Avokadotre på tusende forsøk

Avokadotre

Jeg har ENDELIG klart det! Jeg har klart å få en avokadostein til å få stilk. Jeg tror jeg har prøvd på dette ca. 1000 ganger, og nå gikk det endelig. Rop ut om du har prøvd å stikke tre tannpirkere inn i en stein og la den stå og dyppe i vann en halv evighet til steinen blir grumsete og pinnene brekker 🖐

Det magiske trikset fant jeg på instagram, og det krever ikke så mye som en flis for at avokadostenen skal sprekke opp og få røtter og stilk. Det eneste du gjør er å surre stenen inn i et par lag med dopapir, fukte den i springen og legge den i en liten glasskrukke, slik at den holder seg varm. Ikke lukk lokket helt, den trenger oksygen. Sett den gjerne i sola. Bytt papir et par ganger i uka.

Når steinen får lange nok røtter kan du plante den i jord og sette den i sola.

Jeg trodde egentlig at jeg hadde drept den, for den første lille stilken den fikk var plutselig svidd vekk. Jeg ble litt trist, for jeg hadde hatt den i glasskrukka i flere måneder! Men jeg orket ikke å “deale” med problemet, så jeg fortsatte bare å vanne den i vinduskarmen, og plutselig en dag vokste det opp en ny stilk! Magi.

Så denne metoden anbefales mer enn noen andre metoder jeg noen gang har prøvd. Lykke til!

AvokadotreAvokadotreAvokadotre

Påsken 2020

Påskebord

Goood påske, alle sammen (siden man egentlig offisielt kan si det etter påskeaften)!

Håper alle hadde en kjempefin ferie, selv om den kanskje for mange var litt annerledes enn planlagt. Likevel har jeg fått gjennomført mange av de gode, gamle påsketradisjonene mine.

På onsdag kjøpte jeg og Øystein nok påskegodteri til å fylle opp to store påskeegg, og vi gjemte hverandres i stua, så vi kunne lete etter dem. Jeg trodde jeg hadde gjemt Øystein sitt veldig godt oppi kurven til katten, for jeg selv kunne ikke se at egget lå der når det var så høyt oppe. Dessverre så Øystein med én gang at det var en stor bul under puta i kurven. Veldig skuffende. Men jeg brukte lang tid på å finne mitt, og til slutt dukket det opp bak bøkene i bokhylla. Grunnen til at vi ga hverandre påskeegg på onsdag allerede var for at vi skulle nyte godteri gjennom heele påsken!

Påske

På torsdag lagde vi påskelam, enda en tradisjon jeg har med hjemmefra. Jeg fikk oppskriften på marinade av pappa, så kjøttet fikk marinert seg i to dager i forveien. Det var så sykt mørt og godt. Menyen så slik ut:

Forrett: Kamskjell med blomkålpuré og bacon

Hovedrett: Lam med soppstuing, rotstappe, bakte rødbeter og rødvinssaus

Dessert: Hjemmelaget daimis

Jeg sto for planleggingen og store deler av gjennomføringen av de to første rettene, med mye bidrag fra Øystein. Han lagde verdens deiligste daimis dagen før til dessert.

PåskebordKamskjellPåskelamDaimis

Jeg har selv aldri hatt noen tradisjon for å dra på hyttetur i påskeferien, men etter jeg flyttet hjemmefra har jeg alltid dratt hjem til mamma og pappa. Det ble det ikke noe av i år, men jeg var så heldig at jeg fikk treffe dem på langfredag. Vi avtalte å møtes på en parkbenk langs veien midt mellom oss, med massevis av antibac. Det var ganske merkelig å ikke skulle gi mine egne foreldre en klem, og vi delte ingen ting av mat eller drikke. Det var likevel veldig koselig, og vi satt og pratet ute i et par timer. Det å få møte foreldre i disse dager er jo en luksus, så jeg er veldig takknemlig for at vi fikk det til!

Påskebord

På lørdag hadde vi en avtale med et vennepar om spillkveld over nett, så vi logget oss på klokken fem og spilte med dem til sent på kveld. Det var veldig koselig!
De to siste dagene har bare gått med til å se Poirot på TV, gå tur og slappe av hjemme. Det var deilig å få noen dager til bare 100% avslapning. Det blir litt trist å måtte rydde vekk påskepynten nå, men da blir det bare en enda større glede å finne den fram igjen neste år.

