Halloweendrink: Witches brew

Witcher brew halloween drink

Goood halloween!

Er dere klare for filmkveld og kos? Det er hvertfall jeg!

Jeg har som nevnt invitert et par venner på besøk til skrekkfilm og mafia-kortspill, og i den anledning skal jeg servere litt drinker for å holde på den gode halloweenstemningen.

Jeg fant oppskriften her, men jeg har justert den litt, slik at den blir bitte litt bedre, hehe.

Witcher brew halloween drink

Ingredienser (til én drink)

– Sukker
– Lilla konditorfarge (eller blå og rød) eller eventuelt svart
– 4cl Midori Green Melon
– 6cl appelsinjuice
– En dæsj med sitronsaft
– 2-4cl sprite
– En skive lime

Witcher brew halloween drink

Fremgangsmåte

 1. Smultre sukker inn sammen med konditorfarge, så den får en kul lillafarge. Legg det utover en tallerken.
 2. Dypp toppen av glasset i litt vann og dypp deretter i sukkeret, slik at du får en jevn sukkerkant.
 3. Hell de resterende ingrediensene oppi glasset i rekkefølgen til ingredienslista.
 4. Server!

Witcher brew halloween drink

Nye restriksjoner – Alternativ halloweenfeiring

Jeg regner ikke med noen som leser her planla å holde en stor fest til årets halloween? Jeg gjorde ikke det, meen jeg hadde håpet på en liten feiring med utkledning og venner jeg vanligvis vanker med. Nå som smitten blusser opp har anbefalt mengde personer du kan invitere fra ulike husstander blitt satt til fem, selv om du potensielt kunne overholdt smittevernsreglene med fler. Det er veldig bra og riktig, men det betyr også at en potensiell feiring kan bli enda mer alternativ enn først antatt.

Jeg tenker at det likevel er enkelte ting du kan gjøre om du er glad i Halloween og ønsker å markere den. Jeg er det, og det å kle seg ut er kjempegøy! Vi planla en stund å ha halloweenfeiring over nett, slik som jeg feiret bursdagen min, men nå har vi kommet fram til at vi inviterer et par venner og ser en skrekkfilm sammen. I skikkelig god, gammeldags halloween-stil.

For å spice opp dagen litt skal jeg fortsatt pynte huset. Jeg kommer til å lage halloween-drinker. Vi skal kle oss ut og fikse oss. Vi skal ta vare på alle de morsomme tingene ved halloween som ikke innebærer stor fest og mange mennesker, og heller ikke noen form for nærkontakt. Vi kan finne fram brettspill, planlegge mordleker, spille mafia og gjøre ting man vanligvis ikke får tid til på større halloweenfester. Jeg gleder meg i hvert fall veldig, og har stor tro på at dette kan bli en feiring over all forventning, selv om vi er få.

Ha en skrekkelig god kveld!

Oslohelg: Kjoleprøving, god mat og scrapbooking

God mandag!

Åå, for en nydelig og travel helg det har vært, en helg jeg har gledet meg til i lang tid.

I mange måneder har nemlig jeg og Silje, min bestevenninne gjennom 19 år, hatt planer denne helga. Egentlig skulle vi på en bryllupsmesse på søndagen som var, but corona. Så vi gjorde det heller til en helg vi sent kommer til å glemme på vår egen måte!

Helgen startet ved at vi møttes i Oslo i tretiden på fredag og sjekket inn på hotellet. Vi hadde litt problemer med å finne fram, siden det tydeligvis er tre hoteller langs Karl Johan som heter “Karl Johan”, men vi fant til slutt det vi lette etter.

Videre gikk ferden til min aller første brudekjoleprøving! Jeg har vært så spent på dette, og har sett på “Say yes to the dress” helt fra de tidligste sesongene, og nå var det altså min tur til å stå der og prøve ut kjoler. Det aller viktigste med opplevelsen var å luke vekk kjoletyper som jeg har vært interessert i å prøve, men som jeg har vært usikker på om er noe for meg.

