Aktivitetsdag i Flåm

Stegastein

Jeg må fortelle om en fullstappet aktivitetsdag vi hadde i Aurland-området i sommer. Vi hadde kjørt dit fra Bergen dagen før, og våknet på en helt ok campingplass i sentrum, som heter Flåm Camping.

Rett etter vi hadde spist frokost pakket vi sammen og parkerte bilen, slik at dagen kunne begynne.

Vi gikk bort til starten av den kjente Flåmbana, en togtur som er beskrevet som en av de vakreste togturene i hele verden. I løpet av én time blir man fraktet fra 0 til 867 meter over havet, og på veien ser man Vestlandsk natur på sitt aller beste. Den stopper ved Kjosfossen, der man får tid til å gå ut og ta litt bilder, og vi var så heldige å få se et Huldreshow med musikk og dans mens vi var der.

Flåm camping

Toast på primusToast på primusFlåmbanenFlåmbanenFlåmbanenFlåmbanen

Vi gikk av banen i Vatnahalsen, og forberedte oss på årets store adrenalinkick; Flåm Zipline. Det er nordens aller lengste zipline på 1381 meter, der du setter utfor et 305 høyt stup.

Opplegget var enkelt. Vi ankom og viste billettene våres. Deretter fikk vi et nummer for hvor vi var i køen, og måtte skrive under på et skjema der vi sa vi visste om risikoen ved zipline. Da vi ble ropt opp fikk vi sikkerhetsutstyr, og til slutt ble vi sluppet utfor.

Det var veldig lite skummelt og utrolig trygt. Det var veldig mye sikkerhetsrutiner, og det var faktisk ikke mulig å sette utfor uten å være sikret ordentlig. De første sekundene kilte i magen, men resten av turen var egentlig mest bare utrolig fin. Du får helt magisk utsikt og følelse av å fly nedover dalen.

Zipline i FlåmZipline i FlåmZipline i Flåm

Vel nede i Kårdal traff vi på noen fine geiter og fikk leid oss et par sykler for hjemturen. Det var også mulig å gå 2,5km til neste holdeplass og ta toget ned igjen, men siden det bare var 16km å sykle i nedoverbakke hjem, ville vi heller oppleve det. Det angret vi ikke på! Veien ned til Flåm var slak og fin, og det var kun et par små oppoverbakker. Ellers var det bare nedover hele veien, og vi fikk komme tett innpå vakker natur!

GeitSykkeltur ned Rallarvegen i FlåmSykkeltur ned Rallarvegen i FlåmSykkeltur ned Rallarvegen i FlåmSykkeltur ned Rallarvegen i FlåmSykkeltur ned Rallarvegen i Flåm

Etter å ha parkert syklene satte vi oss i bilen og forlot Flåm for denne gang. Vi kjørte til en vakker, liten bygd som heter Undredal og tok et aaalt for kaldt bad i elva. Jeg kan ikke huske å ha badet i så kaldt vann før noen sinne, men forfriskende var det hvertfall. Og digg å få badet litt etter en så aktiv dag.

Undredal

Etter Undredal dro vi til Aurland og spiste på Mariannes Bakeri. Jeg hadde lest at kanelbollene der var “verdens beste”, men jeg må innrømme at jeg kun gir dem terningkast 4. De var ikke saftige eller søte nok. Så den foreløpige bolle-førsteplassen er det Olaløo i Bondhus som fortsatt har.

Vi kjørte opp til Stegastein Utsiktspunkt som ga oss et vakkert overblikk over Aurland og fjorden rundt.

Mariannes bakeri i AurlandStegastein
StegasteinStegastein

Takk for besøket, Aurland, Flåm og Undredal!

Tilbake på kontoret!

Tilbake på kontoret

Denne uka kom jeg endelig tilbake på kontoret!! Jeg hadde en kort periode der i juni i fjor, men utenom det har det vært 100% hjemmekontor siden 12. mars 2020. Nå er alle på kontoret vaksinert med første dose, og en god del er fullvaksinerte. Det betyr at risikoen ved å ha folk på kontoret minker konstant og vi kan endelig være sammen igjen.

