It’s my b-day!

Jeg elsker bursdager! Både andres og mine egne. Spesielt godt mine egne, hehe! 

Og i dag blir jeg 23 år. Så hurra! 

I går var jeg ute med venner og feiret. Jeg vet det virker som det har vært unødvendig mye feiring i det siste, men vi feirer med mammas familie, pappas familie og så må jeg feire med vennene mine. Så da blir det mange bursdager! 

dav

I går dro vi ut i Lillestrøm. Vi satt på Gulating og spiste god mat. Det kom flere gamle venner fra videregående, og det var gøy å få truffet dem igjen! Det er som om ingen tid har gått i det hele tatt, nesten. “Hva har du gjort siden sist?”. “Neei, joo, har tatt en bachelorgrad, fått en samboer, fått jobb og sånn. Sånne småting”.

dav

dav

Da de stengte på Gulating gikk vi videre til Klimt, og der satt vi til langt på natt. Jeg fikk til og med bursdagssang! Det var så koselig!

dav

Så takk alle sammen for en utrolig fin feiring! 

Nå er det snart klar for denne påskens lammelår, det blir magisk!

Lær å lage hjemmeside – Leksjon 6

I dag skal vi prate om fonter og skrifttyper! Det blir dessverre et veldig teoretisk innlegg, men jeg skal gå gjennom litt stylingmuligheter for skrift.

Enjoy!

Fonter og skrifttyper

Først av alt: Forskjellen på en font og en skrifttype er at skrifttype er den overordnede typen skrift. En font er spesifikt hvilken skrifttype, skriftstørrelse og skrifttykkelse. 

Font-family

Når du bruker et worddokument må du velge deg ut ulike skifttyper, som Times New Roman, Arial, Comic Sans, Calibri og andre skrifttyper. Det samme må du når du lager en hjemmeside. Du velger skrifttype ved å sette det på en tag. Vil du at hele nettsiden skal ha skrifttype “Arial”, legger du det inn slik: 

body {
    font-family: “Arial”;
}

I tillegg kan du legge til en skrift-familie, som en slags “fallback”. Altså dersom nettleseren ikke finner noen ‘Arial’-skrifttype, så kan den vite hva slags type skrifttypen skal være av. De forskjellige skriftfamiliene er: 

 • Serif: Serif-skrifter har små fnutter på endene av bokstavene. Eksempler er Times New Roman og Georgia
 • Sans-Serif: Sans-serif-skrifter har ikke disse fnuttene som serif-skriftene har. “Sans” betyr “Uten”. Eksempler er Arial
  og Verdana
 • Monoscape: Denne familien brukes ikke like mye som de to andre overstående. Men de brukes på skrifttyper der alle bokstavene skal være like brede. Eksempel er Courier New

Du setter skriftfamilien bare på rekke etter skrifttypen, så du starter med den skrifttypen du helst vil bruke, for så å legge til skriftfamilien. Da finner nettleseren en lignende skrift. Skriv det slik: 

body {
    font-family: “Arial”, sans-serif;
}

 

Font-style

Font-style settes mest for å sette tekst til italic (kursiv). Vanligvis vil man ikke sette all teksten i kursiv, så da er det lurt å lage klasser på paragrafene man ønsker skal være kursiv. Altså skal det se slik ut i HTML-koden:

<p class=”italic”>
    Dette er test-tekst
</p>

Da styler du det slikt med det slik med font-style. Legg merke til at jeg setter p og italic med en . mellom seg. Det betyr at jeg vil style tag’en med class=italic: 

p.italic {
    font-style: italic;
}

Resultatet blir slik: 

Dette er en test-tekst

 

Font-size

For å kunne endre tekst-størrelse på skriften din, må du bruke font-size, altså skriftstørrelse. Dette setter du på blant annet paragrafer (<p>) og headere (<h1>-<h6>). 

Det er to mye brukte måter å sette skriftstørrelse på. Man kan bruke en statisk størrelse og dynamisk. Når størrelsen er statisk forandrer den ikke seg ikke når brukeren bruker tekstverktøyer som skal forstørre teksten (for svaksynte blant annet). Dette gjør dynamiske størrelser. I dette kurset har jeg brukt statisk størrelse (px), fordi dette brukes på alle andre elementer, men framover skal vi begynne å bruke dynamiske (em). 

Da må man gjøre litt matte for å gjøre px om til em. 1 em = 16px. Altså: Dersom du skal gjøre 40 px om til em blir det 
    40px/16 = 2.5 em. 