Vi møtte Christoffer, en veldig god venn fra ungdomstiden, på Diin i Oslo, og jeg lærte virkelig mye om hva slags muligheter det finnes når man skal kjøpe brudekjole. Én kjole kan bli til mange ved å legge til ulike topper og belter. Nå har jeg endelig en slags følelse på hva slags kjole jeg kommer til å ende opp med. Det blir i hvert fall ikke en prinsessekjole av noe slag, for det kledde jeg ikke. Jeg ble ekstremt kort og stutt, haha!

Silje tok litt bilder mens jeg prøvde, men siden jeg ikke vet hvilken kjole jeg skal ha enda, så har jeg klipt dem, så dere bare kan få en liten teaser:

KjoleprøvingKjoleprøvingKjoleprøvingKjoleprøving

Etter kjoleprøvingen var unnagjort dro jeg, Silje og Christoffer videre til Gandhi, en indisk restaurant rett rundt hjørne fra brudesalongen, og spiste deilig mat og tok en øl sammen. Stakkars Christoffer er midt i eksamenstiden, men jeg er veldig glad vi fikk catchet opp og at han tok seg tid til å være med.

Min og Siljes ferd gikk videre til en pub ved siden av hotellet vårt. Jeg er veldig imponert over tiltakene i Oslo, for hvert eneste sted vi skulle inn måtte vi registrere oss. Det betyr at dersom én som var på den puben i løpet av kvelden blir smittet, er det veldig enkelt for dem å spore hvem fler som kan være i faresonen. Denne regelen gjaldt alt av puber og restauranter virket det som.

Lørdag morgen våknet vi opp og kastet oss over hotellfrokosten. Vi måtte smake på alt av crossanter, frukt, ost, chiapudding, små minipølser og en sykt digg eggerøre.

Silje dro i en konfirmasjonsfest klokka tre, men før det rakk vi å ta ansiktsmasker, se på “Say yes to the dress” og begynne og lage en scrapbook til bryllupet.

ScrapbookSay yes to the dressScrapbook

Klokka sju på lørdag var det praktisk talt duket for helgas andre store høydepunkt: vi hadde booket bord på Fjord Restaurant. Der ventet en herlig meny på fem retter på oss med medfølgende vinmeny. Det å påkoste meg en så fin og god middag er ikke noe jeg vanligvis gjør altså, men det var definitivt verdt det å legge litt ekstra penger i mat denne helga! Det var en nydelig opplevelse og ekstremt god mat.

Menyen var:

 • Makrellstørje
  Agurk – Sesam
 • Krabbe og Jordskokk
 • Stekt Håbrann
  Grønn Tomat – Kosho
 • Stekt Torsk
  Krokkett – Selleri
 • Hvit Sjokolade – Multe – Krydret Eplesorbet

Mat fra Fjord restaurantMat fra Fjord restaurantMat fra Fjord restaurantMat fra Fjord restaurant

Resten av kvelden gikk med til mang et glass musserende, sjokoaldekjeks, godis og jordbær på hotellet, mens vi lo, surra, klipte i bryllupsmagasin og fjaset til utpå natten.

For en nyyydelig og fin helg!

Utenom bussturen hjem da:

God kveld videre, og sorry et litt surrete og kaotisk innlegg!

Halloween treat: Banan-spøkelser

Bananspøkelser Er du på utkikk etter litt sunn halloweensnacks? Da er bananspøkelser perfekte! Jeg er ikke veldig flink på dekorasjon, men til og med jeg klarer å lage ok sjokoladeansikter på dem. Alt du trenger å gjøre er å smelte sjokolade, kutte bananene i to, tegne på sjokoladeansikter og så stikke dem på en pinne.

Frys de gjerne også ned for å lage en lettvint bananis, det er veldig godt!

BananspøkelserBananspøkelser  BananspøkelserBananspøkelserBananspøkelserBananspøkelserBananspøkelserBananspøkelserBananspøkelserBananspøkelser

Så digg og så enkelt!