Det var på hengende håret for jobbmotivasjonen min. Selv om vi har hatt digitale pilser, skribble-halvtimer og morgenkaffer over Google Hangouts, så er det virkelig ikke det samme som å møtes fysisk. Jeg boblet over av glede da jeg kunne komme inn på kontoret igjen og rope “GOD MORGEN!” til alle kollegaene mine. Å si “Hei!” hver gang noen kommer inn for å starte dagen sin har vært mer savnet enn jeg har innsett. Endelig kan jeg sette meg ved kaffebordet og diskutere de siste dagers nyheter med andre mennesker enn han jeg ser hver eneste dag. Nei, kollegaer er GULL VERDT for meg og min motivasjon. Takk og lov for at jeg er tilbake.

Kantina har ikke åpnet ordentlig enda, så lunsjene har bestått av cottage cheese og banan noen dager, og andre dager suppe i take away (helst fra Sitt Ned).

Vi har til og med fått til en treningsøkt på treningssenter, så man kan trygt si at det er godt å være i gang med ordentlig hverdag igjen ❤

Tilbake på kontoretTilbake på kontoret

Må pusse skoene

Tilbake på kontoret

Turistdag i Bergen

Bergen

Innleggene om opplevelser fra ferien kommer i lytt rykk og napp, men sånn må det bare være når jeg har så mye å skrive om. Denne gangen vil jeg fortelle om vår innholdsrike turistdag i Bergen.

Jeg har jo vært sammen med Øystein i over seks år, og likevel tror jeg at jeg kan telle på én hånd hvor mange ganger vi har vært i Bergen by. Som regel er vi bare i bydelen Fana, der foreldrene hans bor, et godt stykke utenfor byen.

Endelig fikk jeg oppleve å være skikkelig turist i den vakre hjembyen hans, og det var på tide. Jeg har vært på brygga og fiskemarkedet en eller to ganger, men nå fikk jeg oppleve så mye mer. Jeg skal ta deg gjennom dagen:

Bergens turistplasser

Lille lungegårdsvannet

Vi startet dagen ved Lille lungegårdsvannet, eller “Bergens lunge” som det visstnok kalles. Vannet, som er 600 meter i omkrets, var i utgangspunktet ikke et kunstig vann slik det kan se ut, men strakte seg fra Torgallmenningen til Nonneseter og var forbundet med Store Lungegårdsvannet gjennom et sund. Det var faktisk brakkvann! Navnet stammer helt tilbake fra 1772.

BergenBergen

Buekorpsmuseet

Buekorpsmuseet gikk vi bare forbi, men det var verdt et par bildeknips. De holder nemlig til i Murhvelvingen, et gammelt bygg fra 1560-årene. Det var tidligere hjemmet til Erik Rosenkrantz, og er et av Bergens eldste ikke-religiøse hus. Det har overlevd flere bybranner med kun enkle skader som har blitt reparert. Bygningen er et fredet kulturminne.

Bergen

Sjarmerende gater og butikker

Går man rundt i Bergen finner man mange gamle og skjulte gater. Butikkene har ofte vært flinke til å bruke autentiske, gamle butikkskilt, slik at det passer inn med de gamle bygningene.

BergenBergen

Fredriksberg Festning

De første bygningene på festningen kom opp allerede på 1650-tallet, og festningen var militært område fra den gang og til 1904. Da ble det brukt til brannstasjon. På 1700-tallet var det faktisk også en galge her!

Bergen

Nordnesparken

Her satt jeg og Øystein og nøt havutsikt og elskende duer en stund før vi fikk videre. Denne parken er nemlig helt i enden av Nordnes, så det var et stykke på gå dit. Nordnesparken ble anlagt i 1888-1889 og i midten av parken står en ti meter høy, ekte totempæl som Bergen fikk i gave av vennebyen Seattle i 1970.

BergenBergen

Bergen havn

“Vestlandets viktigste knutepunkt” er Norges nest største havn. Her jobbes det aktivt for å utvikle bærekraftige løsninger for å skape en utslippsfri havn, til tross for den store pågangen av handelsskip og cruise.

Det virket som et perfekt sted for folk å stå og fiske, og man kom seg helt tett opp mot havet.

