Tenn opp noen stemningsskapende duftlys, med lukt av kanel, skog, eple, eller noe fancy, som “Pumpkin Cheesecake” og “Woodland road trip”.
Lag på lag med varme pledd
Finn fram alle gamle ullpledd, og legg de lagvis i sofaen, slik at den blir ordentlig myk og koselig. Man får mange fine brukte tepper på bruktbutikker og, om det er noe for deg!
Pynt med strå og andre høstbuketter
Enten kan du plukke strå utenfor, eller så kan du kjøpe på plantasjen, matbutikken eller noen litt mer vedvarende på en interiørbutikk.
Tunge gardiner
Dekk vinduene med tunge gardiner for å holde kulden ute og den lune stemningen inne. Kanskje du finner noen kule i mørk velur eller i høstfarger?
Lyslenker
Du. Kan. Ikke. Få. For. Mange. Lyslenker… Ferdig.
Få inn høstfarger
Bytt putetrekk, gardiner, duker og decor til noe skikkelig høstlig. Her er jeg selv veldig dårlig, siden flamingoene og de rosa putene får stå framme hele året, men det er likevel et lurt grep om du vil få skikkelig høststemning i hjemmet.
Her kommer en litt forsinket rapport fra dagene jeg og Øystein tilbragte i vakre Olden og Loen!
På roadtripen vår i sommer ville vi oppleve mer av Stryn kommune enn det vi rakk i fjor, da vi kun så vidt var innom for å sove og dra igjen dagen etter. Planen var hele tiden å dra til Olden, siden Loen allerede er under så mye turistpress etter å ha blitt plastret ut over instagram i flere år, men det ble litt endring i planene da vi kom til dit.
Rett før vi ankom innkjøringen til Oldevatnet hadde det nemlig dessverre vært en bilulykke og veien inn dit var stengt inntil videre. Det var kveld, det regnet og mørket begynte å falle på, så vi begynte å lete etter et hotell vi kunne sove på, men alt var fullbooket, eller kostet altfor mange 1000-lapper til at det var verdt det.
Vi endte derfor opp med å finne en campingplass ved Loenvatnet i siste liten, og med litt flaks rakk vi akkurat fram til en kjempevakker, liten, enkel campingplass rett før de skulle stenge resepsjonen. Den heter Helset Camping, og ligger helt tett inntil vannet. Det var oppmerkede ruter, slik at ikke folk skulle legge seg for tett opp mot hverandre, og det var akkurat én rute ledig langs vannet da vi kom. Heldigvis!
I småregn satte vi opp teltet i en fei, og da vi var ferdig og kunne legge oss inn for å sove i teltet åpnet himmelen seg helt, og det begynte å pøsregne. Det var faktisk ganske idyllisk.
Neste morgen sto vi opp til eventyrlig utsikt. Skyene hadde lagt seg lavt langs vannet og speilet seg i helt blikkstille vann. Etterhvert kunne vi skimte en liten regnbue på den andre siden av vannet. Vi fikk badet litt, selv om isbrevannet var iskaldt. Brrr.
Etter bading og frokost pakket vi sammen teltet og dro til destinasjonen vi egentlig skulle til; Oldevatnet. Vi sjekket inn på Gryta Camping, en campingplass jeg varmt kan anbefale. Det var god plass, mange parkbenker langs hele vannet, gratis utleie av robåter og vester, butikk som solgte både varm og kald mat, gode doer og til og med en geit.
Etter turen hang vi litt på campingplassen og fikset oss, før vi kjørte ut til Loen. Vi angret i fjor på at vi ikke planla bedre, og tok Loen Skylift opp for å spise middag, så i år var det en viktig del av planen vår
Loen Skylift går opp til Hoven, et fjell på 1011moh, der det ligger en utrolig fin restaurant. Det er opp hit mange velger å klatre Via Ferrata og ta zipline, men vi holdt oss til Skyliften denne gang.
Det kilte i magen da vi ble fraktet oppover fjellsiden, nesten rett til værs, og utsikten var helt upåklagelig. Vi kunne se helt inn til Oldevatnet, Olden og Lovatnet.
Hoven Restaurant hadde nydelig mat og gode drinker, men pass på! Vann er ikke gratis. Det erfarte vi på den uheldige måten, haha. Så du kan like godt ta deg en brus som et glass vann.
Vi hadde en lang og treg morgen dagen etter, med både toast og morgenbad, før vi pakket sammen leiren vår og dro av sted for å utforske Geiranger.
✧ 3ss hvitt sukker (eller så mye at du blir flau + litt til)
✧ Kanel (mye kanel)
1. Skrell eplene og kutt dem opp i tynne skiver. Pass på å ikke få med kjernehuset. Dekk til eplene, slik at de ikke blir brune mens du lager kakerøra.
2. Pisk romtemperert smør og sukker sammen med kjøkkenmaskin eller håndmikser, så det blir lyst og luftig. Dersom du ikke har håndmikser får du bruke rå muskelkraft, og det blir kake selv om du ikke får det så lyst og luftig som det skal være.