Mangfold i IT-bransjen

Skriver på data

Etter jeg skrev et innlegg om at det ikke sikkert er på grunn av biologi vi velger så forskjellige yrkesretninger, og at det er så få kvinner i IT-bransjen, har jeg fått en del tilbakemeldinger. Mange mener slike opplysninger hjelper, at det bidrar til å fjerne stigma og åpne øynene til noen. Andre mener det jeg skriver er svada og at det overhode ikke er noen vits i å prøve og gjøre noe med kjønnsgapet, fordi de fortsatt mener at våre valg ligger så fastsatt i biologien vår. Jeg kan ta for meg litt mer om akkurat det i et senere innlegg.

Men mange ber meg rett og slett bare slutte å snakke om dette. At det å prøve og få til en jevnere fordeling er ideologisk. At det ikke er noen vits. Derfor skal jeg i dette innlegget ta for meg hvorfor det er så viktig med mangfold i IT-bransjen. Hvorfor skriver jeg det her og bruker så mye energi på å prøve og opplyse når det er så mye kjeft å få tilbake?

Hva er mangfold?

Ordet “mangfold” brukes om mye, men i denne sammenheng handler det om at arbeidslivet skal gjenspeile befolkningssammensetningen vi finner ellers i samfunnet. Mangfold på arbeidsplassen kan omhandle kjønn, etnisitet, alder, funksjonshemming og seksuell orientering. Siden førstnevnte er veldig lett målbar, og fordi jeg selv tilfører gruppen som er veldig underrepresentert sammenlignet med i resten av samfunnet, faller det naturlig å fokusere på kjønnsgap når jeg har diskutert temaet i tidligere innlegg. At 50% av befolkningen utgjør en så liten prosent i IT-bransjen som det gjør er rart.

Men nå skal vi ta en kikk på de resterende faktorene for å skape mangfold på arbeidsplassen. Hvorfor er det så viktig?

 

Hvorfor mangfold?

Hovedgrunnen sa Walter Lippmann, den amerikanske journalisten og forfatteren fint:

Når alle tenker likt, er det ingen som tenker.

Innovasjon

Flere hoder tenker bedre enn ett, og i en gruppe som er sammensatt av ulike personer er det langt større sjanse for å komme opp med gode og innovative løsninger, enn dersom du ikke har det. Du får tilgang til forskjellige synspunkter, ferdighetssett, kreative visjoner, tilnærminger og erfaringer som vil føre til at teknologiselskap produserer mer innovative produkter og tjenester.

I følge Innovasjon Norge sin guide til mangfold i gründerbedrifter øker faktisk lønnsomheten med 15% dersom du har kjønnsmangfold og med 35% dersom du har flerkulturelt mangfold, sammenlignet med snittet av alle selskaper.

Du trenger rett og slett ulike innfallsvinkler og visjoner for å være innovativ.

Produkter av alle og til alle

Techindistrien vokser fortere enn noen gang før, og hva skjer når all denne teknologien blir laget av (og kan dermed også i størst grad blir tatt nytte av) en liten gruppe av samfunnet. Den samme, lille gruppen med samme kjønn, etnisitet, alder, seksualitet og funksjons-friskhet. Da blir risikoen stor for at produktene blir spesialtilpasset noen få sine behov, mens andre sine behov og preferanser blir utelatt.

Arbeidskraft

Når veldig store deler av befolkningen ikke finner interesse av IT er det et problem fordi man mister et gigantisk rekrutteringsgrunnlag. Hvis du tar utgangspunkt i at kvinner og menn har like store muligheter for å interessere seg for IT (selv om noen bastant ønsker å være uenig med meg i det), mister vi mange kloke hoder på at ikke flere kvinner interesserer seg for å finne ut hva IT-bransjen har å by på. Bransjen skriker etter dyktige folk, da er det trist om omdømmeproblemer, misforståelser og lite informasjon skal holde tilbake et stort rekrutteringsgrunnlag.

Bedre arbeidsmiljø

I en bedrift med mer mangfold er det større sannsynlighet for at alle føler de hører hjemme og blir komfortabel på arbeidsplassen. Når de ansatte føler mer tilhørighet øker også følelsen av eierskap og man yter bedre for bedriften. Det er mindre sannsynlig at de ansatte slutter og bedriften får bedre omtale fra de ansatte, slik at rekrutteringsgrunnlaget blir større.