BergenBergen

Fløyen

Vi måtte selvsagt ta Fløibanen opp på Fløyen, som ekte Bergensturister. Det var gøy å oppleve banen oppover, og sjekke ut hvor bratt det faktisk er mulig å bygge en slik skinnegående bane. På toppen fikk vi nydelig utsikt og tok oss en pils. Vi prøvde også noen lokale pølser, som var noen av de mer spennende jeg har smakt. Jeg valgte en med sauekjøtt, og tilbehøret var kålrabistappe, løk og ketchup, hehe. Det var MYE spennende å velge mellom, så jeg anbefaler en liten lunsj i pølseboden.

Fløibanen er faktisk et av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og har hatt passasjertrafikk siden 1918.

FløyenFløyenFløyenFløyenFløyenFløyen

Bryggen

Denne historiske og kjente brygga(en) ble anlagt allerede i 1070. Den betår av 61 fredede bygninger og er på UNESCOs verdensarvliste. Man finner funn av navnet Bryggen allerede tilbake til sagatiden. I middelalderen begynte man å kalle den Tyskebryggen. I 1945 ble det bestemt at man skulle gå tilbake til å kalle den Bryggen, noe som har ført til mye strid i ettertid, da mange tror Tyskebryggen er det opprinnelige navnet, i og med at den het det så lenge.

BergenBergen

Rosenkrantztårnet

De eldste delene av dette tårnet, som er hjørnesteinen i borgsystemet på Bergenshus festning, stammer helt tilbake til 1270. Det ble påbygd i 1520 og er oppkalt etter Erik Ottesen Rosenkrantz (samme person som eide det svært gamle huset, husker du?). Han har æren for den vakre rensessansefasaden bygningen har i dag.

BergenBergen

Adventure Time: Hananipa

Hananipa

Hananipa er en lettgått tur i Vaksdal kommune, rett utenfor Bergen (den sørligste delen av fjellet ligger innenfor Bergen-grensa). Med sine 722 meter over havet lar den deg komme høyt, men er ikke av de bratteste eller lengste turene. Stien opp er utrolig fin og lettgått, og du føler litt at du går rundt i Hobbitun ved alle de grønne toppene rundt omkring.

Mange velger å parkere i Trengereid ved fjorden og gå de 2-3km ekstra, men du kan kjøre helt opp til Nordre Skulstad. Der er det en parkering med bare fem parkeringsplasser i utgangspunktet, men det er plass til fler om man parkerer litt smart (og IKKE står i veien for innkjørselen til de som bor der). Men vær uansett tidlig ute om du planlegger å gå turen i høysesongen.

Fra parkeringen på Skulstad er det bare 3km til toppen, og personlig syns jeg selve stien opp var den beste opplevelsen. Vi møtte på kosete sauer og det var nydelig utsikt hele veien.

HananipaHananipaHananipaHananipa

Turrapport:
Fjell: Hananipa
Høyde: 722moh
Lengde til toppen: 3km fra parkeringsplass
Tid brukt opp: 60 min
Stigning: 350m
Turkamerater: Øystein
I sekken: Byggrynslunsj, sjokolade, l vann og en powerrade
Parkering: Nordre Skulstad (plass til fem biler)
Vanskelighetsgrad: Enkel

HananipaHananipaHananipa

Ja, jeg prøver å variere poseringene litt..

HananipaHananipaHananipaHananipaHananipaHananipaHananipaHananipaSau på Hananipa

Skal hilse fra denne sauen!

Fem høydepunkter i Kvinnherad

Furebergsfossen

FurebergsfossenFurebergsfossenFurebergsfossenFurebergsfossen

Baroniet i Rosendal

Baroniet rosendalBaroniet rosendalBaroniet rosendalBaroniet rosendalBaroniet rosendalBaroniet rosendal

Bondhusvatnet

BondhusvatnetBondhusvatnetBondhusvatnetBondhusvatnetBondhusvatnetBondhusvatnetBondhusvatnet

Fjellhaugvatnet

FjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnetFjellhaugvatnet

Blådalsvatnet

BlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnetBlådalsvatnet

 

Høydepunkter for roadtripen 2021

Fjellhaugvatnet

I går kveld kom vi endelig hjem fra årets to uker lange roadtrip rundt på Vestlandet. Vi har vært på Skedsmo, i Jondal, Bergen, Voss, Aurland, Flåm, Undredal, Dale, Olden, Loen, Geiranger, Åndalsnes og Lillehammer, og vi kjente det var godt å komme hjem igjen til Skien.