Du setter størrelsene slik:

h1 {
    font-size: 2.5em;
}

p {
    font-size: 1em;
}

 

Font-weight

Det finnes mange ulike skrift-vekter. Vekter er hvor tykk teksten skal være. Den kan settes med både skrift og tall. Det beste er å bruke tall, for da får du flere alternativer å holde deg etter. Dersom du bruker klartekst, så er parameterne normal, bold, bolder og lighter. I tall strekker deg seg fra 100-900. Altså er det veldig mange flere muligheter når du bruker tall, så lenge skrifttypen tillater det.

400 vil tilsvare normal. Det er standard vekt, så lenge ikke annet er spesifisert. På mange overskrifter er det ofte standard at de er satt til bold. 
700 vil da tilsvare bold. Dette er standard for vanlig tykk tekst. Du kan få enda tykkere tekst ved å bruke et høyere tall, om skrifttypen tillater det, for eksempel 800 og 900. Dersom du ikke vil ha fult så tykk tekst, men fortsatt noe som er tykkere enn normalen, kan du bruke 500 eller 600.
Alt under 400 vil være “light”-skrifter. Her er det vanlig å stoppe på 300, men jeg har faktisk flere steder på bloggen min gått helt ned til 200. 

Du setter font-weight slik: 

h1 {
    font-weight: 400;
}

 

Text-decoration

Text-decoration kan sette eller fjerne tekst-dekorasjon. De ulike parameterne er underline, overline, line-through, none og du kan også sette “underline overline” for å få begge deler på samme. Text-decoration brukes ofte for å fjerne understreken under a-tager (linker). Det gjøres slik:

a {
    text-decoration: none;
}

 

Text-align

Text-align settes for å bestemme hvor skriften kan “flyte”. Altså velger du left, center eller right. Det posisjonerer teksten til venstre, i sentrum eller til høyre. Det settes slik: 

p {
    text-align: center;
}

 

Importere tekst

Jeg viste en gang hvordan man importere tekst, men nå skal jeg gå litt mer grunnleggende gjennom det. Nettleseren har nemlig ikke alle verdens skrifttyper innebygd. Du kan for eksempel bruke gratis skrifttyper fra Google Fonts slik: 

1. Gå inn på https://fonts.google.com

2. Finn en tekst du liker

3. Trykk på “Select this font”

4. Trykk på den svarte baren nederst der det står “Family selected”, slik at dette dukker opp: 

5. Trykk på “Customize”

6. Velg de vektene du ønsker å importere. Prøv å holde deg til bare noen få vekter, for hvis ikke blir lastetiden til nettsiden din så treg. Det pleier å holde med normal, en av de tykkere og kanskje en tynn.

7. Trykk tilbake på “Embed”

8. Kopier lenken under “Standard”

9. Lim importlenken inn i <head> i HTML-koden din. 

<head>
    <title>Kodekurs</title>
    <link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”style.css”>
    <link href=”https://fonts.googleapis.com/css?family=Catamaran:100,200,300,400,500,600,700,800,900″ rel=”stylesheet”>
</head>

 

 

Håper dette var til hjelp for alle! Gled dere masse til neste kurs, så håper jeg så mange som mulig fortsatt henger på.

 

Alle leksjoner: 

Et lite glimt av Østmarka

Håper alle sammen har en god påskeferie, og til dere som jobber håper jeg dere har fine arbeidsdager med hyggelige folk rundt dere!

Det jeg angrer sterkest på akkurat nå er at jeg ikke tok med meg skiene mine på påskeferie. Det er perfekt skivær her på Skedsmo og på Lørenskog for tiden. Men i dag fikk vi i hvertfall brukt beina og gått en ordentlig lang tur i Losby. Vi tok noen stier utenfor hovedstien, så vi fikk noen fine glimt av vakre Østmarka på denne tiden av året. 

dav

dav

Hittil har det vært en veldig fin påskeferie, og jeg har masse mer i vente! 

 

Ha en superduper påske videre!

Uka som gikk – Uke 12

Akkurat nå: 

Nå sitter jeg på stua til mamma og pappa og nyyter ferie! Det kan være det blir korte blogginnlegg framover, for det er så deilig å bare slappe av, og ikke føle på noe ansvar. 

 

Ukas høydepunkt: 

Det har vært mye fint som har skjedd denne uka, og også flere høydepunkt. Det var gøy å dra ut og spise på tirsdag, komme hjem til bursdag med mammas familie på fredag og feire bursdag med pappas familie på lørdag. Jeg er veldig takknemlig for alle gode tanker og alt jeg har fått. 

