Nye skatter fra Portør

Keramikk fra Portør

Forrige søndag var det marked på Portør Pensjonat, et ukentlig søndagsmarked som bugner av brukte skatter, strikkede klær, glasskunst, malerier fra lokale kunstnere, tovede tøfler og mye annet spennende. Jeg skrev om markedet i fjor i dette innlegget.

På markedet fant jeg tre ting som jeg falt for, den første var en bok. Jeg har lest mange bøker av Lars Kepler, og har vært litt på utkikk etter Paganinikontrakten en stund. Det er bok nr. 2 i serien, og jeg har allerede lest tre andre som kommer etter denne. Derfor ble jeg glad da de solgte den brukt for bare 30 kr på dette markedet! Så den ble med meg hjem.

Det andre jeg fant var et fint glassbeger. Det var fullt av kult mønster, og jeg gleder meg veldig til å pynte med det. Jeg planlegger å fylle det vann med små bær i om sommeren, blader på høsten, godis i jula og blomster om våren.

Keramikk fra PortørKeramikk fra PortørKeramikk fra PortørKeramikk fra Portør

Til slutt oppdaget jeg en bunke med ark. De hadde alle sammen nydelige tegninger på, og flere var fulle av skrift og notater. Det viste seg å være kopier av en dagbok skrevet på 1800-tallet av en dame som var veldig flink til å tegne blomster og insekter, og hun førte loggbok på spaserturene hun hadde. Jeg syntes bildet var så fint, og jeg har allerede rammet det inn og pyntet hylla her hjemme med det.

Utsnitt fra turrapportUtsnitt fra turrapport

Det var ikke bare på markedet jeg fant fine ting i Portør. Før i tiden var det nemlig slik at alt av knust porselen bare ble kastet i havet, lenge før ordet “kildesortering” ble oppfunnet. Alt dette har vært skjult av mudder i mange år, men nå de siste årene har det begynt å komme små biter av det gamle porselenet opp til overflaten. Hvert år plukker jeg opp det jeg kan finne, og det er alltid like gøy å finne biter fra samme serviset.

Jeg har nå samlet alle bitene jeg har funnet i en skål. Den står nå på bordet som pynt, men jeg har en del planer for hva jeg ønsker å gjøre med bitene med tiden! I tillegg har det kommet en liten medisinflaske opp av sanda, og den har fått plass på hyllen ved TV’en.

Keramikk fra PortørKeramikk fra PortørUtsnitt fra turrapport

Jeg vet ikke om alle tingene kommer til å bli værende på denne måten, men for nå syns jeg det er greit. Jeg kom jo hjem fra Portør i går, så jeg har ikke rukket å tenke så mye over hva som passer sammen enda. Vi får se hvordan det blir!

Hjemme igjen

Portør

Nå er jeg hjemme etter nesten to uker i ferieparadiset mitt Portør. Jeg er så utrolig heldig som har muligheten til å reise dit hvert eneste år og oppleve norsk sommer på sitt vakreste.

Huset vi bor i der er bygd av min tippoldefar, før han reise til New York i et forsøk på å skaffe et bedre liv. Han etterlot seg kona og seks unger her i Norge, inkludert min oldefar. Derfor måtte oldefar begynne å jobbe som fisker allerede som 13-åring for å hjelpe til med å brødfø familien.

Portør

Det er så rart å se de store luksusbåtene og kjempehyttene som har kommet hit nå, når man tenker på hvordan det var her for bare 100 år siden. Da var det fattigdom og sult her. De små jordflekkene er jord som er fraktet med små hender for å ha mulighet til å dyrke noe i hagen. Når jeg soler meg i hagen er det rart å vite at min egen slekt har sittet på samme sted og vært sultne og slitne. Og når jeg går opp til vakttårnet og nyter utsikten er det rart å tenke på at min egen tippoldemor kanskje sto her for å se etter sine barn som var ute på havet.

Det er på grunn av disse menneskene at jeg nå kan sitte i Portør med reker og hvitvin, og være totalt avslappet og fredfull. Det er takket være disse menneskene jeg kan sole meg på svabergene, dra ut med båten til en ledig holme, spille kubb i hagen, lese en bok på plattingen eller lete etter krabber ved brygga. Det er jeg veldig takknemlig for. Det er ingen selvfølge.

Portør

Jeg har vært her hver eneste sommer hele mitt liv. Det er det stedet i verden jeg føler meg aller mest avslappet. Når jeg kjører bilen inn oppkjørselen er det som en slags bør bare blir løftet av skuldrene mine, som om noe inni meg letter og flyter på bølgene som omfavner Portør. Lufta er så frisk, lydene så fredfulle. Det er en form for lykke som ikke kan beskrives med ord.