Bedre kundebehandling

Når kunden du prøver å selge inn til er mangfoldig, stor og ulik, må du også være det. Når du kun lager produkter fra én gruppes perspektiv risikerer du å miste alle andre resterende perspektiver. Å kunne se kundens behov fra deres eget ståsted er viktig. Uten mangfold, hvordan kan du relatere til et stort, ulikt publikum?

Bedre beslutninger

En gruppe tar i snitt mye bedre beslutninger enn en enkeltperson, det er ikke til å stikke under en stol. En gruppe med bare menn tar faktisk bedre beslutninger i 58% av tilfellene i Cloverpop sin forskning om beslutningstaking. Men setter man inn minst én kvinne og gjør gruppen mer mangfoldig på kjønn tar gruppen bedre beslutninger i 73% av tilfellene. Sper man deretter på med mennesker i ulik alder og fra forskjellige kontinenter tar gruppen bedre beslutninger i 87% av tilfellene.

Lønnsomt for alle parter

Mangfold lønner seg altså for alle parter. Det finnes derfor veldig få grunner til at vi ikke skal gjøre noe med mangfolds-problemet i IT-bransjen. Det finnes ingen gode grunner til at vi skal være stille om dette. Vi har alt å vinne på å skape arbeidsplasser som går mer lønnsomt og der folk trives bedre.

Elise og Jørgen som står foran to reklameplakater for aplia

Kilder

Skriver på data

Forloverfrieri

Forlovergave med mye fint

Forloverfriere = Maid of honor proposal. Men jeg kunne ikke være for amerikansk i tittelen. Selv om det å gi en gave for å spørre om en vil være forlover kanskje er litt amerikansk likevel, hehe. Jeg prøver å ikke la amerikanske tradisjoner ta over bryllupet mitt, men hallo… det er jo litt koselig med dill?

Forlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fint

Siden Silje bor i Bodø og jeg i Skien ringte jeg henne selvsagt samme dag jeg fridde for å spørre om hun ville være forloveren min. Jeg kunne aldri ha ventet til jeg fikk en anledning til å spørre henne face to face. Men det var så gøy å sette sammen gaven av nips fra wish og litt andre ting! Sikkert totalt unødvendig, dillete, miljøskadelig og sånn, men også veldig koselig. Det ga meg en stor glede!

Forlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fint

Ting jeg valgte å ha med i gaven

– Slåbrok til “the big day”
– Fotografi
– Maid of honor-kopp
– Vennskapssmykker
– Kaffe
– Lavendel (for å roe ned forlovernervene)
– “Save the date”-kort

Forlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fintForlovergave med mye fint

Haha, hva syns du? Ville du gjort det samme? HAR du gjort det samme? La meg vite i kommentarfeltet!

Halloweenfrokost: Blodige pannekaker

Frokostpannekake

Vi hadde en knallgod start på lørdagen i dag med denne deilige frokosten, som passet perfekt til måneden vi er i. For et ekstra halloweenpreg tilsatte jeg en liten dæsj med rød konditorfarge i den vanligvis rosa bringebærsausen.

Denne frokosten er sunn, mettende og perfekt for en litt aktiv helgedag. Nå er jeg fit for fight, og planlegger å bruke dagen på å fikse den fine, lille Yarisen min, kanskje trene og få gjort husarbeid.