 

Ukas høydepunkt på jobb: 

På fredag hadde jeg en helt fantastisk dag på jobb. Vi hadde påskeeggjakt, vafler og kaffekos, alt på én dag. Jeg greide å heve meg over mitt eget konkurranseinnstinkt og ha det veldig morsomt, selv om jeg bare fant ett eneste egg, haha! 

dav

 

Ukas stolteste øyeblikk

På torsdag hadde vi den siste leksjonen av weddesignkurset vi har holdt for barn denne måneden. Det var så veldig koselig, og alle barna var så fornøyde etterpå. Vi fikk masse positive tilbakemeldinger om at de hadde lært masse, hadde hatt det gøy og at kurset generelt hadde vært bra. 

Det er veldig gøy å kunne lære bort noe av egen kunnskap, for jeg mener at koding er så viktig å lære bort til ungdomsskoleelever. Da får de kunnskap om hva som ligger bak en hjemmeside allerede i tidlig alder, og kan utfolde seg og skape fremtidens webløsninger. Jeg var veldig stolt i å ha tatt del i deres første kunnskaper om webdesign.

dav

 

Ukas mest leste innlegg: 

Ukas mest leste innlegg ble ikke skrevet denne uka, men definitivt mest lest! Det ble mer lest denne uka enn forrige uke, faktisk. Det var det her innlegget om å lage egen påskepynt hjemme som fikk mest klikk. Veldig gøy at så mange var interessert i å få litt tips!

dav

 

Ukas gave: 

Jeg har jo fått så mange fine gaver denne uka i bursdagsgaver, og jeg skal ikke velge ut den beste av de. Så ukas gave er ikke til meg, men fra meg! Fra meg, lillebroren min og samboeren min til storebroren min for å være mer presis. 

For noen uker siden fant jeg ut at et av mine og broren min sitt favorittband skal spille i Norge på bursdagen hans, så jeg måtte klikke hjem et par billetter, en i gave til han og en til meg. Det ble jo tidlig å gi gave allerede nå når han har bursdag i september, men vi kunne ikke risikere at han kjøpte seg de selv, haha!

 

Ukas tanke: 

Jeg skulle ønske folk kunne se litt mer nyanser i alle diskusjoner. Vi båssetter hverandre før vi i det hele tatt har fått argumentert. Forsvarer du FRP er du rasist, forsvarer du rødt er du kommunist, har du tatt restylane er du for alltid et dårlig forbilde, er du feminist hater du menn, støtter du innvandring er du naiv, legger du ut et bikinibilde fremmer du anoreksi, kritiserer man er man en mobber, forsvarer man ulven hater man sau, forsvarer man sauen hater man ulv. 

Kan vi ikke snart begynne å se hverandres poenger. Ok, så er man ikke enig i deres argumenter, men vi må prøve å sette oss inn i hva kjernen av poenget til andre er før vi båssetter dem som det ene eller det andre. For de aller fleste saker har et godt poeng i utgangspunktet. Tar man tak i det poenget, og sammen ser etter alternative løsninger, heller enn å hate hverandre og missforstå, så tror jeg vi kan finne mye bedre løsninger på alt. 

Så til alle parter i diskusjoner: Se nyanser, se personen og ikke sett hverandre i båser. PLIS.  

 

Ukas måltid

Må definitivt bli måltidet vi hadde på Jacob & Gabriel på tirsdag. Namm!

dav

 

God søndag videre! 

Et pyntet påskehjem

Nå har jeg kommet hjem til foreldrene mine på Skedsmo, og selv om jeg ikke har bodd her selv noen gang (de flyttet etter jeg flyttet hjemmefra), så føles det som å komme hjem. Det er som om det gamle huset er krympet ned og presset inn i et rekkehus. Stilen er den samme og det er så godt å være her.

Og er det én ting mamma kan, så er det å pynte til påske. Se på det her! 

dav

dav

dav

dav

sdr

Håper alle har en utrolig fin påske!

 

Pakkeliste – Påskeferie

Endelig påskeferie!