Jeg sitter igjen med så mange gode minner og fine opplevelser, og er storfornøyd med turen. Ikke alt ble helt som planlagt, og det gikk egentlig veldig greit. For eksempel måtte vi skippe Skjolden på grunn av endringer i planene, og i Åndalsnes regnet det så mye at vi ikke fikk gjort noe der før vi reiste videre til Lillehammer. Men ferien har vært fylt opp med så mye annet bra, at jeg bare er glad det ble litt endringer.

Briksdalsbreen

Høydepunkter

Morsomste sport

Frisbeegolf

Frisbee i Jondal

Peneste vannkraftverk

Fjellhaugvatnet

Fjellhaugvatnet

Fineste brygge

I Bergen.

Bergen

Fløyen (høyt punkt!)

Fløyen

Peneste badevann

Bjørkemoen badeplass i Voss

Badevann i Voss

Viktigste måltid

Toast. Vi spiste det til frokost nesten hver dag 😇

Toast på primusOldevatnet

Største adrenalinkick

Zipline i Flåm

Zipline i Flåm

Beste sykkeltur

Rallarvegen i Flåm. 15km i nedoverbakke hele veien etter zipline!

Sykkeltur ned Rallarvegen i Flåm

Beste brunost (hehe)

Lokalprodusert brunost fra Undredal

Brunost i Undredal

Søteste bygd

Undredal

Undredal

Stegastein (et høyt punkt)

Stegastein

Våteste teltoppsetting

Vi ankom Loenvatnet i kraftig regnvær klokken ti på kvelden, men fikk teltet fort opp!

Loenvatnet

Beste campingplass

Gryta Camping ved Oldevatnet.

Gryta camping ved Oldevatnet

Peneste teltspot

Helset Camping

LoenvatnetLoenvatnet

Kaldeste badevann

Elva i Undredal. Huden ble aldri vant til vannet uansett hvor mye man var i det. Men pent var det, da!

Undredal

Hoven (et annet høyt punkt)

Loen skylift

Turens kaffe

Takk og lov for vår Nescafé Gull, som reddet frokosten hver dag.

Oldevatnet

Flydalsjuvet (høyt punkt igjen, hehe)

Flydalsjuvet i Geiranger

Mest lærerike båttur

Fergesightseeng i Geiranger. Det var spennende å lære om Geirangers historie!

Geiranger

Mest romantiske båttur

Robåt i Oldevatnet. Vi fikk låne gratis bår av Gryta Camping.

Roing i Oldevatnet

Morsomste båttur

Kanotur i Jondal!

Kano i JondalØystein ved havet

Bratteste tur

Opp til Skageflå. 250 høydemeter på 700 meter. Kort, men godt!

Skageflå

Beste tur

Den turen som jeg tror ga meg mest glede var opp til Fjellstøl i Jondal. Les hele rapporten her.

Fjellstøl i Jondal

Fineste tursti

Turen med den fineste stien på vei til toppen er Hananipa. Selv om utsikten ikke er den beste av alle turene vi har vært, var stien opp den mest idylliske.

Hananipa

Enkleste tursti

Turen inn til Briksdalsbreen var gruslagt, bred og slak. Passer perfekt for de fleste!

Kleivafossen

Fineste fyr

Øystein :))

Fløyen

 

Adventure Time: Fjellstøl i Jondal

Fjellstøl i Jondal

Liker du Jondal er Fjellstøl den perfekte turen å gå. Du får nemlig helt nydelig utsikt over den lille bygda fra toppen. Vi kunne faktisk zoome helt inn i hagen til sommerhuset til Øystein derfra. Veien opp er ganske bratt på mange partier, så jeg ville ikke anbefalt turen til deg med dårlige knær, men ellers kommer man seg opp, så lenge man tar pauser etter eget behov. Selv brukte jeg en time opp, mens lillebroren til Øystein kun brukte 42 minutter. Så som en tur etter jobb eller før du skal dra å bade passer den perfekt.

Utsikten der oppe er upåklagelig, hvertfall med tanke på hvor kort tid man bruker opp. Vi fikk til og med hilse på sauer! Terrenget opp er også variert, så du slipper å kjede deg oppover. Men husk vann, for vi fant bare ett sted det var rennende vann oppover, og det var ikke den største vannstrålen akkurat. Det står også på nett at det kan være vått oppover, så husk uansett vanntette fjellsko.

Fjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i Jondal

Turrapport:
Fjell: Fjellstøl
Høyde: ca. 600moh (løpeapp sa 587moh)
Lengde til toppen: 1,9km fra parkeringsplass
Tid brukt opp: 63 min
Stigning: 530m
Turkamerater: Øystein med familie
I sekken: Banan, New Energy, 0,5l vann og en energidrikke
Parkering: Sætveit (plass til fem biler)
Vanskelighetsgrad: Krevende

Fjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i Jondal

Sjekk ut denne kule rota vi fant. Det var her enkelte av oss tok oss litt ekstra drikke.Håper du nyter turen like mye som meg, for personlig er dette en av mine favoritter!

Norgesroadtrip 2021 har begynt

Haukelifjell

Kolonneventebilde på Haukelifjell

Jondal

Og første plass vi besøker er…… Jondal!

Til nå har vi rukket å spille frisbeegolf, spille volleyball, bade på stranden, bade i fossen, gå på topptur til Fjellstøl, spise reker, grille, spise lokale vårruller, ha sjakkturnering og faktisk også slappe av i fint vær. Det er utrolig hvor mye man får tid til.

På torsdag dro vi til mamma og pappa for å sette fra oss kattene de skal passe de kommende ukene, og tilbragte natta der. Vi hadde hjemmekontor der på fredag, og dro videre på roadtrip rett etter jobb. Vi ankom Jondal på ellevetiden, så det ble en litt tidlig kveld, men de neste dagene ble tettpakket av mye gøy. Akkurat så mye slitsomt at maten smakte litt ekstra godt når vi kom hjem igjen, men ikke så mye at vi ble lei. En perfekt, aktiv helg!

Frisbee i JondalFrisbee i JondalFrisbee i JondalFrisbee i JondalFrisbee i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i JondalFjellstøl i Jondal

Fjellstøl i Jondal

Den morsomste badeplassen

Denne uka går roadtripen videre til Bergen, men vi er usikre på nøyaktig når. Det er fortsatt en del ting vi vil prøve å få gjort her i Jondal og området rundt først. Først neste mandag begynner vi på den skikkelige roadtripen, der vi reiser til et nytt og spennende sted hver dag.

Fjellstøl i Jondal

Adventure time: Hengekøyetur på Vettakollen i Oslo

// De fleste bilder er lånt av turkamerat Silje Furulund

I skogene som omfavner hovedstaden får finner du en perle av en topptur. Den er kort å gå, veldig tilgjengelig fra byen og har en nydelig utsikt. Det er få andre steder i Norge du får se så mye av én by, for Oslo er både stor og flat, så den breier seg utover. På Vettakollen får du både by, fjord og til og med et glimt av Holmenkollen-hoppbakken. På kveldstid lyser millioner av små lys fra byen, og det er en perfekt plass å henge opp hengekøyer for en natt i marka.

Turrapport:
Fjell: Vettakollen
Høyde: 378 moh
Lengde til toppen: 1,6 km
Tid brukt opp: ca. 40 minutter
Tid på dagen: 16:00
Stigning: 419moh
Turkamerater: Silje og Christoffer
Mat: Burgere til middag, nudler til kvelds og toast til frokost

Vi kom opp i 4-5-tiden og jeg var veldig overrasket over hvor få folk vi faktisk møtte. Ja, det var som regel noen på toppen, men jeg hadde egentlig regnet med en mye sterkere strøm av folk, i og med at toppen er så tilgjengelig og fin. Men jeg klager definitivt ikke på at vi fikk så mye plass for oss selv. Selv om det som regel var noen som satt på toppen, så plaget det oss ikke, og vi fikk rom til å lage oss deilige burgere, henge opp hengekøyene og nyte en pils til utsikten over holmenkollen.

Til tross for varmt vær sov vi godt i hengekøyene våre, og sto opp til digg toast til frokost lørdag morgen. Vi hadde feilberegnet litt vannmengde, så husk å ta med nok vann! Du får ikke tak i noe på toppen. Vi var kjempetørste da vi omsider kom ned til bilen igjen, men alt i alt var turen 10/10 🙏

Takk for oss, Oslo!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top