Houseplant of the week

Coleus

Goooood helg, alle!

I dag har sommerkjolen vært på, strikkevesten tredd over hodet og neglene nylakkerte. Formen har vært på topp! Vi hadde bakt blåbærgrøt til lunsj, og helt fra jeg sto opp i dag har arbeidsoppgavene blitt feiet gjennom. Oppgaver estimert til en dag er blitt nesten ferdig på en time, og feil jeg vanligvis ville brukt en evighet på å oppdage har bare lyst frem som små åpenbaringer.

Og på en slik fargerik og sprudlende dag vil jeg fremheve dette kunststykket av en plante. Det er en coleus (eller praktspragle), og jeg fikk den som en liten stikling av Elisabeth for noen uker siden. Den skal få vokse seg stor og fin hos meg!

ColeusColeus

Praktspragler eier navnet sitt med sine freshe farger. Bladene kan endre farge, og kan variere mellom gulgrønn, rosa og mørke farger i grønn, sort og lilla. Den trives både inne og ute (når det er over 10 grader), og den skal være enkel å pleie. Den kan fort bli en meter høy om man ikke klipper den ned!

Coleus

Stelletips

Plass: Praktspragle skal helst ha god plass til røttene, så plant den i en stor potte. Den trenger mye næring.
Lys: Den liker det lyst, uten at den står i direkte sollys. Dette gjelder både inne og ute.
Vann: Den liker mye vann, så vannes oftere enn en del andre grønnplanter. Hvis det går kan du vanne den med underskål, så den kan trekke til seg vann selv.
Gjødsel: Gjødsle den jevnlig gjennom sommeren.
Ompotte: Ompott årlig eller annethvert år.

Coleus

New in: Kjøkkenhylle

Ny hylle fra jysk

Nå føler jeg at vi endelig har funnet en endelig løsning på kjøkkenbenken, etter TRE år i leiligheten. Vi har et kjøkken med mye skråtak, og det er kun støpsel på den veggen som er avbildet her. Derfor må mikroen stå der. Den har vært flyttet frem og tilbake opptil flere ganger, men nå har den endelig fått sin faste plass innerst i skråtaket.

Problemet har vært at hvis mikroen står for nærme skråtaket, så er det ikke plass til å ha så mye oppå den, og da mister vi oppbevaringsplass. Samtidig er det dumt å bruke opp benkeplass som er fritt for skråtak, for det er jo der vi kan lage mat. Derfor var den forrige plasseringen av mikroen til høyre med en kurv oppå seg, for å ha alt av kaffe, te, kattemat og andre ting som er effektivt å ha stående lett tilgjengelig. Siden vi har så mye skråtak har vi nemlig ingen overskap.

Jeg vet ikke hvorfor vi ikke har gjort det før, men plutselig gikk det et lys opp for meg at vi jo bare kunne kjøpe en hylle fra jysk å skru opp, så ville hele problemet være løst. Vi har jo fra før av en annen enkelthylle i samme serie hengende på andre siden av kjøleskapet.

Så nå har vi endelig fått ting opp i høyden, og frigjort plass til både pynt og mat. På mikroen ble det til og med fortsatt litt plass til det essensielle ved siden av kaffetrakteren; kaffe.

Ny hylle fra jyskavlegger av peperomiaenavlegger av peperomiaen

Her har vi den andre hylla fra samme serie!

Ny hylle fra jysk

Under hylla er det plass til at vi kan kjøpe inn noen skuffer, der vi kan oppbevare batterier, spisepinner og lignende.

Ny hylle fra jysk

Ny hylle fra jyskSkilt med "I'm sorry for what I said when I was hungry"

De fleste småkranglene til meg og Øystein kommer av at vi er sulte, så kjekt med en disclaimer.

Ny hylle fra jyskKaffetingKaffetingNy hylle fra jyskNy hylle fra jyskNy hylle fra jyskNy hylle fra jysk

 

 

 

OOTD: Rosa og ruter

OOTD: Rosa og ruter

Gooood og fresh tirsdag!

I går hadde jeg en svæært lite produktiv dag, siden det var Øysteins bursdag OG mandag på samme dag. Planen var egentlig å stå opp før åtte og vekke han med kaffe, men da klokka ringte var øynene rett og slett for tunge til at det var fysisk mulig. Så det ble en ekstra halvtime på øyet der. Resten av dagen var konsentrasjonen veldig halvveis, og jeg avsluttet tidlig for en tur til dyrlegen med Luna. På veien hjem dro jeg innom en butikk som heter “Holdbart”, der de selger varer som vanlige matbutikker ikke får solgt, og varer som har gått ut eller snart går ut på dato. Der solgte de nedfryste reinsdyrbiffer, og jeg tok med et par hjem til jubilanten.