Ha en fiin kveld videre!

How to: Brette kaninservietter

Påske

I kveld er det påskeaften, og i kristen tradisjon er det i natt Jesus skal stå opp fra de døde. Det “feirer” både troende og ikke-troende fortsatt den dag i dag med en god påskemiddag en eller annen gang i påsken. Trenger du i den anledning litt inspirasjon til middagsbordet? Jeg fant en kul og veldig enkel oppskrift på hvordan man kan brette serviettene på ekte påskeharevis.

Slik gjør du det:

1. Brett sammen to ender av en firkantet serviett, slik at det blir en trekant. Om du bruker vanlige, små servietter vil jeg anbefale å brette de helt ut, slik at den blir stor, før du begynner.

Brett sammen to av endene på en firkantet serviett, så du får en trekant

2. Brett/rull trekanten med den brede enden først, slik at du får en lang pølse.

Rull trekanten sammen, slik at du får en lang pølse

3. Legg et påskeegg på midten av serviettrullen og brett den (servietten) rundt påskeegget.

Legg et påskeegg på midten av servietten og brett den rundt eggetLegg et påskeegg på midten av servietten og brett den rundt egget

4. Knyt en tråd rett over påskeegget, slik at det blir et par ører. Se bildet under:

Knyt en tråd rett over påskeegget, slik at endene av servietten blir to ører

Og voila! Du har kule servietter som både kan brukes på middagsbordet og som pynt ellers i huset. Veldig kjapt og enkelt!

30 ting å gjøre i påsken

Påskehjem

God skjærtorsdag! Om du er usikker på hva du skal finne på i de stille dagene som kommer nå, så har du kommer til rett sted. Jeg vet at mange har nok å gjøre med seg og sine i dagene som kommer, og denne listen er ikke ment for alle som allerede har for mye å gjøre. Ikke la den skape et press hos deg, for alt dette er totalt unødvendige greier. La det heller være en inspirasjon til de stundene du ønsker noe å gjøre.

Påske

30 ting å gjøre i ferien

1. Pynte. Finn fram alt du har som er gult og sett i gang med påskepyntingen! Plasser påskeegg, kaniner og kyllinger i hver krik og krok for å få fram den gode påskestemningen hjemme. 

2. Lage påskepynt. Mal og pynt egg eller lag søte påskekyllinger med barna eller alene. Det finnes tusenvis av guider på nettet, og jeg har også laget sju DIYs til deg her.

3. Lese en krimbok. Sett deg ned i sofaen med et glass rødvin og la deg bli oppslukt av en spennende krimbok. Dette er helt klart tiden for det!

4. Ha luksustelttur i hagen. Når du uansett ikke kan reise så langt avgårde kan du jo like godt ha det ekstra komfortabelt på telttur i hagen? Ta med puter, god mat, bøker, magasiner, godis og alt annet kos ut i hagen for å få litt forandring i omgivelsene og for å skape litt nye opplevelser.

5. Spille langstrekkelige brettspill. Ta dere tid til å sitte ned med et langstrekkelig brettspill, som monopol eller risk. Noen ganger kan jo slike spill gå over flere dager, og nå er det jo masse tid til det!

6. Gå en lokal topptur. Finn en topp i nærområdet du kan bestige. Man trenger ikke dra på hyttetur for å oppleve litt oppoverbakker i skog og mark. De fleste kommuner har noen ruter man kan gå.

7. Sove til 12. Dette er tiden du kan (om du ikke har barn) sove så lenge du vil uten dårlig samvittighet. Å strekke seg i sengen til tolv er undervurdert. Hvorfor blir det å sove sett på som så unødvendig på formiddagen? Det er jo fantastisk!

8. Lage store middager. Du kan gjøre mye ut av matlagingen til få personer. I dag skal for eksempel jeg og Øystein ha middag for bare oss to med forrett, middag og dessert, og med masse tilbehør til alle rettene. Selv om vi bare er to vil vi ikke la en slik mulighet gå vekk fra oss.

9. Vaske hjemme. Kjedelig punkt kanskje, men nå er det jo faktisk mulighet til å få vasket gulv, vinduer og bad.

10. Lage skattejakt. Om du har barn hjemme kan du sende dem ut på skattejakt. Lag mange små kart til dem over huset. Hver gang de finner en ny skatt får de et nytt kart der neste skatt er. Det kan være kjempegøy for alle!