3. Tilsett eggene, ett om gangen. Pisk godt mellom hver gang.
4. Sikt inn mel og bakepulver. Vend det inn, og ikke rør altfor mye etterpå. Da går lufta ut av røra.
5. Smør en form på 24 diameter. Protip: Strø semulegryn i formen og vend den rundt, slik at de dekker alle overflater. Da kan jeg nesten garantere at kaka ikke setter seg fast. Tips jeg lærte av Elisabeth i går.
6. Hell røra over i formen og stikk eplebåtene ned i kaka, tett i tett. Strø kanel og sukker over, så mye som du ønsker!
7. Stek kaken på 180 grader midt i ovnen i ca. 50 minutter.
Kickstart høsten med en hjemmelaget blanding med høstkrydder du kan bruke i mat, kaffe, gresskarpai, pannekaker og mye annet godt du kan kose deg med i høst. Blandingen er typisk amerikansk og heter “Pumpkin spice”. Du har kanskje hørt om Pumpkin Spice Latte? Kryddermiksen passer perfekt i den!
Lyst på et bratt eventyr som bare er 700 meter å gå? Da er denne syrefesten av en tur noe for deg. Den starter nemlig i fjorden og skal opp til 250moh. Det er bratt. Dette er derfor ikke turen for deg med dårlige knær eller høydeskrekk, for luftige partier blir det mange av oppover.
For å komme seg hit må du ta båt fra Geiranger. Det går både ferge og rib til startpunktet, og jeg kan varmt anbefale ferga. Den var perfekt lagt opp til turen, og vi hadde god tid til å både gå opp og ned, og spise lunsj på toppen av Skageflå, før ferga hentet oss igjen. I tillegg får man en time sightseeing i Geriangerfjorden, med veldig mye spennende historie og vakker natur.
Turrapport:Tur: Skageflå
Høyde: 250moh
Lengde til toppen: 700 meter fra der man blir satt av
Tid brukt opp: 28 min (men beregn tre kvarter)
Stigning: 250m
Turkamerat: Øystein
Framkomstmiddel: Ferge
Vanskelighetsgrad: Middels
Fergepris: 450kr tur/retur inkludert en time sightseeing
På toppen av Skageflå finner du en av de mest kjente fjellgårdene i Geirangerfjorden. Derfra er det nydelig utsikt over De Syv Søstre. Gården var i drift fra 1613 til 1918, og på det meste bodde det 120 dyr der oppe. Stien opp var i sin tid så vanskelig at den eneste måten å komme seg opp var ved hjelp av tømmerstokker.
På 1800-tallet fikk de midler til å sprenge ut en litt bedre sti i fjellsiden. Vi ble fortalt at de bandt de minste barna fast i husveggen som kyr mens de gjorde gårdsarbeid, slik at ikke barna skulle falle ned. De lærte seg altså å leve godt med farene av å bo et slik sted. Det skjønner jeg godt, for det var virkelig stup langs hele kanten.
Hvis du er ekstra sprek kan gå tilbake til sentrum via Homlong. Det tar 3-4 timer. Husk mat og drikke, og å være litt sprek i formen om du velger dette alternativet. På bildet nedenfor ser du Skageflå rett forut.
Jeg vet vi er et par uker inn i årets første høstmåned allerede, men jeg må innrømme at det ikke akkurat har føltes slik ut. Sola har stekt og denne helga er første gang det har regnet (som jeg har fått med meg i hvertfall). Det har vært en lang sommer, så jeg kjenner jeg er klar for lune, mørke kvelder igjen.
Skal du på ferie i Olden er turen inn til Briksdalsbreen å anbefale. Hvertfall om du er på utkikk etter en enkel, men innholdsrik tur.
Du starter ved Briksdalsbre Fjellstove, der er det flere parkeringsplasser. Husk mobil, så du får betalt parkering på vipps. Derfra er det bare 2,5km å gå inn til breen, og ved et veikryss kan du velge to ulike veier. Det gjør at du får en variert tur med en annen tilbakevei. Du får valget rett før Kleivafossen, og da anbefaler jeg å gå forbi den oppover og ta Keiser Wilhelms sti tilbake igjen.
På veien går man forbi informasjonsskilt som kan fortelle hvilket år breen gikk ned til punktet du står. Den har trukket seg mye tilbake, spesielt etter 1900. Så her får du i tillegg en real historietime. På veien møter du også den store Kleivafossen som gir deg en dusj om du velger riktig sti. Du får til og med litt fakta om jettegryter på turen!
Og forresten! Om du har skadet beina eller av andre grunner sliter med å ta deg fram langt er det mulig å bli kjørt nesten til toppen med shuttlebiler. Da må du bare gå 500 meter inn til breen.
Turrapport:Tur: Briksdalsbreen
Høyde: 350moh
Lengde til toppen: 2,5km fra parkeringsplass
Tid brukt på hele turen: 90 min
Stigning: 190m
Turkamerat: Øystein
Parkering: Briksdalsbre Fjellstove
Vanskelighetsgrad: Veldig enkel
Briksdalsbreen er en arm ut fra Jostedalsbreen, og ble dannet for ca. 2500 år siden. De første turistene dukket opp i dalen på midten av 1800-tallet, og etter andre verdenskrig eksploderte turismen. Oldedalen var uten vei fram til 1955, men fra den første motorbåten gikk fra 1915 og til 1955 ble både turister og innbyggere fraktet med båt.