Jeg tar fri de tre arbeidsdagene det er i påskeferien, så nå reiser jeg hjem til mamma og pappa på Skedsmo. Jeg har så mange planer for ferien! Jeg skal feire bursdag med familie, feire bursdag med venner, spise påskelam og dra på telttur. Det blir en veldig bra påske. Og her er alt jeg skal ha med meg:

 • Antrekk for bursdag med venner
 • Antrekk for bursdag med familie
 • Antrekk for påskelam
 • Hverdagsantrekk
 • Koseantrekk

mde

 • Tøfler
 • Bøker
 • Turantrekk (varme klær, ullundertøy)
 • Treningsklær
 • Joggesko

mde

 • Toalettsaker
 • Sminke
 • PC
 • PC-lader
 • Mobillader
 • Gaver

mde

Da bærer det av sted i min lille, blå bil. Ha en super ferie, alle sammen!

Mat-obsession

Jeg beklager om det har blitt mye mat-prat i det siste. Jeg har aldri vært en veldig restaurant-person, og trives godt med å lage god middag hjemme. Men nå den siste uka har det vært Ibsen-dager i Skien, og alle kaféer og restauranter har tilbudt måltider for bare 100 kr.

Så på tirsdag var vi en gjeng som booket bord på en av de kuleste og fineste restaurantene i Skien, Jacob & Gabriel, og fikk servert langtidsstekt svineribbe. Det er faktisk noe av det beste jeg har smakt! Han som tok bestillingen vår var veldig snill og spurte “Er dere her for å feire Ibsens bursdag med svineribbe?”, selv om vi er sikre på at han egentlig tenkte “Skal dere spise mat for 100 kr?”.

Det var uansett utrolig koselig å dra ut en gjeng på en tirsdag og gjøre noe annerledes og annet. Jeg er sjeldent ute og spiser, og det var gøy å spise på et så fint sted når vi først dro ut. Vi pyntet oss opp og tok på høye sko for anledningen.

dav “Gidder du å bare ta et superraskt bilde? Plis, bare ett? Helt diskret? Lover å ikke be om fler”

dav

Kjøttet var av frittgående gris og hadde kokt i 36 timer! Det ble servert med mandelpotetstappe og helt sykt gode rotgrønnsaker. Jeg blir så sulten bare av å tenke på det! 

sdr

Betjeningen var veldig koselig og stedet anbefales på det sterkeste, dersom du er innom Skien en dag. 

 

Nå er det ut til Porsgrunn for siste dag av kodekurset vi holder for ungdommer. Det blir litt trist å være ferdig, men også deilig å ikke lenger ha det ansvaret.

God torsdag videre!

 

Lær å lage hjemmeside – Leksjon 5

Farger

Foreløpig i leksjonene har vi brukt farger skrevet i klartekst og med # foran litt om hverandre. 

Altså; Det finnes tre måter å skrive at du vil ha en bakgrunnsfarge svart på. Du kan enten skrive “background-color: black”, “background-color: rgb(0, 0, 0)” eller “background-color: #000000”. Det er altså klartekst, RGB-verdier og HEX-verdier. Det finnes også RGBA og HSL, men disse skal vi ikke gå inn på i dette kurset. 

 

Fargenavn i klartekst

Alle oppdaterte browsere støtter å skrive 140 forskjellige fargeverdier bare rett ut i klartekst. Det er jo en ulempe å ha et så begrenset antall farger å holde seg etter, men det er veldig praktisk å kunne litt fargenavn når du for eksempel skal teste litt fargebruk.

Her er et utvalg farger:

Black
Red
Blue
Green
Yellow
Pink
DarkCyan
Coral
HotPink
LavenderBlush
Yellowgreen
Crimson
OrangeRed
LightBlue

Disse er laget ved å style divs med slik kode: 

div.red
{
    padding: 10px;
    background-color: red;
    width: 100px;
    height: 50px;
    display: inline-block
}

En full oversikt over alle de 140 forskjellige fargene er her.

 

RGB-verdier

RGB-verdiene er skrevet på denne formen: 
    rgb( rød, grønn, blå)
De røde, grønne og blå fargene strekker seg fra 0 til 255, der 255 er mest farge og 0 er minst farge. Mange har kanskje hatt om fargelære på skolen og lært at alle farger sammenblandet blir svart. Her er det omvendt. 0 rød, 0 blå og 0 grønn blir svart. 255 rød, 255 grønn og 255 grønn blir hvit. 
Dersom man vil ha en 100% rød, klar farge, skriver man rgb( 255, 0, 0), altså 255 rød, 0 grønn og 0 blå. 
Grønn er rgb( 0, 255, 0).
Blå er rgb( 0, 0, 255). 

