikke fosskoke, for å få samme konsistens som meg. Om du vil ha dem med hardere plomme lar du dem bare koke lenger.
  3. Kutt opp squash, purreløk, og persille og bland det sammen med couscousen før den er helt ferdig.
  4. Når couscousen er ferdig blander du inn avokadoen.
  5. Skvis lime over retten til slutt for en frisk smak.

Vegetar couscoussalat med eggVegetar couscoussalat med eggVegetar couscoussalat med egg

Håper det smaker!

Forsmak på våren

Interiørbilde

Det virker som vi har skippet helt over vinteren i år. Jeg har gitt litt opp håpet på en ordentlig vinter, og det ble ekstra klart for meg denne helgen.

I går våknet jeg av at soveromsdøra sto åpen og sola strømmet inn gjennom stuevinduene. Det var så varmt i leiligheten at jeg fint kunne åpne stuevinduet, til Lunas store glede. Hun har kjedet seg så mye de siste månedene, fordi det har vært kaldt i været og mye regn. Da vil hun ikke være ute, og vi har heller ikke vinduene åpne, så hun får tittet ut. Men nå var det endelig varmt nok til at vinduet kunne stå på vidt gap, og hun fikk utforsket vinduskarmen igjen.

Og ikke nok med det! Jeg måtte en tur ut i boden, og da turte hun å være med meg lenger ut enn trappa ved inngangen, og da hun først hadde kommet seg ut ville hun ikke inn igjen. Vanligvis kommer hun springene når jeg har gått inn, men nå var hun ute og utforsket i sikkert en time før hun ville inn. Det er jeg så glad for, for det betyr at vi kan begynne å ha henne mer ute, og da kjeder hun seg ikke like mye.

Bengalkatt ute på eventyrBengalkatt ute på eventyrBengalkatt ute på eventyr med teksten 'out exploring1Bengalkatt

Da jeg var ute fikk jeg øye på årets første løvetann, et sikkert tegn på at vinteren er skippet forbi. Tenk at løvetann har fått vokse fram allerede i februar! Det er en hel måned før fjorårets løvetannblomstring, da jeg fant første løvetann i midten av mars. Men da var det jo også snø til langt ut i mars, i motsetning til i år som det basically ikke har vært snø i det hele tatt. Gresset ute er fortsatt grønt! Men selv om vi ikke har fått noen ordentlig vinter, så kribler det litt i magen med tanken på at våren kommer med stormskritt. Det er min favorittårstid, og jeg ser så frem til å fikse opp i hagen, plukke blomster, se fuglene komme tilbake, plante nye blomster og kjenne det blir varmere for hver dag.

I helga har jeg også fått malt et lag med gulmaling på én av stolene, siden det er litt skjoldete etter å ha blitt spraylakkert. Resultatet er ikke perfekt enda, men det hjalp veldig! Hvis jeg har ett lag maling på de andre stolene og, så syns jeg det er nok forbedring til at de ikke trenger noe mer.

Male stol gulInteriørbildeInteriørbilde

Nå skal jeg få gjort ferdig alt av ukesoppgaver, få inn en joggetur, ført budsjett og planlagt neste ukes meny. Ha en deilig søndag videre!

Fineste valentinsdagen

Valentinsdag

Good lørdag kveld!

I dag har det vært en skikkelig vårdag med varmt vær, hestehov langs husveggen og sol gjennom vinduene. Dagen har blitt brukt til å komme litt til hektene igjen etter en travel gårsdag.

Dagen startet med en litt rolig dag på jobb. Jeg har slitt med en sak veldig lenge, og den ble endelig helt ferdig og klar for å kunne kvalitetsjekkes av en annen utvikler i går, så da ble det litt ekstra tid til litt kaffedrikking og fredagsprat.

Jeg dro hjem fra jobb litt tidligere, siden jeg visste det var mye som skulle gjøres hjemme, men det viste seg å være en dårlig idé. For da jeg kom hjem var Øystein, samboeren min, i full gang med å gjøre i stand til å overraske meg med blomster, prosecco, donuts og boller, og jeg fikk ordentlig kjeft for at jeg kunne finne på å dra tidligere hjem på selveste valentinsdagen, haha. Men jeg hadde oppriktig ikke forventet det, så jeg ble bare kjempeglad for alt sammen.

Øystein fortalte om den komiske blomsterhandel-turen, der han sammen med 14 andre menn hadde stått tomhendte i kø, mumlet noe til kassedamen om “valentinsdag…”, fått en blomsterkvast i hånden og betalt for innpakking. Det må virkelig være en god dag for rosesalg!

Når proseccoen var tømt lagde vi middag sammen: biff med pastinakkpuré, bearnaissaus, aspargies og sopp. Vi tok oss god tid til å spise opp, fikk oss litt dessert og så bar det ned i 1. etasje der naboene bor. For vi skulle nemlig i bursdagen til Rikke! Det var gull å få avslutte en så fin dag sammen med venner. For valentinsdagen handler om mer enn bare kjærester man er glad i, den handler også om venner og familie man er glad i.

ValentinsdagValentinsdag

Ha en fin lørdagskveld videre!