Tusen takk for at jeg får fortsette å være her hvert år.

Portør

Uka som gikk – Uke 28

 

 

Bengal

Akkurat nå

Akkurat nå har jeg spist tacorester, gjort unna første styrkeøkt på noen måneder og ellers hatt en veldig deilig og avslappende søndag. Uka ellers har vært fin, men også litt slitsom. Vi kom hjem fra Frankrike natt til søndag og jeg var sengeliggende med feber hele søndagen og mandagen etter. På tirsdag var feberen såppas lav at jeg dro på jobb, men det tok mye krefter, så det var lite overskudd å hente da jeg kom hjem. På onsdag var jeg litt friskere, og det lille jeg hadde av overskudd ble derfor brukt på å treffe Karoline og Elisabeth, for Karoline er på besøk her for første gang på ETT ÅR, etter hun flyttet til Australia. Det var først på torsdag og fredag jeg begynte å virkelig fungere som normalt igjen, med kun mild forkjølelse, og i dag er jeg nesten helt frisk! Øystein, min samboer, vil protestere på at jeg er frisk, siden jeg til stadighet må snyte meg og hoste, men jeg selv føler meg helt fin igjen, og det er så deilig.

 

Ukas produktive dag

Torsdag var den første dagen jeg hadde overskudd til noe annet enn å bare slappe av og sove, så da jeg kom hjem fra jobb turte Øystein å nevne at han syns det hadde blitt ganske så rotete i leiligheten denne uka. Jeg gikk selvfølgelig i full selvforsvar, siden jeg hadde kombinert jobb og sykdom, og heldigvis fikk jeg medhold på det. Men vi fikk i hvertfall leiligheten i perfekt stand igjen denne torsdagen, og sammen ryddet vi stua og badet, støvsugde og vasket badet. Plutselig var det som en bryter skrudde seg på hos meg. Etter at jeg endelig hadde fått pakket ut siste rest av kofferten som hadde blitt liggende siden søndag, begynte jeg også med å skrubbe kjøkkenvasken, vaske kjøkkendører, vaske vegger, støvtørke og vaske alle vinduskarmer i leiligheten, sortere elektronikkskuffen og skifte sengetøy. Øystein kom inn på soverommet da jeg var underveis i skiftingen av sengetøy og lurte på hva jeg drev med. Så da fikk jeg hjelp til å skifte på begge dynene helt på tampen.

Så ja, ukas mest produktive dag var heeelt klart torsdag. Jeg tror bare hodet og kroppen var drittlei av å ikke klare og gjøre noen ting, så det var bare deilig å plutselig ha energi og overskudd.

 

Ukas kos

Å treffe Karoline igjen etter et år var heeelt gull! Jeg kjørte og hentet Karoline, og sammen dro vi til Elisabeth rundt klokka åtte på onsdag og vi ble sittende og fortelle om alt som hadde skjedd på hver vår front det siste året. Vi satt og skravlet til halv tolv, så jeg var såå sent i seng. (Heldigvis) forsov jeg meg dagen etter, så jeg fikk en veldig god natt søvn på tross av sen leggetid. Da var det verdt å stå opp kvart på ni, være på jobb fem over ni og så jobbe til fem, istedenfor fire.

 

Slik så det ut på jobbpulten min på tirsdag da..

Ukas overraskelse

På fredag hadde jeg akkurat avtalt med Øystein at jeg skulle dra hjem fra jobb en time tidligere, siden jeg hadde jobbet inn noen halvtimer tidligere samme uke, da mamma plutselig ringte meg. Hun sa at hun og pappa var i Skien! De parkerte utenfor kontoret mitt klokka tre og kom opp for å se hvor jeg jobbet. Vi kjørte hjem og vi drakk kaffe sammen og spiste jordbær. Det var kjempekoselig, og de ble værende i 30-40 minutter før de måtte kjøre videre hjem.

 

Ukas middag

På fredag ble vi invitert på grilling hos noen venner av oss, Jørgen og Ingrid, som akkurat har kjøpt seg hus. Vi fikk se det fine huset deres for første gang og satt ute og spiste grillmat helt til vi ble spist opp av mygg. Da trakk vi inn i stua og drakk drinker og pratet om alt mulig gøy!

 

Ukas film

I går hadde jeg og Øystein filmdate hjemme, og ble fort enige om at vi var nødt til å se filmen vi begge har ventet på i 15 år, nemlig De Utrolige 2. Den skuffet ikke! Plottet holdt nivå, humoren klaffet, men det som virkelig høynet filmen var de syke animasjonene. Det er så imponerende hvor mye som er gjort, hvor detaljert alt er. Sånne små ting som sytrådene i skjorteknappene på pysjene deres, eller lo på genseren. Hvis du skal se filmen, så anbefaler jeg den å se den med høy kvalitet på en stor skjerm, slik at du får med deg alle detaljene.

