DIY – Enkel julepynt

Og så var det bare to bitte små dager igjen til jul!

Er du ikke helt ferdig med å pynte, og mangler litt inspirasjon til fin og hjemmelaget julepynt? Her er noen helt enkle tips du kan få laget i dag sammen med en venn, barna dine, kjæresten eller rett og slett alene. Kanskje med en koselig film på TV’en og en god kopp kakao?

 

Julekrans

Du trenger: Metallring (jeg kjøpte en enkel på Søstrene Grene), kvister eller blader av valgtfritt slag, hyssing, teip og enkle julekuler.

Jeg spraylakkerte ringen i kobber, slik at den skulle passe inn med resten av pynten min. Så plukket jeg noen små kvister fra den altfor overdimensjonerte busken vi har utenfor huset og teipet de fast i ringen. Jeg knøt en hyssing til den og hang den opp, og pyntet den deretter med noen små julekuler.

Julekule

Julekule

 

Navnelapper

Du trenger: En gammel bok (gjerne en ødelagt, som det ikke er farlig å ødelegge mer), pepperkakeformer, penn og saks.

Velg en bokside og marker opp en figur ved hjelp av en pepperkakeform og penn. Klipp den ut og lag et hull på toppen, gjerne med en hullemaskin. Skriv med sterk tusj på den ene siden og knyt fast i pakken.

NavnelapperNavnelapper

Juleverksted

 

Flettekurver

Du trenger: Papir i forskjellig farge og mønster og saks.

Dette har kanskje de fleste laget mye før, men jeg kan ærlig talt ikke huske å ha fått det til noen gang alene. Derfor måtte jeg bare prøve meg fram forrige uke og innså hvor gøy og enkelt det egentlig var! Man kan lage så mange fine varianter med forskjellige farger. Her er en god tutorial på hvordan du lager dem, om du ikke vet.

Julekvist

Ha en nydelig bitte lille julaften videre!

Juleverksted

Juleverksted

Juleverksted

På tirsdag fikk vi luket inn et aldri så lite juleverksted med gamle studievenninner midt i julestria, og det kunne ikke passet bedre. Det var sårt trengt å samles en jentegjeng og bare skravle om alt og ingenting en hel kveld.

Stikkord for juleverkstedet var gløgg, innpakking av hjemmelagd såpe, pakkelek, kos, skravling og veldig mye latter.

Juleverksted

Juleverksted

Jeg gleder meg til vi skal samles igjen på nyåret. Det å gjøre en “greie” ut av alle treffene våres gjør at flere faktisk møter opp og vi gjennomfører. Det blir faktisk prioritert!

Juleverksted

Nå skal jeg pakke til juleferie og lage middag til i kveld. Tenk at dette er siste dagen jeg og Øystein har i leiligheten denne adventstiden. Det er et år til neste gang! Vi skal passe på å nyte den og lage ordentlig god julestemning.

Julepynten min

5 dager igjen til jul!

Jeg er så glad for at min fine julepynt er dratt fram og spredd utover leiligheten! Selv om jeg drar til mamma og pappa i overimorgen er det fint å tilbringe noen dager i egen leilighet med all julepynten fremme.

I løpet av årene etter jeg flyttet hjemmefra, har jeg fått samlet opp en del personlig pynt. Når jeg drar den fram nå skaper den allerede nostalgi og julestemning. I dette innlegget har jeg skrevet litt om en del av det, for de som syns det er spennende.

 

Julekuler

Julekule

Julekule

Julekule

Tenn lys

Jeg kjøpte disse små røde og hvite kulene på ebay for to år siden, jeg tror de kostet rundt 10-20 kr per pakke! Jeg kjøpte en pakke med lilla også, og de hadde jeg hengende nå i advent, før julepynten kom fram. De var en god investering på den tiden jeg hadde dårlig råd. Jeg og Øystein flyttet sammen i leilighet for første gang, og vi trengte noe enkelt å pynte med, som ville gi litt farger og julestemning hjemme.

Glitterkonglene kjøpte jeg på 90% i en interiørbutikk som skulle legges ned. Det var litt av et kupp!

