20 tips for å unngå hacking

Illustrasjonsbilde av programmeringskode
Bildet er hentet gratis fra Pixabay. Illustrasjonen ser kanskje fancy og “skummel” ut, men alt koden på bildet gjør er å style en meny og litt knapper..

Passord

  1. Ikke bruk samme passord flere steder. Dersom hackere får tak i ett av dine passord, er det ute på nettet på kort tid og de vil prøve å bruke det samme passordet over alt ellers og. I tillegg kan det skje sikkerhetsbrudd på nettsider du stoler på, som gjør at passordet ditt på den gjeldende nettsiden kommer på avveie. Bruk denne siden for å finne ut om din epost har vært utsatt for sikkerhetsbrudd (det har min hele ni ganger..).
  2. Bruk apper og plug-in funksjoner som LastPass for å holde styr på passordene dine, og for å hjelpe deg med å generere nye passord. Da kan du velge hvor lange passord LastPass skal lage for deg, og du slipper å huske et eneste passord selv. I tillegg slipper du å manuelt skrive inn passord. Enkelte virus kan faktisk fange opp hvilke taster du trykker på, slik at de finner ut hva passordene dine er. Da er det praktisk å kunne få LastPass til å fylle det inn for deg.
  3. Bytt passord innimellom. Det anbefales å gjøre det er par ganger i året.
  4. Husk tre passord og kall dem passord1, passord2 og passord3. Til steder der du må huske passordet og du ikke kan bruke LastPass kan denne metoden være nyttig.
    Sett sammen passord med en til tre av passordene du husker og legg til noen bokstaver og tall du husker, og som gir mening for deg. Du kan skrive ned disse passord-kombinasjonene på et trygt sted, men husk å ikke skrive ned passordene i klartekst. For eksempel: I et passord der passord1 er hest22 og passord3 er tomat45 (to relativt svake passord forresten), så skriver man likevel ned passord1passord3, istedenfor å faktisk skrive ned hest22 og tomat45.
  5. Ha alltid minst åtte tegn i passordene dine. Helst fler. Jo flere tegn du har i passordet ditt, jo lenger tid tar det for en datamaskin å finne passordet ditt. Du kan ha verdens mest random passord, men en datamaskin vil fortsatt kunne sette sammen alle bokstaver og tall, og den vil jobbe seg oppover til den har det. Spørsmålet er da hvor lang tid det vil ta for den, og jo flere tegn, jo lenger tid tar det. Se videoen under her for å se hvor mye viktigere det er med et langt passord enn et komplisert et #sizematters
  6. Bruk både tall, bokstaver og tegn for å lage et sterkt passord. Selv om det er viktig med lengde på passordet burde du likevel gjøre det ekstra vanskelig å gjette passordet ved å legge til litt tall, store og små bokstaver og tegn.
  7. Skaff two-step-verification. Til LastPass-kontoen min og eposten min har jeg noe som heter tofaktorautentisering, eller two-step-verification. Det gjør at jeg må bekrefte fra en app på telefonen når jeg skal logge meg inn på et sted i tillegg til å skrive inn passordet mitt. Det gjør det ekstra sikkert, faktisk nærmest umulig, å hacke disse kontoene mine.
  8. Ikke bruk åpenbare passord som alle kan gjette ved å sjekke facebook-kontoen din. Det vil si navn på kjæreste, barn og dyr for eksempel. Eller hjemsted eller favorittidrettslag.
  9. Ikke bruk åpenbare og enkle svar på Sikkerhetsspørsmål. Finn gjerne på svar som bare gir mening for deg eller som bare du kan huske. Eller bruk en venn av deg som mal og svar på spørsmålene som om det var vennen din som skulle svart.
  10. Ikke gi passordet ditt rundt til alle, selv om de vil låne Netflix-kontoen din. 😢

Nettvett

  1. Vær kildekritisk. Ikke registrer deg et sted som kanskje kan være en svindelside, og gi dem innloggingsopplysningene dine.
  2. Bruk forskjellige nettlesere til ulik bruk. Hvis du vil passe ekstra godt på at du ikke lagrer de viktigste passordene dine som cache i nettleseren (nettleserens mellomlagrede historikk) kan du bruke én nettleser til nettsider som kanskje kan være litt usikre, og en annen til viktige ting som bank, epost og forsikringer.
  3. Ikke lagre passordet ditt på fremmedes PC’er. Det burde kanskje være åpenbart, men når du låner maskinen til noen andre må du passe godt på å ikke lagre passordet ditt når du logger inn steder. Mange steder er det faktisk veldig enkelt å hente ut de lagrede passordene i klartekst, slik at de kan brukes andre steder man vet du har bruker.
  4. Logg inn inkognito når du skal bruke noen andres maskiner til viktige ting. For å være helt sikker på at du ikke gir ut noen viktige passord og for at andre ikke skal kunne logge seg inn på de viktigste kontoene dine, så åpne en inkognitofane som ikke lagrer noe av det du gjør. Hvordan du åpner denne kommer an på hva slags nettleser du bruker, men typisk er shift + control + n, eller shift + command + n. Hvis du ikke får til hurtigtasten har de fleste nettlesere en meny du kan finne “Åpne ingonitofane” eller “Åpne privat fane” i.
  5. Lukk fanene til viktige sider når du er ferdig med å bruke dem, slik at du ikke glemmer dem oppe.
  6. Hold styr på hvem som går inn på kontoen din. Mange innloggingsteder tilbyr tjenester for at du skal få beskjed om hvem som logger inn på kontoen din, slik at du kan finne ut om du har blitt hacket. Jeg får mail hvis en ny maskin går inn på mailen min for eksempel. I tillegg sjekker jeg innimellom hvilke steder jeg er logget inn på facebooken min. Det kan du også finne ut slik.
  7. Vær kritisk til alle mail som ber deg gå inn på diverse lenker. I hvert fall hvis disse mailene ber deg fylle inn personlig informasjon. Tips: En nettside vil aldri be deg svare dem med passordet ditt i en mail.
  8. Vær også veldig kritisk til nettsider du fyller inn passordet ditt på.
  9. Ha to forskjellige eposter: én for morsomme ting, som diffuse brukere på ulike nettsider, streamningtjenester og annet, og så bruker du én for viktige ting, som nettbank og til forsikringsselskap. Da er det større sjanse for at du får spam-epost til den epostadressen du har registrert til de morsomme tingene, og også epost som kanskje prøver å lure deg til å oppgi bankopplysninger. Da kan du vite med sikkerhet at det er løgn, for bank-eposten din er jo en annen.
  10. Vær forsiktig med å svare på personlighetstester, for de kan skaffe personlig informasjon om deg som du ikke nødvendigvis burde dele ut.
Illustrasjonsbilde av en hacker
Bildet er hentet gratis fra Pixabay. Dette er kanskje slik mange ser for seg en hacker, selv om realiteten kanskje er at det sitter noen i et åpent landskap i et annet land og skal få tak i folks passord, slik at de kan få penger til å brødfø familien sin.

Lykke til!

One thought on “20 tips for å unngå hacking

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top