Frokostpannekake

Ingredienser til to pannekaker

Pannekaker

· 2 bananer

· 3 dl grovt mel

· 1 egg

· Melk til røra har passe tykk konsistens (ca. 1 dl)

· 1 ts bakepulver

· 1 ts vaniljesukker

· Mye kanel og kardemomme

Saus

· 1 pose frosne bringebær

· En scoop med jordbærproteinpulver

· 1 dæsj rød konditorfarge

FrokostpannekakeFrokostpannekake

Fremgangsmåte

1. Mos bananene med en stavmikser.

2. Tilsett alle de tørre ingrediensene.

3. Tilsett først egget og så litt og litt melk av gangen, fram til røra er passe tykk: ish som en browniedeig.

4. Ha en god smørklatt i stekepanna og la det smeltede smøret begynne å putre før du tilsetter halve røra.

5. Stek på middels varme til pannekaka er gylden på begge sider.

6. Mens pannekaka steker kan du lage bringebærsaus ved å helle en pose bringebær i en bolle og smelte dem i mikroen.

7. Tilsett en scoop proteinpulver og en dæsj konditorfarge i sausen og rør om.

FrokostpannekakeFrokostpannekakeFrokostpannekake

Kos deg!

Ting å gjøre for å bli litt gladere

Koseklær

I dag våkna jeg i dårlig humør. Problemer med visdomstanna gjorde at formen var dårlig og jeg hadde sovet lite. I tillegg er det jo noen ganger sånn at man bare er i dårlig humør uten noen spesiell grunn.

Da trengte jeg et par av disse tipsene her for å komme i gang med dagen. Enkelte ganger er det nemlig ikke så mye som skal til. Og da mener jeg enkelte ganger. Dette er ikke tips mot tyngre perioder der man sliter psykisk eller har opplevd noe vondt. Det har jeg ingen ekspertise på. Det jeg derimot har en god del ekspertise på er å få meg selv ut av det å være “høstsliten” (litt trøtt, litt lei, litt sliten og i litt dårlig humør).

 

10 gode råd mot det å være høstsliten

10 minutter yoga stretch. Google “Morning yoga stretch” og det dukker opp et hav av korte, enkle yoga-rutiner som løsner opp kroppen og roer ned sinnet. Det er kjempedeilig å bare bevege kroppen, strekke ut og koble av, om det så bare er i ti minutter. For meg er det da litt viktig at det ikke er for avansert og slitsomt, da er terskelen mye høyere for å gjennomføre når man alt er litt lei.

Rydd opp rundt deg. Den klassiske: rydd opp rundt deg for å rydde opp i tankene. For meg er det ofte omvendt, at jeg trenger å få hodet på plass før omgivelsene også kan falle på plass. Men jeg vet at det hjelper veldig å faktisk rydde opp rundt seg når man er sliten. Selv om det er litt tiltak.

Gå en tur. Frisk luft og bevegelse slår aldri feil når man er sur og lei. Kombiner det med noe musikk du liker eller en morsom podcast

Hør en morsom podcast. Sett på noe som får deg til å le, eller noe som er interresant å høre på, dersom folk som får deg til å le bare er irriterende for øyeblikket (vi har vel alle sånne tider?).

Ring en du er glad i. Få litt hjertevarme av å ringe en person du er glad i. Det kan være en forelder, besteforeldrene dine, venninnen din eller noen andre. Få utløp for alt du føler, still spørsmål for å få fokus over på noen andre og koble av alle andre omgivelser.

Se favorittfilmen din. Lag deg en stoooor kopp med te og sett på favorittfilmen din. En film som alltid får deg i godt humør og som du kan se om og om og om igjen.

Spis smash. Eller noe god frukt. Jeg vet ikke hva slags person du er, om du er en fruktperson eller smash-person, men for meg hjelper det noen ganger med bare en liten stor neve med smash når jeg er i dårlig humør. Men hvis du for eksempel blir i dårligere humør av å tenke på at du har spist smash, så kan frukt være tingen!

Skriv dagbok. Noen ganger kan det være godt å få ut alle dårlige og vonde tanker, uten å måtte dele dem med noen. Få ut aaalt du er irritert og lei deg over, og ikke føl på dårlig samvittighet over å tenke det. La dagboka være en avfallsbøtte. Det kan hende du må brenne sidene etterpå, jeg vet ikke hva slags tanker du sitter med. Kanskje de ikke tåler dagens lys engang.

Skriv en liste over alt du er glad for å ha i livet. Få ned alt det positive med livet ditt. Tenk deg godt om, så finner du alltids noe. Skriv ned menneskene du er glad for å ha, skriv ned tingene, skriv ned hva du har oppnådd. Denne listen sparer du på til du trenger den.