rgb(0,0,0)
rgb(255,0,0)
rgb(0,0,255)
rgb(0,127,0)
rgb(255,255,0)
rgb(255,192,203)
rgb(0,139,139)
rgb(255,127,79)
rgb(255,104,180)
rgb(255,241,245)
rgb(153,205,50)
rgb(220,20,60)
rgb(255,69,3)
rgb(173,216,230)

Disse er laget ved å style divs med slik kode:

div.red
{
    padding: 10px;
    background-color: rgb(255,0,0);
    width: 100px;
    height: 50px;
    display: inline-block
}

 

Hex-verdier

Hex-verdier er skrevet på denne formen:
    #rrggbb
der rr er røde verdier, gg er grønne verdier og bb er blå verdier. De er heksadesimaler (16-tallssystemet) og spenner fra 00 – FF, der FF er det høyeste tallet. På samme måte som hos RGB er #FFFFFF det høyeste tallet og derfor hvit. #000000 er det laveste tallet og er svart. 

Denne måten å skrive tall på er veldig mye brukt. Det er en enkel måte å skrive farger på, raskere enn rgb. Samtidig finnes det veldig mange fler kombinasjoner farger enn når man skriver klartekst. 

#000000
#FF0000
#0000FF
#007f02
#fdff00
#ffc0cb
#008b8b
#ff7f4f
#ff68b4
#fff1f5
#99cd32
#dc143c
#ff4503
#add8e6

Disse er laget ved å style divs med denne koden:

div.red
{
    padding: 10px;
    background-color: #FF0000; 
    width: 100px;
    height: 50px;
    display: inline-block
}

 

 

Det ble en kort leksjon denne uka om farger. Neste uke blir det fonter og skrifttyper! Det er kanskje kjedelig for noen med så mye teori, men det er veldig greit å kunne det grunnleggende. Når vi skal gå gjennom font-leksjonen, skal vi lære enda mer om styling av tekst. Så følg med neste uke.

 

Alle leksjoner: 

Ønskelisten min

Jeg er veldig glad i å gi gaver, og jeg er glad i å få gaver. Det høres kanskje litt teit ut, men jeg har bevart gave-gleden ved at jeg ønsker meg ting istedenfor å kjøpe meg alt jeg vil ha. Hver gang jeg får lyst på noe setter jeg det på ønskelista. Gleden over ting blir så mye større når ikke alt av ting “bare” er å kjøpe seg. Jeg hører ofte “men kan du ikke bare kjøpe det da? Det koster jo bare noen 100-lapper”. Men det kan jeg ikke alltid. Jeg har allerede mange ting, og jeg trenger jo faktisk ikke flere. Så om jeg virkelig vil ha noe, da puttes det på ønskelista, ellers setter jeg av penger til å spare til det. Det er morsommere med nye ting om man har ønsket seg det lenge eller spart til det. 

Nå er det bare litt over en uke igjen til bursdagen min, og da passer det vel godt å skrive et innlegg om hva jeg har lyst på akkurat nå? Her er min ønskeliste!

 • Støtte til kajakkurs (1000 kr)
 • Støtte til brukt Olympus PL-7 kamera (3-4000 kr)
 • Ringenes Herre risk
 • Kaffe
 • Kaffebønner

 • Te
 • Sjokolade
 • Glass (rødvin, hvitvin, øl, champagne, brennevin og vann) fra Rosendahl Premium
 • Reiser

 • Elisabeth Arden 8 hour
 • “Hvordan vinne venner” av Carnegie
 • “Hypnotisøren” av Lars Kepler
 • “Paganinikontrakten” av Lars Kepler
 • Le Creuset-ting i fargen Marseille
 • Vin
 • Øl

 • Svær gryte som tåler ovn
 • Bærbar bluetooth-høytaler

 

Hva er på din liste?

To do-list: Uke 12

mde

Beklager dårlige bilder, jeg sparer til kamera.

God mandag, alle sammen!

Det ble trening rett etter jobb i dag, og det var veldig deilig å komme hjem tidlig, og ha både jobb og trening overstått. Det blir muligens eneste trening denne uka, for det skal skje så mye. Våren er virkelig godt i gang, og vi har trukket ut av hulene våre for å finne på ting sammen igjen denne uka. Og så drar jeg til mamma og pappa på Skedsmo på fredag direkte etter jobb, så noen trening blir det neppe i helga heller!

Dette er på min to do-list denne uka: 

Jeg gleder meg faktisk til å begynne og pakke! Jeg liker å pakke mens jeg hører på radio eller musikk, og bruke good tid. Da kan man planlegge og drømme om alt man skal gjøre i ferien. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top