Mitt adventshjem

1. søndag i advent

Endeliiiiiiig har julestemningen bredd seg over meg som en stormforelskelse. Jeg følte meg faktisk direkte rusa det første døgnet etter jeg hadde pyntet leiligheten. Jeg slet med å sove fordi jeg hadde så mye gledelig tankespinn og likevel hadde jeg energi til 1000 gjennom hele morgendagen. Det kribler dypt ned i magen bare av å se på en av de tre adventsstakene jeg har, eller en av de fem julestjernene.

Som vanlig har jeg dratt fram adventspynten først. Den er lilla, hvit, sølv og gull. Det er ikke fordi jeg ikke liker rødt. Tvert imot gleder jeg meg stort til å dra fram den røde julepynten en uke før jeg skal på juleferie. Grunnen til at jeg gjør det på den måten er at jeg sper den store julefølelsen utover i drypp. Det gjør at den bevares bedre. Jeg ventet til 1. søndag i advent med å spise/drikke noe julerelatert, høre på julesanger, pakke inn gaver og se julefilmer. Av samme grunn skal jeg også vente med den mest julete pynten.

En liten advarsel: Dårlig lys kombinert med at jeg tydeligvis hadde noe smuss på linsa da jeg tok alle bildene gjør at det ikke er så god kvalitet på dem. Det er hardt å jobbe mot grønn-, blå- og gul-skjær om hverandre. Men pynten er i hvertfall synlig, og det er det viktigste! Så kan heller litt “penere” bilder komme senere.

Spisebord

Før:

Interiør

Etter:

Interiør

Interiør

1. søndag i advent1. søndag i advent

Spiseborddetaljer før:

Interiør

Interiør

Interiør

Spiseborddetaljer etter:

Interiør

1. søndag i advent1. søndag i advent1. søndag i advent1. søndag i advent

Kjelken

Før:

Interiør

Interiør

Etter:

Interiør

Interiør

Vinduer

Høyre vindu før:

Interiør

Høyre vindu etter:

Interiør

Venstre vindu før:

Interiør

Venstre vindu etter:

Interiør

Gyngestol

Før:

Interiør

Etter:

Interiør

Sofa

Før:

Interiør

Etter:

Interiør

Interiør

Interiør

Interiør

Interiør

Interiør

TV

Før:

Interiør

Etter:

Interiør

Interiør

Venstre del av TV-benken før:

Interiør

Venstre del av TV-benken etter:

Interiør

Hyller før:

Interiør

Hyller etter:

Interiør

Interiør

God adventstid!

Movie x Dinner cards

Movie x Dinner Cards

Jeg har via tiktok funnet løsningen på et av forholdets store problemer: Hva vi skal ha til middag og hva vi skal se på i helgene. Okei, det er kanskje ikke et KJEMPE stort problem, men innimellom er det godt med den ekstra dytten som gjør at du lager noe annet enn taco og pizza.

Jeg har laget “Movie x Dinner”-kort! De trenger ikke å være like fancy som mange lager på tiktok, med konvolutter, og med snacks, middag og drikke som matcher filmen. Det kjente i hvertfall jeg at jeg ikke hadde tid til. Istedenfor kan du gjøre slik som jeg har gjort; å skrive opp alle filmer dere begge liker på lapper, for deretter å skrive opp gode middager dere begge liker. Alt fra kinesisk takeaway til quesadillas.

Movie x Dinner CardsMovie x Dinner CardsMovie x Dinner CardsMovie x Dinner Cards

Og apropos quesadillas; det ble første rett ut. I kombinasjon med med The Avengers. Vi trakk det første kortet allerede mandagen etter de var laget, og hadde en skikkelig koselig høstkveld med digg helgemat og tente lys.

Det anbefales på det sterkeste å gjøre litt ekstra ut av hverdagene, og kanskje disse kortene kan gi den ekstra dytten?

Movie x Dinner Date CardsMovie x Dinner Date Cards

Ting å gjøre for å bli litt gladere

// Innlegget ble originalt publisert i fjor, men jeg syns det passet med en repost nå

Koseklær

I dag våkna jeg i dårlig humør. Problemer med visdomstanna gjorde at formen var dårlig og jeg hadde sovet lite. I tillegg er det jo noen ganger sånn at man bare er i dårlig humør uten noen spesiell grunn, og særlig nå på høsten.