Julekule

Julekuler

I den gamle kampfisk-bollen til Elisabeth har jeg samlet alle de peneste kulene mine. Der er de beskyttet mot julepyntmorderen Luna, og sammen med en enkel lysslynge blir de et blikkfang med det samme man kommer inn i rommet.

Én av kulene kjøpte jeg på et julemarked her i Skien, og den er håndmalt. En annen har jeg fått i julegave av min gode venninne og x-kollektivsamboer Maren, og den har hun strikket selv! Et par er “skatter” jeg har funnet i butikker i år.

Jeg blir ikke lei av å se på dem, for de er så fine! Jeg gleder meg til å finne enda flere kuler å ha i denne bollen neste år!

JulekuleJulekule

Denne pudderrosa julekulen med fjær på ble jeg avstandsforelsket i da jeg fant den på Kremmerhuset første gang, men jeg fikk meg ikke til å betale for den. Jeg trodde ikke den ville passe inn noe sted hjemme hos meg. Jeg så på den hver gang jeg var innom butikken (ja, Kremmerhuset er fast stoppested på det lokale kjøpesenteret), og til slutt slo jeg til da den var satt ned i pris. Det gjelder å kjøpe julepynten sent, for butikkene skal ha vekk alt før det i det hele tatt har blitt julaften.

Det var først da jeg kom hjem at jeg oppdaget hvor godt julekula faktisk gjorde seg inne på soverommet. Der har vi jo allerede mange pudderrosa ting, så den var jo helt perfekt! Nå er jeg veldig glad for at jeg valgte å kjøpe den (spesielt på halv pris).

 

Julekrybber

Julekrybbe

Jeg har faktisk tre julekrybber av forskjellig slag, derfor måtte det bli et helt eget punkt.

Denne lille julekrybben er faktisk fra Betlehem, og betyr veldig mye for meg. Jeg fikk den av moren min, og det er en utrolig fin gave! Den blir liksom litt mer betydningsfull når den er håndlaget det stedet juleevangeliet er fra. Den er laget av en kristen familie der, og de er det ikke så mange av. I de palestinske områdene utgjør de bare 1% av befolkningen. Etter krigen var så mange som 80% i Betlehem, men nå er kristne palestinere blitt en minoritet. Her er en litt kul artikkel om det.

Julekrybbe

Denne lille julekrybben fikk jeg av min tante og onkel til jul for flere år siden. Jeg blir like glad av å åpne den hvert år, og den er formet som en liten bjelle.

JulekrybbeJulekrybbeJulekrybbeJulekrybbe

Denne utrolig sjarmerende og gammeldagse krybben vokste jeg opp med, og jeg har mange gode minner av den! Jeg pleide å leke med figurene og plassere de rundt omkring. Jeg likte spesielt å leke med dyrene og jeg latet som at de snakket og var bestevenner med Jesusbarnet. Man kan se på engelens vinge at den har vært i bakken noen ganger, men slik er det jo med barn!

Annet

JulepyntJulepyntJulepynt

Denne lille papirkatten var en av tingene jeg plukket ut da mamma spurte om vi ville ta med oss noe av julepynten hjem. Den ble funnet da vi tok over barndomshjemmet til oldefar i Portør, og er julepynt de mest sannsynlig fikk da de var små, og det er jo nesten 100 år siden. Det er flere, og det står navn på alle figurene. Den ene (som er hjemme hos mamma og pappa) står det “Helmar” på, og det er navnet til oldefar.

Julepynt

Denne fine nissen har moren til Øystein laget selv, og jeg syns den er så fin! Den er mye finere enn alle nisser man finner på butikker over alt nå. Den er faktisk den eneste ordentlige “julepynten” som har fått lov til å stå framme hele desember.

Her har dere også den fine te-kalenderen min! Den har levert sjokolade og matchende te hele desember.

JulepyntJulepynt

Både den huskende babyen og dompappen er enkel julepynt jeg har fått med meg hjemmefra, og som jeg ikke kan huske en tid uten. Dompappen var min favoritt på juletreet hvert år, og jeg latet som at det var en levende, liten fugl.

 

Hva er din favorittpynt?

 

DIY – Granpynt

Julekvist

God tirsdag!