11. Gjemme påskeegg. Selv om man er voksen kan fortsatt det å lete etter påskeegg være kjempekoselig. Jeg og Øystein valgte å gjemme hverandres påskeegg allerede i går, slik at vi kunne begynne å spise fra det, haha. Jeg følte jeg hadde gjemt hans egg sykt bra oppe i høyden, men siden han er mye høyere enn meg så han det med en gang. Veldig skuffende. Men vi hadde det gøy!

12. Binge favorittserien. Nå er det på tide å se hele favorittserien på nytt, du har jo hele ferien på deg.

13. Ha filmmaraton. Finn fram snopet, popcornet og brusen, og legg opp stemningen til et realt filmmaraton. Om du ikke har tålmodighet til å se mange filmer på én dag kan du også se én film hver dag istedenfor. Hvem bestemmer at filmmaraton ikke kan gå over mange dager med pauser i mellom?

14. Stå på ski. Om du bor et sted i Norge der det er snø må du jo benytte sjansen til å stå litt på ski (og gjerne gni det litt inn til oss på østlandet).

15. Blåse ut egg. Om du lager hull på hver side av et egg kan du blåse ut innholdet fra den ene enden. Da sitter du igjen med et helt egg du kan male og pynte med.

16. Lage en minnebok. Bla gjennom bilder fra fjoråret eller tiden du har hatt med en person og lag en minnebok eller et fotoalbum. Hva med å lage en korona-minnebok? En minnebok med bilder fra hva du gjorde under koronatiden?

17. Bade i badebalje. Skaff deg en stor badebalje, sett den på terassen eller i hagen og fyll den med varmt og deilig vann. Hvem trenger jacuzzi når man har badebalje?

18. Pynt spisebordet til hvert måltid. Bruk den ledige tiden til å gjøre enhver selvsagt aktivitet til noe ekstra koselig. Måltidene er ikke noe unntak! Dekk på bordet, tenn lys, brett servietter og ta deg god tid.

19. Dra fram hagelekene. Det er på tide å finne fram boccia-sett, minigolfkøller og tennis-rackertene, og sette i gang med litt utendørsaktivitet for hele familien i hagen.

20. Rydd i boden. Vinterklær kan legges inn og sommertøy kan tas ut, for nå er tiden inne for å få litt orden i boden, om du har overskudd og tid til det.

21. Lag hjemmespa. Følg min oppskrift på hjemmespa og benytt også oppskriften på ansiktsmaske, så kan du sette deg til rette og få ladet opp hjemme i egen stue.

22. Gjør hagen klar for sommeren. Få raket vekk gammelt løv, trim trær og hekk og luk vekk ugress. Her i Skien har det definitivt vært fint nok vær til dette! Pass bare på å ha en komposthaug, for det er ikke sikkert at gjenvinningsstasjonene har kapasitet til å ta alt avfallet ditt nå.

23. Bak. Bak kaker, boller, kringler, rundstykker og horn. Det er viktig å kose seg når man sitter inne!

24. Ta en kjøretur til sjøen. Sett deg i bilen og kjør til et sted du har mulighet til å sitte og få puste inn frisk sjøluft, høre lyden av måker og dyppe tær i iskaldt hav. Det gir i hvert fall meg energi og motivasjon.

25. Utepils. Ta en utepils i hagen eller på verandaen. Dersom det er plass kan du jo også sitte med god avstand til noen venner i hagen, så lenge dere ikke tar på hverandres ting. Hvis alle har med hver sine tepper og øl, kan det jo bli riktig å koselig!

26. Påske-LAN. For mange er det tradisjon å dra på LAN i påsken, og det kan jo gjennomføres selv om dere ikke er fysisk sammen? Avtal bare en kveld dere alle skal sitte oppe og spille sammen hele natten lang.

27. Så egne grønnsaker. Kjøp deg et dyrkesett fra Plantasjen og plant tomater, paprika, jordbær og alt mulig annet godt!

28. Ommøbler. Se for deg nye måter møblene dine kan stå på og flytt rundt. Kanskje det gjør noe helt nytt med stua di? Få inspirasjon fra gamle episoder av rom123, der er de veldig flinke på å se alternative romløsninger.