14 billige ting å gjøre på valentinsdagen

Nå er det bare noen dager igjen til valentinsdagen, og alle har kanskje ikke funnet ut hva de skal for noe enda? Det kan være vanskelig å finne på noe som både er koselig og som ikke letter lommeboka altfor mye. Derfor har jeg laget en liste med 14 ting som ikke trenger å koste så mye, slik at alle har mulighet til å gjennomføre dem, uansett økonomiske forutsetninger!

1. Lag middag hjemme. Vart opp en ordentlig god middag sammen og server med en god vin til. Kanskje du overraske daten din med en god dessert og?

2. Ha en hjemmekinodate. Popp litt salt popcorn, kjøp inn litervis med brus, fyll opp godteskåla og dra dynene ut i sofaen i stua, for å ha en ordentlig fin hjemmekinoopplevelse.

3. Besøk et kulturminne i nærområdet. Dersom du søker etter “Kulturminne” i Google Maps vil du få opp alle kulturminner i nærheten. Lag en rute, så dere kan besøke flere steder.

4. Dypp jordbær og mango i sjokolade. Det føles så eksklusivt ut, men er så enkelt. Smelt sjokolade og kutt opp jordbær og mango. Sett dere deretter godt til rette under et pledd og kos dere sammen!

5. Skriv et kort. Skriv et valentinskort til noen du er glad i, enten det er kjæresten, en forelder eller en venninne. Vi må alle bli flinkere til å uttrykke følelsene våres, og kanskje er det enklere på et kort?

6. Åpne en flaske vin sammen. Det er fredag, så hvorfor ikke dele en flaske vin? Kanskje det letter på de gode historiene, minner og på humoren?

7. Stå på ski. Legg langrennskiene i takboksen og kjør til nærmeste sted det er mulighet for å stå. Husk å pakke Kvikk-lunsj og kakao!

8. Ha en hjemme-piknik. Fordi hvorfor ikke? Legg et teppe på gulvet og ha måltidet der istedenfor for å få litt variasjon i hvordan dere ellers spiser hver dag.

9. Ring dine nærmeste. Slå på tråden til de som betyr mest for deg, slik valentinsdagen handler om. Send eventuelt en melding til de du er glad i.

10. Finn en gratis intimkonsert på en bar eller kafé. Vil du oppleve noe nytt, musikalsk og kulturelt? Det trengs ofte bare noen facebooksøk for å finne ut om noen av de lokale barene eller kafeene får besøk av band eller artister. Ofte er det ukjente, up and coming folk som du burde få med deg!

11. Bak sammen. Å bake kan være koselig, og når man gjør det sammen er det enda koseligere! I tillegg får dere noe digg dere kan spise etterpå.

12. Gå en tur til byen eller et sted i nærområdet. Bare det å spasere sammen kan være romantisk og koselig. Kom dere ut i den friske februarlufta og nyt lokale omgivelser.

13. Dra på quiz. Sjekk ut om det arrangeres en quiz på fredag, og meld på deg og daten din som et lag. En gang jeg og Øystein gjorde dette endte vi opp med å slå oss sammen med noen andre som var alene, og vi hadde det veldig gøy med dem resten av kvelden!

14. Spill brettspill. Det er gøy, og du kan få skrudd på konkurranseinstinktet litt. Kanskje en arrangert brettspillkveld med alle vennene kan være en idé og?

Kjærlighet - Paulo Coelho

Kjærlighet - Paulo Coelho

Opplading til nytt prosjekt

Maling

God mandag!

I helga har jeg hatt mye tid til å begynne på et nytt lite prosjekt. Jeg har vært på biltema for å skaffe materialer, og jeg har begynt å planlegge hvordan det skal se ut. Jeg gleder meg til å vise fram det ferdige resultatet, men jeg har ikke lyst til å fortelle altfor mye i tilfelle det ikke blir noe av, hehe. Eller i tilfelle det blir dritstygt.

Uansett er det oppladingen til prosjektet som er gøyest, som for eksempel å øve på å male roser. Takk for lov for Youtube som har oppskrifter på hvordan det gjøres! Og øvelse gjør mester, så jo fler jeg lager, jo bedre håper jeg de blir. Å male er så avslappende og fint, og er en perfekt måte å koble av fra hverdagen. Jeg har kjøpt pensler og maling billig på Søstrene Grene, og vil anbefale det til alle andre som vil starte et sted og.

MalingMalingMaling

Ha en fin start på uka!

30 ting å gjøre i helga

Interiør

1. Ha en garderobedetox, og selg unna det du ikke bruker

2. Arranger en venninnekveld

3. Ha hjemmespa

4. Stå på slalom

5. Utforsk den nærmeste byen

6. Handle inn til en ordentlig filmkveld, med popcorn, pysj og dyner i sofaen

7. Gå på en fjelltur

8. Arranger brettspillkveld

9. Vask kjøleskap og komfyr

10. Ommøbler hjemme

11. Oppgrader et møbel

12. Bak kringle eller kake

13. Ta en joggetur

14. Ha seriemaraton

15. Ring foreldrene dine

16. Prøv å meditere

17. Test ut en turistattraksjon i nærheten

18. Dra på kino

19. Se på teater

20. Sy om gamle klær

21. Spill paintball

22. Gå på skøyter

23. Dra på bowling

24. Les en god bok

25. Planlegg sommerferien

26. Legg vekk telefonen og ha digital detox

27. Oppdater spotify-spillelisten

28. Pott om plantene dine

29. Dra på badeland

30. Slapp av 🖤

InteriørInteriør

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top