Halloweenkveld

Halloweenpynt

Gresskaret er tent, trappen pynta og oppkjørselen opplyst. Vi er klare for første halloween i nytt hus! Vi bor i en gate med litt fler barnefamilier nå enn før, og endelig skal det komme gjester på døra her for “knask eller knep”. Vi har aldri bodd så tilgjengelig til, og allerede har det vært fler på besøk her enn det har vært noe annet sted jeg noen gang har bodd.

Jeg opplever en nyfunnet og barnlig glede ved at andre nå er ute og gjør det jeg elsket å gjøre som barn, og jeg elsker å kunne bidra til en god Halloween-feiring for andre. De har så mange fine kostymer, er hyggelige når de sier “knask eller knep” og sprer så mye glede i gata! Det er konstant summing av barnelatter og oppjagede rop utenfor her, og det er ikke annet enn kjempestas.

Hvis du last minute vil kutte ditt eget gresskar, så har jeg en inspirasjonsvideo her:

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Elise Kristiansen (@frkfrontend)

 

I helga feiret vi en kombinasjon av Halloween (for voksne) og innflyttingsfest, så da passer det bra å vise bilde av både kostyme og velkomstdrink:

Spøkelsesdrink

Velkomstdrinken besto av vaniljemelk, hvit rom, litt honning og en liiiten dæsj pumpkin spice. Den var helt passe god!

Kostymer

Planen var egentlig å være noe helt annet på Halloween i år, men det ble ikke noe av. Så derfor ble det pirat i år igjen! Men kjekt å ha et go-to-kostyme når det kniper.

Gatekeeping i it-bransjen

Selvportrett

Først, hva er gatekeeping? Den enkleste og korteste forklaringen er det UrbanDictionary som står for: When someone takes it upon themselves to decide who does or does not have access or rights to a community or identity. Det ligger i ordet; noen står ved en port og holder den lukket for alle de selv mener ikke skal ha innpass. Det foregår i så og si alle hobbyer og sosiale lag og kan være svært skadelig og ekskluderende.

I musikkbransjen har noen kanskje vært borti setninger av typen “Åja, liker du Metallica? I hvilket år ble albumet Reload sluppet? Vet du det ikke er du ikke ekte fan”. Det som skjer i en slik setning er at mottakeren av kommentaren kanskje bare har nevnt at Metallica er et band man elsker å høre på, men blir nektet innpass hos andre som også liker Metallica, fordi man ikke vet “kodeordene”. Man kan ikke nok fakta om bandet bak musikken man elsker. Og dermed kan man heller ikke få være med i grupperinger som i utgangspunktet liker det samme som deg.

Helt siden jeg startet å studere for åtte år siden har jeg opplevd mye av denne typen gatekeeping i IT-bransjen. Det kan være setninger ala dette:

“Koder du ikke på fritiden og? Da er du kanskje ikke så interessert i programmering, da”.

“Hvor mange hobbyprosjekter har du? Ingen? Oi..”

“Åja, du er frontendutvikler? Men du vet ikke alt om alle fordeler og ulemper med vue, react, svelte og angular? Jikes..”

“Ingen utviklere med respekt for seg selv bruker Mac”

“Åja, du studerer IT? Okei, så si meg forskjellen på Java og JavaScript? Ikke? Hm.”

Alle gode utviklere tenker alltid på sikkerhet” (Generelt “Alle gode utviklere kan xxx”)

“Skriver du ikke TypeScript så vet du ikke hva du holder på med”

Jeg vet ikke om det er et kjønnsproblem, eller om den type folk gjør det mot alle. Jeg tror dette er noe som skjer mot alle utviklere. Jeg vet ikke frekvensen av hvor ofte menn og kvinner opplever slike episoder, jeg kan kun snakke ut fra egne og venners erfaringer. Men på torsdag var jeg så heldig at jeg fikk snakke med kvinnelige IT-studenter, på eventet Coderess som spesifikt skulle vise kvinner hva slags muligheter man har etter endt studieløp. Der kom det fram at opptil flere av de jeg snakket med sliter med imposter syndrom allerede, og at de selv har møtt opptil flere slike gatekeepere. Før de i det hele tatt er i jobb. Det er visst forventet at de skal kunne alt av teori om alle ulike kodespråk, samtidig være dyktige utviklere og ha x antall hobbyprosjekter ved siden av et sosialt liv og fulltidsstudier.