29. Arranger påskequiz. Inviter venner eller familie på påskequiz over messenger. Planlegg hvordan det skal løses; skal dere samarbeide, skal alle fylle ut i hvert sitt notatark eller skal det være om å gjøre og rope ut svaret?

30. Fullfør et puslespill. Skaff deg et puslespill og sett i gang. Det kan ta tid, men det jo veldig koselig og terapeutisk.

PåskefrokostPåske

Påskepyntet hjem

Påskehjem

Goood snart-påske! Når jeg lukker PC-skjermen min i morgen er det endelig klart for påskeferie. Det skal bli veldig godt med ferie, for selv om hjemmekontortilværelsen er avslappende, så er det slitsomt å holde motivasjonen oppe hele dagen. Det er faktisk ikke like enkelt å diskutere kompliserte oppgaver med kollegaer, uten at du må gjøre det til en stor møtegreie. Det er et luksusproblem, men jeg gleder meg likevel til å ha en pause fra det i nesten en hel uke!

Hjemmet mitt har vært påskepyntet i en uke nå, og det gir så mye glede. Jeg elsker fargene og formene, og pynten bringer fram så gode minner fra alle påskene jeg har fått feire hjemme hos mamma og pappa.

Jeg er jo glad i å pynte, og jeg skulle gjerne hatt huset fullt av pynt. Men jeg syns det er litt dumt å kjøpe all pynt på én gang. Det er mye koseligere å samle opp litt og litt for hvert år, og kun velge ut de tingene som virkelig treffer påskegleden i meg. Jeg hadde ikke tenkt til å kjøpe noe nytt i år i det hele tatt, sånn egentlig, men så oppdaget jeg at PREG, en interiørbutikk i Skien sentrum, fortsatt leverte varer på døra. PREG er en av mine favorittbutikker, for de jobber for å få folk i arbeid (en arbeidsinkluderingsbedrift). I butikkene, på lagrene, i produksjonen, i pakkingen, i transporten og i designet jobber det mennesker som av ulike grunner ikke kan jobbe andre steder. At alle mennesker, uansett forutsetning, skal ha en jobb å gå til og noe å bidra med er så utrolig viktig. Derfor syntes jeg det var mer enn verdt det å handle fra dem nå “i disse dager”, som den fysiske butikken deres er helt stengt. Såå jeg anbefaler andre også å ta en titt i nettbutikken deres, de har mye fint!

PåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjemPåskehjempåskepynt

Kos deg med ferie i morgen!

Kanonstart på påsken

Ringenes Herre Risk

Helga som akkurat har passert var absolutt en verdig start på en annerledes påskeferie. Når alles planer er avlyst er det ikke så farlig at egne planer også er det. Det er liksom ikke noe press til å skulle finne på spennende ting i påsken. Vi skal bare nyte livet hjemme, dersom man kan det. Og den muligheten burde man ta og man burde være takknemlig for den, dersom du er så heldig at du bare har måttet gjøre endringer i planene dine og sitte inne.

Så her har innetiden blitt nytet til det fulle. Vi erstattet en jentekveld ute på byen med en vinkveld over Discord på lørdag. Det positive med det er at når kvelden er over kan du bare gå inn på kjøkkenet for å hente deg nattmat. Du slipper å komme deg hjem fra byen, stå lenge i kebabkø eller fryse i regnet. Kjempepraktisk, spør du meg!

Jeg fikk penger til å kjøpe meg bursdagsgave av mormor og morfar forrige helg da jeg fylte 25, og de pengene gikk til Ringenes Herre-risk, som har stått på ønskelisten min i flere år nå. Det var ikke så lett å finne med de gamle, fine brikkene og med likt kart som det originale spillet, men jeg fant en norsk side som solgte det til slutt! Jeg har mange gode barndomsminner med spillet, mest av alt husker jeg at jeg lekte med brikkene (til min storebrors irritasjon, siden jeg ofte rotet dem vekk). Det å faktisk spille det husker jeg derimot ikke så mye av, så Øystein måtte lære meg det på nytt igjen. Men etterhvert som vi kom litt ordentlig i gang klarte jeg faktisk å gi han litt ordentlig konkurranse! Vi har brukt mange timer både lørdag og søndag på å avgjøre hvem den sanne kongen av Midgard er, og det endte til slutt opp med å bli Øystein. Men vi hadde det kjempegøy, og jeg håper vi skal spille det igjen snart.