Beklager for at ingen av bildene passet til punktene. Det var de bildene jeg hadde tatt denne uka, haha! Ha en god start på neste uke i morgen.

Reiseanbefaling: Pont du Gard

Pont du GardPont du GardPont du GardPont du Gard

Pont du Gard er en akvedukt og bro i Sør-Frankrike som ble bygd av romerne i det første århundre. Det er altså et 2000 år gammelt vannsystem, brukt for å frakte vann fra en kilde nær Uzès til byen Nîmes, og var essensiell for at romerne skulle ha rent vann i byen. Akvedukten forsynte romerne med 20 000 kubikkmeter med vann hver eneste dag, og gjorde det mulig for dem å få rent vann, gode sanitetsmuligheter og bedre toalettforhold.

Broen er bygd helt uten noen form for fyllmasse mellom steinene, og har blitt stående helt lik i 2000 år, gjennom alle kriger. Broen er en del av Unescos verdensarvliste, og burde derfor være et populært turistmål, hvertfall med tanke på hvor lett det var å komme seg bort til brua. Det var bare en kort vei bort, og det krevde lite krefter å komme seg opp i skråningen for å få et bedre blikk. Likevel var det utrolig få mennesker der! Det var noen familier og par her og der, og innimellom støtte vi borti noen turistgrupper. Utenom det kunne vi gå mye i fred, og vi sto aldri i kø.

Under broa har du gode bademuligheter, og det er også mulig å leie kajakk for å utforske elven nedover. Går du opp den gamle trappa på siden av brua kan du følge restene etter vannavløpet bortover. Mange steder er alle tegn etter at det har vært fraktet vann borte, men noen ganger dukker det opp eldgamle byggverk.

Broen er i tillegg et bevis på at vi mennesker er oss selv like fra tidenes morgen og til den dag i dag. Det er nemlig “tagget” inn ord og beskjeder rundt omkring på steinene over alt, noe er datert til 1830, noe er eldre og annet er yngre. Vi har alltid hatt et behov for å markere oss og sette våre spor. Se bare på alle ordene og tegningene på bildet under.

Tagging på bygget er fra starten av 1800-talletPont du GardPont du GardPont du GardPont du Gard

Planlegger du en tur til Sør-Frankrike vil jeg virkelig anbefale deg å besøke dette stedet. Du får også tilgang til museumet ved inngangen, der du kan lære om romersk kultur og arkitektur. Der er det blant annet et marmortoalett, som de tok i bruk for flere 1000 år siden. Det er laget for å frakte kloakk vekk fra byen. Altså var romerne veldig langt foran sin tid når det kom til kunnskap om toalettforhold og lignende!

Ha en superbra tirsdag hvor enn du er i verden ☼

Hallo fra Frankrike!

Bonjour!

Nå har vi tilbragt noen deilige dager her nede i Sør-Frankrike, og hittill er det ikke en ting jeg har å klage på. Været er varmt, vi har basseng, kald drikke, air condition, wifi, stort hus, biljardbord, tennisbord, treningsrom, fine omgivelser, mange bad og fine soverom.

Leiehus i FrankrikeLeiehus i FrankrikeLeiehus i Frankrike

Det er rett og slett helt perfekt her! Det er mygg her da, så det må nesten trekke litt ned når vi skal gi tilbakemelding til huseieren. Neida. Vi har til og med myggspray, så ikke engang dét er et problem.

Vi har foreløpig hatt en hel dag som kun gikk med til å slappe av ved bassenget og ha turnering i biljard, og i dag var vi på dagstur til Pont du Gard (som er et nesten 2000 år gammelt vannavløpssystem). Jeg skal skrive mer om det i et annet innlegg.

Leiehus i FrankrikeLeiehus i FrankrikeLeiehus i Frankrike

Huset er leid via en dansk utleieside, og var rimelig billig til å være midt i fellesferien. I tillegg har vi leid bil her nede for å komme oss rundt og vi måtte mellomlande i London for å få den rimeligste reisen ned hit til Frankrike. Det er altså mulig å få en veldig fin og rimelig ferie for en hel familie eller vennegjeng her, og likevel er det nesten ikke turister i området! Det er så stille og rolig i gatene her og det er fortsatt så mange historiske byggverk og så mye kultur vi enda ikke har oppdaget, selv om vi har vært i Provence mange ganger før. Jeg er fascinert av hvor avanserte romerne var for sin tid, og får stadig se med egne øyne alt de har laget og designet.

Ha en veldig fin arbeidsuke, om du fortsatt jobber, eller ha en suuuper ferie!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top