Vær fresh. Ta en lang dusj, bruk litt hårolje, spray deg med parfyme og bare vær frisk og fresh. Det hjelper ofte litt det og!

HjemmetreningMalingRingenes Herre

Jeg gnåler litt videre

Selfie

Såå jeg har fått høre at jeg er med på gnåling om dette med “kjønn”, og det må jeg bare beklage. Jeg ville egentlig bare få frem hva historien sier om dette med kjønnsgap, ikke gnåle, ikke mase eller presse meningene mine på folk. Men så ble jeg oppfordret til å dele innlegget mitt med et par andre, og nå er det delt på digi.no og kode24.no, som har noen fler lesere enn det jeg har daglig… Om du ikke skjønner hva jeg skriver om nå, så snakker jeg om dette innlegget her.

Og det er jo bra å nå ut til så mange som mulig, for jeg vil virkelig at vi skal slutte å bruke biologi som en hvilepute, fordi vi ikke ønsker å jevne ut gapet litt mer. Men jeg må innrømme at det er veldig uvant, haha. Plutselig har folk meninger mot det jeg skriver. Plutselig skriver folk jeg ikke kjenner at jeg gnåler, at jeg bare må innse fakta, at tankegangen er ideologisk og det ene og det andre, og jeg blir så stressa av det! Jeg bare inn og sjekke kommentarfelt og prøve å løsne opp i misforståelser.

Heldigvis kommer det også inn mange seriøse og velbegrunnede kommentarer, både som er positive til det jeg skriver, men også negative. Og det går fint, det er veldig lærerikt og spennende! Kanskje mange mener jeg sparker inn åpne dører, men kanskje det også er en del som ikke har sett debatten fra denne innfallsvinkelen før.

Uansett skal jeg bli flinkere på å ikke stresse over negative kommentarer. Jeg tror det er en treningssak. Jeg håper i hvert fall det? Jeg kommer uansett til å sette mest pris på alle meningsmotstandere som klarer å begrunne meningene sine med mer enn bare “sånn er det”. Det viktigste med en debatt er nettopp at alle parter kan lære av hverandre.

Selfie

Ha en fin kveld og debattfri kveld!

Viktige kvinner i IT – Hedy Lamarr

Hedy Lamarr - Creative Common Lisence

Nøkkelinfo:

 • Født 9. november 1914
  Wien i Østerrike-Ungarn
 • Hollywoordskuespiller
 • Oppfant frekvenshopping, forløper for Wifi-, GPS- og Bluetooth-kommunikasjonssystemer
 • “Mother of WiFi”

Hedy Lamarr er for mange mest kjent for sin hollywoodkarriere, og til tider overskygger det hennes bidrag til teknologiutviklingen. Hun var nemlig en del av en duo som sammen var banebrytende for teknologien som en dag skulle bli grunnlaget for dagens Wifi, GPS og Bluetooth.

Bakgrunn

Oppveksten

Lamarr ble født Hedwig Eva Kiesler i Wien, i en jødisk familie. Faren hennes var bankdirektør, og siden Lamarr var enebarn hadde han mye tid til henne. Han lærte henne å ha et åpent sinn og å bli nysgjerrig på hvordan maskiner fungerte. Som femåring ble hun funnet med musikkboksen tatt fra hverandre, fordi hun var nysgjerrig på mekanismen på innsiden.

Moren hennes var pianist, og fikk henne til å begynne i både pianoklasser og på ballett. Lamarrs brilliante hode ble ignorert, og hun ble oppdaget av en regissør for utseendet sitt som 16-åring. Det ble starten på en vellykket skuespillerkarriere.

Det ødeleggende ekteskapet

Den østerriske våpenfabrikanten Fritz Mandl forelsket seg i henne etter å ha sett henne på teater, og de giftet seg i 1933. Dessverre ble det et trist og skadelig ekteskap. Fritz var 13 år eldre, ekstremt sjalu, dominerende, og han forbød henne å spille i filmer. Til tider var hun mye innesperret, og hun har sagt dette om ekteskapet:

I was like a doll. I was like a thing, some object of art which had to be guarded—and imprisoned—having no mind, no life of its own.