Ringenes Herre RiskRingenes Herre Risk

Jeg har også fått kjøpt et puslespill fra WWF på 1000 brikker, med søte bilder av forskjellige ulver. Det er noe veldig avhengighetsskapende med puslespill, man får en slags kilende lykkefølelse i magen hver gang en ny brikke faller på plass. Plutselig har det gått flere timer med møysommelig pusling. Så det er definitivt perfekt korona-underholdning!

PuslespillPuslespillRingenes Herre Risk

Ellers har vi spist gode middager, sett film og lest bok. Denne uka skal vi se masse krim, ha påskequiz, gjemme påskeegg og jeg skal lage påskelam til oss. Det er mulig å justere påsketradisjonene slik at man får gjort dem i eget hjem.

Ha en kjempefin påskeuke!

Oppskrift: Enkel og kjempegod laks

Sunn middag laks

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle skrive dette, men en lakserett har faktisk blitt en av mine favorittretter. Laks. Fisk. Og jeg mener det også. Jeg gleder meg så sykt til å spise denne retten hver gang vi har satt den opp på ukesmenyen. Dette er noe av det friskeste, mest smakfulle og perfekt kombinerte jeg har spist, og jeg kan spise det uke etter uke uten å gå lei. Alle de forskjellige råvarene bidrar på hver sine måter å gjøre denne retten helt fullstendig. I tillegg er den rask å lage, hos oss er det risen og dens koketid som avgjør hvor lang tid det tar å bli ferdig med middagen.

Sunn middag laks

Ingredienser

Oppskriften holder til to store og mettende porsjoner

🐟 Laks
🐟 Ris
🐟 2 dl sweet chili saus
🐟 1 neve sitronmelisse
🐟 2 lime
🐟 1 neve cashew-nøtter
🐟 Mango
🐟 Avokado

Sunn middag laks

Fremgangsmåte

  1. Kok ris til to personer
  2. Stek laksen på middels varme
  3. Mens laksen steker blander du sammen sweet chili saus, saften fra én lime, oppkuttet sitronmelisse og knuste cashewnøtter. Smør litt av denne sausen over fisken.
  4. Kutt opp mango og avokado i skiver og kutt den siste limen i båter.
  5. Dander retten ved å legge fisken oppå risen og helle sausen over fisken. Pass på å dele sausen likt på begge tallerkener. Man kan smake til sin egen rett med limebåtene på siden.

 

Sunn middag laksSunn middag laks

Håper retten faller i like god smak hos deg som hos meg!

Bucket List – Norge

Jondal

Har du begynt å planlegge ferien din i sommer? Da skal du få 25 forslag til ting du kan gjøre, og du kan fortsatt holde deg i landet. Norge har utrolig mye nydelig natur å by på, og byene har flotte aktiviteter og severdigheter. Derfor har jeg laget en bucket list for å utforske landet vi bor i. Kopier gjerne, og legg til nye steder. Dette er i hvert fall min liste, og jeg gleder meg til å finne punkter jeg kan krysse av, uten å måtte reise ut av landet vårt! Listen ble opprinnelig publisert i januar, men kanskje den er mer aktuell for ferieplanleggingen nå?

Norway bucket list

☐ Lofoten, Nordland

☐ Trolltunga, Hordaland

☐ Bergen brygge, Hordaland

☐ Besseggen, Oppland

☐ Jostedalsbreen, Sogn og Fjordane

☐ Folgefonna, Hardanger  (i påsken)

☐ Geiranger, Møre og Romsdal

☐ Svalbard

☐ Senja, Troms

☐ Trollstigveien, Møre og Romsdal

☐ Hvaler, Østfold

☐ Preikestolen, Rogaland

☐ Loen, Sogn og Fjordane

☐ Atlanterhavsveien, Møre og Romsdal

☐ Operaen i Oslo

☐ Steigen, Nordland

☐ Saltstraumen i Bodø, Nordland

☐ Fredriksten festning, Østfold

☐ Jomfruland, Telemark

☐ Lillehammer, Innlandet (på vinterstid)

☐ Hundekjøring i Tromsø, Troms

☐ Vikingtur i Stavanger, Rogaland

☐ Kanalbåten i Telemarkskanalen, Telemark

☐ Nidarosdomen i Trondheim, Trøndelag

☐ Dyreparken i Kristiansand, Agder

VestlandetVestlandetVestlandet

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top