Da trengte jeg et par av disse tipsene her for å komme i gang med dagen. Enkelte ganger er det nemlig ikke så mye som skal til. Og da mener jeg enkelte ganger. Dette er ikke tips mot tyngre perioder der man sliter psykisk eller har opplevd noe vondt. Det har jeg ingen ekspertise på. Det jeg derimot har en god del ekspertise på er å få meg selv ut av det å være “høstsliten” (litt trøtt, litt lei, litt sliten og i litt dårlig humør).

 

10 gode råd mot det å være høstsliten

10 minutter yoga stretch. Google “Morning yoga stretch” og det dukker opp et hav av korte, enkle yoga-rutiner som løsner opp kroppen og roer ned sinnet. Det er kjempedeilig å bare bevege kroppen, strekke ut og koble av, om det så bare er i ti minutter. For meg er det da litt viktig at det ikke er for avansert og slitsomt, da er terskelen mye høyere for å gjennomføre når man alt er litt lei.

Rydd opp rundt deg. Den klassiske: rydd opp rundt deg for å rydde opp i tankene. For meg er det ofte omvendt, at jeg trenger å få hodet på plass før omgivelsene også kan falle på plass. Men jeg vet at det hjelper veldig å faktisk rydde opp rundt seg når man er sliten. Selv om det er litt tiltak.

Gå en tur. Frisk luft og bevegelse slår aldri feil når man er sur og lei. Kombiner det med noe musikk du liker eller en morsom podcast

Hør en morsom podcast. Sett på noe som får deg til å le, eller noe som er interessant å høre på, dersom folk som får deg til å le bare er irriterende for øyeblikket (vi har vel alle sånne tider?).

Ring en du er glad i. Få litt hjertevarme av å ringe en person du er glad i. Det kan være en forelder, besteforeldrene dine, venninnen din eller noen andre. Få utløp for alt du føler, still spørsmål for å få fokus over på noen andre og koble av alle andre omgivelser.

Se favorittfilmen din. Lag deg en stoooor kopp med te og sett på favorittfilmen din. En film som alltid får deg i godt humør og som du kan se om og om og om igjen.

Spis smash. Eller noe god frukt. Jeg vet ikke hva slags person du er, om du er en fruktperson eller smash-person, men for meg hjelper det noen ganger med bare en liten stor neve med smash når jeg er i dårlig humør. Men hvis du for eksempel blir i dårligere humør av å tenke på at du har spist smash, så kan frukt være tingen! (selv om du kanskje burde jobbe med deg selv, for smash er digg)

Skriv dagbok. Noen ganger kan det være godt å få ut alle dårlige og vonde tanker, uten å måtte dele dem med noen. Få ut aaalt du er irritert og lei deg over, og ikke føl på dårlig samvittighet over å tenke det. La dagboka være en avfallsbøtte. Det kan hende du må brenne sidene etterpå, jeg vet ikke hva slags tanker du sitter med. Kanskje de ikke tåler dagens lys engang.

Skriv en liste over alt du er glad for å ha i livet. Få ned alt det positive med livet ditt. Tenk deg godt om, så finner du alltids noe. Skriv ned menneskene du er glad for å ha, skriv ned tingene, skriv ned hva du har oppnådd. Denne listen sparer du på til du trenger den.

Vær fresh. Ta en lang dusj, bruk litt hårolje, spray deg med parfyme og bare vær frisk og fresh. Det hjelper ofte litt det og!

HjemmetreningMalingRingenes Herre

Mål og planer for november

 

Bullet journal: Mål for november

Jeg er i stor sorg over at jeg klarte å skrive “novemer” istedenfor “november”, forresten. La oss aldri påpeke det igjen..

Her er et svært sent innlegg om mine mål og planer i november! Det skjer så mye for tiden, så jeg har ikke fått satt meg ned og skrevet det før nå. I tillegg er mac’en min dead, så motivasjonen til å skrive innlegg har ikke vært helt på topp.

Selv om mange av punktene allerede er ferdig gjennomført har jeg en del igjen å få gjort før desember kommer, og alt av To Do-lister kun skal handle om å ha det koselig med venner og familie.