Jeg har selv opplevd dette mye, og det har gjort at jeg tidligere har vegret meg for å dra på meetups og lignende fordi jeg alltid sitter igjen med en følelse av at jeg er en dårligere utvikler etterpå. At jeg ikke hører hjemme, at jeg egentlig burde valgt et annet yrke. Kun fordi jeg ikke kan nøyaktig det en annen mener er noe alle utviklere “med respekt for seg selv” burde vite. Kommentarene kan være uskyldige og gjemt vekk som nysgjerrighet, men du merker vibe’en. Du merker forskjellen på når du blir satt på prøve og når personen bare er oppriktig nysgjerrig. Og når møteplasser for utviklere får deg til å føle deg mer som en dårlig utvikler enn en god en etterpå, så er det noe veldig galt.

Selvsagt henger det sammen med det berømte impostersyndromet, som veldig mange utviklere jeg kjenner fra tid til annen blir rammet av. Problemet oppstår når en viss type mennesker jager alle andre typer mennesker vekk fra bransjen allerede i studietiden, ved å få dem til å føle at de ikke hører hjemme der. Man kan tåle et par slike kommentarer, men når det blir en del av hverdagen på møteplasser med andre utviklere, så går det til slutt ut over tilhørigheten og selvtilliten. For det krever faktisk sitt å overbevise seg selv om at det er de andre som gang på gang tar feil.

Og hva ender vi opp med som resultat av det? Jo, færre utviklere, mindre mangfoldige utviklere og dårligere teknologi. Fordi gode løsninger skapes når ulike mennesker kan gi ulike synspunkter på et problem.

Heldigvis har jeg kommet til et punkt i karrieren der jeg stoler på mine egne evner og vet hva jeg er god til. Jeg vet jeg har mine styrker og mine svakheter. Men det burde ikke kreve fem år som ferdigutdannet utvikler for å komme dit. Jeg burde ikke måtte heve hodet over de som fortsatt mener de har fasit på hva en “ekte” utvikler er for noe. Fordi den holdningen gjør at vi mister mange på lasset, og det er mennesker vi ikke har råd til å tape.

 

 

Høydepunkter og prestasjoner i september

 

 

Vi fikk stue

Stue

Seriehøsten begynte

Serie

Jeg nøt de siste utedagene på verandaen

Veranda

Venus har ikke haltet. Kanskje første hele måned på et halvt år?

Katter

Jeg fikk nytt hår

Nytt hår med pannelugg

Vi nøt høsten

pai

Jeg gjorde gode kleskupp på tise. Antrekket nedenfor hadde fortsatt lappen på 😎

Dress fra tise

Jeg fikk hjelp av Daniel til å skaffe ved da Øystein var bortreist. Takk, Daniel!

ved i en haug

Vi feiret bursdagen til min bror Jonas i Portør

blåskjell

Portørkino

hjemmekino

Jeg og Rikke trente masse

Fliseklemmer

Jeg var på 50-årsreunion med Kroa-folk

Elise og Elisabeth

Vi feiret Daniels bursdag

Daniel og Elise

Vi fikk soverom!!

Soverom

Jeg fyrte opp i peisen for første gang

Peis

Jeg satte opp et minikontor på gjesterommet

Kontor

Kattene trives i nytt hus

KatterKatter

Lønningspils på jobb og digital vinkveld med Silje, men ingen av delene tok jeg bilde av 🙁

 

Stueimpro hos Lucy (@mikrokulturhuset)

Stueimpro i mikrokulturhuset

En veldig fin måned!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top