Det endte med et veldig deilig måltid med biff, rotmosstappe, bakte gulrøtter, saltbakte mandelpoteter og rødvinnsaus, på en mandag. I tillegg avsluttet vi kvelden med ost, kjeks og vin. Jeg tror Øystein satt pris på bursdagsfeiringen sin, det gjorde i hvertfall jeg, hehe.

I dag har jeg heldigvis vært mer produktiv og “tatt igjen” litt av slacket fra mandag. Da hjelper det mye å dra på seg noen friske og motiverende arbeidsklær! Det viktigste med hjemmekontorjobbklær er at de er behagelige, men også fine. Å føle seg frisk og fin hjelper på motivasjonen ✌️

OOTD: Rosa og ruterOOTD: Rosa og ruterOOTD: Rosa og ruterOOTD: Rosa og ruterOOTD: Rosa og ruter

Jeg skal prøve å få trent litt i dag, så snart middagen har sunket. Jeg føler jeg har fått et lite ekstra gir i det siste. Når målsetningen er å trene litt to ganger i uka, er det mye enklere å gjennomføre. Terskelen blir så lav! Så det er å anbefale til de som sliter. Sett opp en halvtimesøkt i uka, eller start med bare å ha som mål å gå deg en tur. All bevegelse er bra.

OOTD: Rosa og ruter

 

Verandahageprosjekt: Oppdatering!

Verandahage

I starten av mars skrev jeg et innlegg med plan for verandahagen, og viste fram bilder av tomatplanter plantet tett i tett, i små bokser. For første gang har jeg faktisk gjort litt grunnarbeid før planting, slik at jeg kanskje endelig kan få dyrket egne tomater. Jeg har også forhåndssådd basilikum, paprika, persille, gressløk og sitronmelisse.

Bullet journal: balkong-hage plan

Nå som april kom var det på tide å følge planen om å sette ut gulrot, plantet i en stoor potte. Mitt problem er bare at jeg ikke evner å vente til mai med å sette ut mye av det andre jeg sådde i tillegg.. Gressløken er grei, den trengte jeg faktisk ikke å så på nytt i år. Fjorårets gressløk har vokst seg tykk og fin siden mars, og tåler all slags vær. Når temperaturen var på topp i april, og sola skinte hver dag, klarte jeg ikke dy meg. Jeg har nå plantet ut basilikumen og persillen, og jeg har sådd frø med sitronmelisse og dill.

Alle tomatplantene jeg hadde innendørs sluttet på et tidspunkt å vokse, og jeg har derfor i et desperat forsøk på å få de til å leve valgt å sette dem utendørs, slik at de skal få tilgang på mer sol.

VerandahageVerandahageVerandahageVerandahage

Men så har jeg hatt et par store problemer.

Problem 1: April er nå en gang april. Svingete i temperatur.

Så allerede har all basilikumen jeg plantet innendørs dødd. De små tustene du kan se på bildene er ikke lenger 😭. Men jeg håper at frøene har overlevd og at det snart kan spire opp noen små basilikumkvister. Persillen ser heldigvis ut til å leve fortsatt. Det samme kan jeg ikke si om tomatene, som alle har visnet enda mer enn før. Så det ser ikke ut til at jeg kommer til å få til tomater i år heller. Jeg valgte å ta sushi-boksen med tomater inn igjen, slik at ikke alle skulle fryse ihjel, så vi får se om de klarer seg. Høyst tvilsomt! Men da har jeg i hvertfall prøvd.

Problem 2: Katt.

Dette lille monsteret har som vendetta å tisse og bæsje så mye som overhode mulig i blomsterkassene mine. Foreløpig har jeg klart å holde henne unna kassen med gressløk, persille, basilikum og sitronmelisse, men den andre ser det dårlig ut for. Alle frøene med dill er gravd opp og kastet rundt i kassa.

Det er ikke så lett, for verandaen er det eneste stedet utendørs Luna er trygg, og hun elsker å være der. Men når hun skriker desperat etter å gå ut, og det første hun gjør er å fyke bort til kassa, så er det ikke annet å gjøre enn å nekte henne. Og det verste er at når hun først får det til, og jeg tar henne på fersken, da blir hun så hyper at hun spurter inn i stua mellom beina mine, hopper opp i sofaen, videre til senga vår og avslutter med gjestesenga. Med de mest møkkete potene i historien. Så alle som mener at katter er onde: dere har helt rett.

Bengalkatt og verandahageBengalkatt og verandahageBengalkatt og verandahageBengalkatt og verandahageBengalkattBengalkattKatt

Fått spindelvev i brynværhåret. Fortjent.