Bullet journal: Mål for november

Mål for november

Helse

✓ Jogge 2-4 ganger

✓ Trene to ganger i uka

✓ Prøve en mobilfri kveld

Kjærlighet

✓ Bestille servitører til bryllupet

✓ Sende brudekjolen til skredder

✓ Planlegge bryllupsinvitasjoner

✓ Romantisk middag

Karriere

✓ Følge med i tech-verden

✓ Sjekke ut sertifiseringer

Annet diverse

✓ Lage julelister

✓ Planlegge Bodø-tur

✓ Feire thanksgiving

✓ Gjøre hjemmet klart for advent

 

Høst

Bullet journal: Mål for november

 

 

Hvorfor jenter ikke velger IT

Jenter og Tech-dagene

Jenter & Tech-dagene

Det må gjøres klart at dette er et innlegg som er basert på egne og 150 jenters erfaringer. Dette innlegget er til oss i bransjen, vi som må gjøre tiltak for å formidle hva IT er for noe.

Denne uka har det vært duket for både Girl Tech Fest og Jenter & Teknologi-dagene. Grunnen til dette er at det er ønskelig å få flere jenter til å bli interessert i programmering og IT-bransjen generelt, og Aplia har deltatt på begge deler. På Girl Tech Fest var vi fire stykker fra bedriften som var deltakende da Skien Bibliotek tok imot 100 jenter fra femte til syvende-trinn. I forbindelse med Jenter og Teknologi-dagene tok bedriften imot 50 jenter fra 10. klasse og fortalte dem om IT-bransjen.

Samme uke har det passelig nok vært debatt i tech-verdenen, etter at mitt innlegg forrige uke om kvinner og biologi fikk et motsvar av en psykolog, som står fast i troen på at kvinner ikke velger IT på grunn av biologiske årsaker. Han trekker fram at det ikke er sosialt.. Eller har med form og farge å gjøre (og et par andre grunner som ikke holder vann, det har i ettertid blitt motsagt av et hav av utviklere og en annen psykolog). Han og hans støttespillere mener nemlig at hvis det lå biologisk til rette for det, så hadde allerede kvinner vært interessert i å jobbe med IT.

Jentene vi fikk besøk av var også enig i at det viktigste når de skal velge noe å studere er at de er interessert. Så hvorfor er de ikke det? De hadde heldigvis svarene.

Girl Tech Fest

Gammelt bilde fra Girl Tech Fest for to år siden

Grunnene til at kvinner ikke vil studere IT

  1. De får ingen informasjon om hva det er. Da vi spurte dem om hva de trodde tech og IT var, var det eneste svaret vi fikk “Datagreier?”. Det er trist at det skal være det eneste de vet, når IT og tech er så utrolig mye mer enn det. De har ikke fått med seg de kreative prosessene, workshopsene, samarbeidet i store team og alt annet rundt. Å skrive kode er ikke så forskjellig fra andre jobber som innebærer å skrive på en datamaskin. Mange av jentene la vekt på at de ikke får noe informasjon og da faller det dem ikke naturlig å søke etter den informasjonen heller.
  2. De har ingen rollemodeller som driver med det. En av jentene sa at den eneste de hadde fått besøk av som jobbet med tech var en mann i dress som bare fortalte om hvor suksessfull han var. Det var den eneste de visste om som i bransjen, en de ikke kunne relatere seg til overhodet. Det er en egen trygghet i å se andre lik seg jobbe med noe før du kaster deg inn i det selv. Og dette ble påpekt av 10. klassingene. De ønsker seg rollemodeller i bransjen.
  3. De tror det er et nerdete yrke der det bare jobber stereotyper som de har sett på film. Bleke, tynne, nerdete, utrente, uhygeniske gutter som bare sitter nede i en kjeller for seg selv med hetta over hodet hele dagen. Ikke at det er noe galt i det, men det er utrolig lite gjenkjennelig for den generelle 16 år gamle jenta. De får aldri se hva slags mangfold av mennesker som faktisk jobber i IT-bransjen.
  4. De vet ikke nok om mulighetene som finnes innenfor det. Interaksjonsdesignere, frontendutviklere, jobbe med databaser, som administratorer, apputvikling, med IT-sikkerhet (eller Cyber Security, for et kulere ord) eller robotikk. Det finnes ikke grenser for hvor mye forskjellig og spennende man kan drive med etter å blitt introdusert for tech-verden, og det er alt mellom kreativt, logisk, matematisk, spennende, viktig, trygt, utfordrende og meningsfylt.
  5. De tror de må ha et brennende engasjement for datamaskiner og ha kodet siden de var små for å studere det. De vet ikke at ekstremt mange dyktige utviklere starter fra scratch når de begynner å studere, og har kanskje aldri skrevet en eneste linje kode i sitt liv. De kommer ikke til å føle seg utenfor når de begynner og ikke kan alt på forhånd. En dyktig utvikler jeg kjenner visste ikke engang hvordan man opprettet mapper på datamaskinen før studiestart.
  6. De tror det er dårlig betalt. De vet ikke om hvor stort behovet er for utviklere, og hvor stor sjanse det dermed er å få en godt betalt og trygg jobb tidlig i livet. Jentene som var på besøk hos oss var opptatt av å kunne være selvstendige når de vokste opp, og en stødig inntekt var faktisk veldig viktig for dem.
  7. De vet ikke hva det innebærer og vil derfor ikke ta risikoen det er å studere det, uten å vite hva det er først. Og de rekker ikke å vite hva det er heller, før de plutselig skal studere. De vil bli satt inn i programmering og få testa det ut, og faktisk få opplevd hvor gøy det kan være.
  8. De tror det er usosialt. De vet ikke hvor mye man kommuniserer med andre, hvor stort tech-nettverket er, hvor mye man kan samarbeide med kunder eller kollegaer, om parprogrammering, meetups med andre bedrifter, kundemiddager og konferanser.