Dette er et genialt, lite tips for alle som ikke har tid, mulighet, råd eller ønske om å gå til anskaffelse av et stort juletre i år, men likevel ønsker lukten av gran og synet av grønne barnåler.

Gå deg en tur i nabolaget ditt eller i skogen og let etter et stort og fint bartre. Let etter noen litt slitne greiner som er lette å brekke av og ta de med deg hjem.

Sett dem i en fin vase og pynt med juletrepynt, og vipps har du en fin, enkel erstatning for et juletre!

JulekvistJulekvistJulekvistJulekvist

Husk å gi greinene litt vann, så holde de lenger!

JulekvistJulekvistJulekvistJulekvistJulekvistJulekvist

Husk: Det er bare seks små dager igjen til jul!

Mitt julehjem

God mandag!

Tenk at dette er den aller siste uka før jul! I helga fjernet jeg all adventspynten og dro endelig fram julepynten som har ligget i kottet siden forrige jul. Det var så koselig å høre på julemusikk, pynte og gjøre det fint!

Nå kan jula bare komme, og jeg skal nyte de siste dagene her i leiligheten før jeg reiser hjem til mamma og pappa på fredag.

Få deg en elegant bengal, sa de. De tar seg godt ut på bilder, sa de.

Ha en veldig fin mandag, og gled deg over at det er den siste “normale” mandagen i 2018!

Tenn lys for rettferdighet og frihet

Tenn lys

Tenn lys!

Tre lys skal flamme for alle som må sloss.

Tenn lys

For rettferd og for frihet. De trenger hjelp av oss.

Tenn lys

Må ingen miste motet før alle folk er ett.

Tenn lys

Tenn lys for dem som kjemper for frihet og for rett.

Tenn lys

 

Oppskrift: Sjakkaker / Silkekaker

Sjakkaker/silkekaker

God helg!

Dette er den aller siste helga før vi reiser hjem til jul. Desember har som vanlig gått utrolig fort, men jeg er glad for at jeg har fått nyte disse ukene til det fulle.

I går hadde jeg hele leiligheten for meg selv, siden Øystein var på julebord med jobben, og det var så deilig. Jeg så på disneyfilm (danset og sang til alle sangene), spiste potetgull med dip, drakk julebrus og spradet rundt i superundertøyet. I tillegg bakte jeg årets pulje med sjakkaker. Det har blitt tradisjon for meg å bake disse i jula, og dette var tredje eller fjerne år på rad. Jeg syns helt ærlig at de er de aller beste julekakene! Jeg elsker kombinasjonen av vaniljesukker og kakao, og jeg pleier å lage dem i perfekt, liten størrelse, slik at de er lette å spise, selv om man er mett.

De er også veldig enkle å lage, og det eneste du trenger er en bakebolle, håndmikser (det er lurt å låne om du ikke har en) og en vekt.

Sjakkaker/silkekaker

Ingredienser

🍪 200g romtemperert smør
🍪 150g sukker
🍪 200g hvetemel
🍪 100g potetmel/maizena
🍪 1ts bakepulver
🍪 1ts vaniljesukker
🍪 2 toppede ts kakaopulver

 

Sjakkaker/silkekaker

Fremgangsmåte

  1. Visp sukker og smør sammen til det blir lyst og luftig.
  2. Sikt inn hvetemel, potetmel, bakepulver og vaniljesukker.
  3. Bruk hendene til å kna alt sammen. Jobb med deigen til det blir en fast klump. Kna den på kjøkkenbenken.
  4. Del deigen i to nesten like store biter. Den ene kan veie noen gram mer enn den andre bare.
  5. Legg den tyngste deigen til side og kna inn en og en teskje med bakekakao i den andre. Jobb med deigen til den er får en jevn farge.
  6. Del begge deigene igjen i to like store deler, slik at du har fire stykker.
  7. Trill alle deigene til pølser, og legg dem på hverandre, slik som illustrert på bildet.
  8. Kutt opp deigen med ca. en halv cm mellomrom og legg bitene på et stekebrett med bakepapir.
  9. Kakene skal stekes i 8 minutter på 200 grader.

Sjakkaker/silkekaker

Sjakkaker/silkekaker

Sjakkaker/silkekaker
Ferdige sjakkaker

Sjakkaker/silkekaker

Home made cookies

 

Sjakkaker/silkekaker

Sjakkaker/silkekaker

Q: Hvilke julekaker liker du best?