Men vi får nå se hvordan det kommer til å gå. Jeg har i hvertfall gressløk, og jeg krysser fingrene for at mai blir en bedre måned å plante! Det er jo som regel en ganske dårlig idé å starte utplantingen allerede i april. I tillegg må jeg skaffe en hønsenetting eller noe, slik at jeg kan holde udyr utenfor plantekassene mine.

Jeg lager forresten skilt av gammel papp som er klippet opp. Mye billigere enn å kjøpe pinner eller skilt.

VerandahageVerandahageVerandahage

 

Rapport fra årets påskelam

Påskelam

Så ble det påskelam i år og! Hele tirsdag kveld i påskeferien ble brukt til å gjøre klart alt som kan gjøres klart på forhånd til et slikt måltid. Jeg lagde blomkålpuré og smørsaus til forretten, og pastinakkpuré til hovedretten. I tillegg skrelte jeg og kuttet opp alle grønnsakene som skulle bakes i ovnen, slik at alt var klart. Til slutt ble det laget en marinade og lammet fikk ligge i fram til dagen etter. Det er faktisk mitt beste tips; å lage ALT som smaker like godt dagen etter, og som du bare kan varme opp rett før servering, dagen før. Det gjorde det lett som ingenting å servere påskelam med både forrett og hovedrett (og kake til dessert).

Menyen besto av scampi med blomkålpuré, en slags smørsaus, fenalår og dill på toppen til forrett (denne oppskriften, men med fenalår istedenfor bacon, scampi istedenfor kamskjell, og der jeg har helt en liten skvett hvitvin på scampien under steking). Deretter var det lammestek til hovedrett, med pastinakkpuré (denne oppskriften, men jeg la til et par gulrøtter), mandelpoteter, ulike bakte rotgrønnsaker og rødvinssaus. Jeg lot være å sile rødvinssausen, for jeg syns alt jeg tilsatte i den var så godt sammen med lammet. Så hvorfor kaste det? Til slutt spise vi opp bursdagskaken min til dessert!

Vi ble sittende og skravle i en evighet, og måtte etter oppvasken trekke til sofaen for å prate videre. Det er så rart at man kan bo så mye oppå hverandre og føle at man er litt “utpratet” sammen, men likevel ha så voldsomt mye å si når flyten bare er i gang.

Det var en glede å innvie bordet med et skikkelig påskemåltid, og det viste spesielt hvor mye man kan kose seg selv om man bare er to.

PåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamPåskelamScampi med blomkålpuréScampi med blomkålpuréPåskelamPåskelamPåskelam

Bullet journal: April

Bullet journal: april

~ Hei, fine april! ~

For en knallstart på måneden, med ferie, påskestemning og nydelig vær! Det var så motiverende å fylle inn denne ukas målsetninger at jeg brukte litt ekstra tid på å tegne “april” med bietema. Jeg er ikke en veldig stø tegner, så litt kluss ble det, og sirkelen på den rosa blomsten kan fort gjøre om a-en til en å, men det er nå det fineste jeg har laget i bullet journalen i år.

Denne måneden skal dedikeres til å få en skikk på yarisen min, siden den ikke ble EU-godkjent forrige uke (😭), og jeg regner med det vil koste så mye at jeg like godt kan selge den. Det er så sykt praktisk med to biler når vi først begge skal noe, men det er jo ikke vits når den ene bare blir stående og forfalle. Den fortjener å bli kjørt mer, så om jeg ikke får leid den ut, og det koster for mye å reparere, så må jeg nok kvitte meg med den. Men jeg skal nok prøve å få leid den litt mer ut på nabobil først, for å se om den kan samle opp litt bidrag.

Ellers prioriteres gode rutiner med gjennomførbare mål. Det ble plutselig litt kaldt i slutten av mars, så vi utsatte å pakke ned vinterklærne til denne måneden istedenfor. Jeg troor det var lurt.

Bullet journal: april

Bullet journal: april

Slik ser rengjøringstrackeren ut. Den fargelegges med ulike farger etterhvert som oppgavene blir gjort ✐

Bullet journal: april

Mål for april

Helse

✓ Trene to ganger i uka

✓ Daglige pushups

✓ Leggetid før klokka 12

✓ Tre veggismiddager i uka

✓ Jogge 2-4 ganger

Kjærlighet

✓ Planlegge bryllup

✓ Ha en datekveld med flere retter

✓ Ha digitale vinkvelder

Karriere

✓ Skape et motiverende arbeidsmiljø

✓ Ta mer pauser og gå mer turer

✓ Finn og delta på et inspirerende webinar

Annet diverse

✓ Få Yaris EU-godkjent

✓ Legge Yaris ut for salg 😭

✓ Pakke ned vinterklær

✓ Pusse opp flere stoler

 

Bullet journal: aprilBullet journal: aprilBullet journal: aprilBullet journal: april

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top