Jenter og Tech-dagene

Jeg håper det blir mer mangfold, og jeg tror det blir det. Men det er åpenbart at vi må gjøre noe for å få det til å skje. Og det er ikke å sitte på ræva og si at “men biologien gjør at de ikke er interessert”. Det er feil. For ovenfor det er åtte grunner til hvorfor de ikke er interessert, og samtlige har med formidling å gjøre og ikke biologi.

Dette er en øyeåpner. Til bedrifter, til skoler, til foreldre. Hvis vi skal få større mangfold i bransjen, så må vi formidle bedre og bredere. Vi må fjerne stigmaet og det dårlige ryktet bransjen fortsatt har.

Jeg trodde oppriktig ikke det fortsatt var sånn som dette, jeg trodde det hadde blitt annerledes. Men det er akkurat like dårlig formidlet hva IT-bransjen er nå som da jeg var på deres alder for 10-12 år siden.

Jenter velger bort IT fordi de ikke er interessert. Men interessen mangler på grunn av feilinformasjon.

Girl Tech Fest

Inspirerte barneskolejenter som ønsker seg Micro:Bit til jul. Fordi de er interessert i det.

Happy Halloween og velkommen november

Høst og halloween

Happy halloween!

Da var et av høstens små høydepunkter over, det perfekte avbrekket mellom sommerferie og jul. Et lite lyspunkt i den påbegynnende mørketiden.

Jeg er litt skuffet, for det kom ikke et eneste barn til oss. IKKE ETT. Jeg hadde en hel bøtte full av godteri som jeg blir nødt til å spise selv nå. Stakkars meg.

Til og med gresskar var ferdig utskåret på trappen, klar til å ønske gjester velkommen. Det er dårlig. Neste år skal jeg formane at alle jeg kjenner med barn i Skien skal ta turen innom meg.

Høst og halloween

Utenom det koser jeg meg stort med de vakre høstfargene og den friske høstluften. Venus har blitt ni måneder, så vi har hatt tilvenning utendørs med henne. Nå har hun for første gang fått lov til å være ute alene for første gang, og hun elsker det. Hun kommer nok til å bli en skikkelig utekatt.

Selv om det har vært flaut å gå med henne ute å bånd er det likevel noe jeg anbefaler deg som har kattunge. Hun har blitt utrolig trygg utendørs og kjenner området godt. Siden stedsansen hennes nå snart er ferdig utviklet (mellom 9 og 12 måneder) er det fint med tilvenning utendørs. I hele sommer har hun vært ute i bånd, og nå slapp jeg henne for første gang fri. Først mens jeg var ute sammen med henne, og nå i dag var hun helt alene.

HøstHøstHøst

Kos deg med de fine fargene utendørs og husk at det bare er én måned igjen til jul!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top