Pakketid

Pakker

Noe av det koseligste jeg vet å gjøre i desember er å pakke inn gaver. Jeg elsker å finne fram gaver jeg har hatt på lur i kottet og pønske ut hvordan jeg skal pakke de inn. Jeg ønsker å gjøre alle pakkene fine og litt unike, og variere papir og pynt.

Nå i høst har jeg hatt to “typer” julegaver. Den ene typen er med farget papir, enten dyp blå, rød eller lilla, med tykt gullbånd rundt. Jeg syns det ser litt “eksklusivt” ut og fargekombinasjonene er så pene! Samtidig har jeg pakket inn mange pakker i et papir som er litt gråpapiraktig med julete mønster og brukt enten hyssing eller rødt silkebånd på. Disse pakkene blir på sin side mye koseligere og “jordnære”.

Pakker

Pakker

Jeg syns begge innpakkingsmetodene er like fine, faktisk. Den eneste jeg mangler nå er rødt julepapir med nisser, engler og juletrær, så har jeg brukt alle de fineste pakkemåtene. Alle med hver sin sjarm.

Pakker

Pakker

Pakker

Pakker

Hva slags papir bruker du? Og hva foretrekker du best? Når det gjelder gaver jeg får så kunne jeg ikke brydd meg mindre om hvordan de så ut, jeg blir bare kjempeglad av å få gaver i det hele tatt. Men jeg syns selv at det er GØY å gjøre pakkene pene. Husk på det, ikke overanstreng deg i jula. Ikke lag for høye forventninger til deg selv. For mest sannsynlig er det bare du selv som bryr deg om pakkene fra deg er pene eller ikke. Eller om stuegulvet er bona eller alle sortene er bakt.

Kos deg videre resten av dagen, og ha en veldig god helg!

Svart senker natten seg

 

Gledelig Lucia, alle sammen!

 

 

Lussekatter

Jeg husker så godt denne dagen fra jeg var liten. Jeg latet alltid som at jeg ikke ville være Lucia, mens jeg egentlig hadde fryktelig lyst. Jeg mener å huske at jeg ble pekt ut til å være det en gang, men (heldigvis) var det noe som ble rullert på. Mamma pleide i tillegg å arrangere Lucia hjemme hos oss, og da fikk jeg alltid gå med den fine lyskronen på hodet. Det er fordelen med å være eneste jente i familien!

Jeg savner litt den gleden med Lucia, og bestemte meg derfor for å markere denne dagen med lussekatter i det minste (jeg brukte den oppskriften her). Det er tross alt dagen vi er over halvveis i advent! Tiden går så fort, og jeg nyter hver eneste adventsdag.

Lussekatter

Ha en veldig fin Lucia-dag videre og nyt en lussekatt til en deilig kopp kaffe om du kan.

 

Q: Feirer du Lucia i dag?

DIY – Julegave: Urtesalt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det har blitt mange hjemmelagde julegaver i år, noe som er med på å tilføre mye personlig i jula. Jeg syns det er fint å bruke tid på å lage noe, istedenfor å kjøpe alt nytt. Likevel kan det noen ganger være litt vanskelig å vite hva man skal lage, for man vil jo gjerne gi noe som mottakeren vil bli glad for.

Her om dagen kom jeg over en genial “oppskrift” på urtesalt og fant ut at jeg ville gjøre noe med urtene mine før de alle sammen tar kvelden. Dette er så enkelt som å blande flaksalt/store saltkorn og en urt sammen! Det kan være tørket krydder fra butikken eller en urt du har plantet selv. Det spiller ingen rolle. Du bare kutter den opp i små biter og blander den sammen med salt. Kjøp små, pene krukker fra Søstrene Grene eller en annen lignende butikk og skriv urtenavnet på krukken.

Urtesalt smaker godt både på ulike typer kjøtt, på poteter og også som tapasrett. Slå deg løs og prøv ut forskjellige urter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forslag til urter

Timian

Rosmarin

Gressløk

Oregano

Kruspersille

Koriander

Dill

Basilikum

Mynte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha en fin dag!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top