Fritz hadde mye møter hjemme med teknikere og forretningspartnere, noe som gjorde at Lamarr fikk førstehåndsinnsikt i avansert militærteknologi. Selv om Mandl også var av jødisk opprinnelse omga han seg med nazistiske forretningsfolk, noe som gjorde Lamarr rasende.

Hun klarte til slutt å komme seg ut av ekteskapet ved å kle seg ut som en tjenestepike, flykte til Paris, få skilsmisse og deretter flykte videre til London. I London ble hun introdusert for Louis B. Mayer, som ga henne en billett videre til Hollywood, der hun fortsatte sin filmkarriere.

Oppfinner

Fly og andre konstruksjoner

I Hollywood kunne Lamarr oppfinne ting i sitt eget hjem, og hadde også tid og utstyr på sett til å jobbe med oppfinnelsene sine. Hun datet businessmannen og piloten Howard Hughes, som tok henne med flyfabrikken for å vise henne hvordan fly var bygd. Han ønsket å bygge raskere fly som kunne bli solgt til det amerikanske militæret. Da studerte hun fisk og fugl for å tegne opp fly som kunne være enda raskere. Hughes (som i ettertid er kjent for å blant annet å bygd raske fly og satt fartsrekorder i luften) mente konstruksjonene hennes var geniale.

I tillegg har Hedy Lamarr blant annet laget et forbedret trafikklys og brusetabletter med smak av coca cola, men det var når det amerikanske militæret rustet seg opp til krig hennes virkelig store oppfinnelse ble til.

Trådløs kommunikasjon

I 1940 møtte Lamarr pianisten George Antheil, en smart, men litt småsprø mann, som delte samme glede for nye oppfinnelser. Begge var svært opptatte av krigen, og begge følte seg ille til mote der de hadde sin hollywoodrikdom, men ikke gjorde noe for å bidra. Lamarr hadde en fordel etter å ha lært mye om militære våpen og radiostyring fra hennes ekteskap med Mandl, og hun og Antheil begynte å koke sammen sin oppfinnelse.

I 1942 oppfant og patenterte de «The Secret Communication System», som er en sikker styring av radiostyrte torpedoer. Med selvstendig vekslende frekvenser vil torpedoene være vanskelige å peile og er derfor mye mer sikret mot forstyrrelsessignaler. Ideen kom til Lamarr da hun og Antheil synkroniserte 16 pianolas fra hans Ballet Mécanique med en film. Han hadde nemlig laget mekaniske instrumenter selv, en papirtrommel med hull i som spilte melodien, ganske likt spilledåser. De overførte dette til å styre frekvensen i styresenderen på et fly. Når torpedoen hadde samme mekanisme synkronisert med senderen ville den hele tiden lytte på den riktige av de 88 skiftende kanalene. «Spread spectrum communications technology» på engelsk og frekvenshoppeteknologi på norsk.

Patenten ble gitt til USAs marine, men de rakk ikke å bruke den under krigen, og den ble ikke brukt før den gikk ut. Lamarr og Antheil fikk derfor ikke en krone for oppfinnelsen, selv om metoden deres senere ble brukt til å lage Bluetooth, WiFi og GPS. I 1997, tre år før hun døde, fikk hun og Antheil utmerkelse for bidraget til teknologien med prisen Pioneer Award fra The Electronic Frontier Foundation. Hun er første kvinne til å vinne “Invention Convention’s Bulbie Gnass Spirit of Achievement Award” (ja, veldig langt navn).

Selv om ikke oppfinnelsen hennes ble brukt under krigen, bidro hun og med midler, og det Amerikanske militæret brukte teknologien til torpedoer etter patentet hadde gått ut.

Hedy Lamarr - Creative Common Lisence

Kilder

Ekstra lesestoff

Hedy Lamarr - Creative Common Lisence

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top