Dypdykk i Jugoslaviske skatter

Vintage Enamel Cup / Pot // Made in EMO celje Yugoslavia

På tirsdag var vi ute i byen for å spise lunsj på jobb, for vi er innimellom litt lei av maten i kantina. På vei tilbake fra kafeen gikk vi forbi noen damer som hadde satt opp noen bord med gamle ting som de prøvde å selge vekk. Jeg måtte som en nysgjerrigper gå bort og se om det dukket opp noen spesielle ting, og jeg falt fort for to beige kopper med brune kanter, den ene med et pent blomstermønster på. Jeg syntes de var veldig kule, og så for meg at de kunne sette et kult og personlig preg på leiligheten min.

Da jeg kom tilbake på kontoret så jeg under dem, og oppdaget at det sto “Made in Yugoslavia”. Jugoslavia var tre forskjellige stater som eksisterte i mesteparten av 1900-tallet. Jugoslavia besto av dagens Slovenia, Kroatsia, Bosnia, Serbia, Montenegro, Kosovo og Makedonia. Den første staten var Kongeriket Jugoslavia, som varte fra 1918 til 1941, den andre var Den sosialistiske føderative republikk Jugoslavia, som varte fra 1945 til 1992, og den siste var Den Jugoslaviske staten fra 1992-2006. Den Jugoslaviske staten besto av Serbia og Montenegro (kilde).

Vintage Enamel Cup / Pot // Made in EMO celje Yugoslavia

Dette var grunnen til at jeg ble nødt til å begynne å lete meg frem til når disse koppene kan ha blitt produsert, og hva deres historie er. Det begynte litt en av google-etterforskning.

Jeg måtte holde meg unna ordene “Made in Yugoslavia” for å slippe og få opp treff på en film som ble laget på 2000-tallet ved samme navn.

Det første steget som ledet noen vei på jakten etter disse koppene var å google “yugoslavia lions mark”. Etter å ha scrollet forbi en haug med diffuse og rare bilder av løver, symboler, mynter og fotballspillere fant jeg endelig et bilde av noen pene, blå kopper. Og de hadde en slående likhet med oppbygningen til mine egne kopper!

Jeg klikket meg inn og fant ut at disse koppene hadde samme symbolet under, med “Made in Yugoslavia” lysende frem. Det gjorde at jeg begynte å google “Enamel Teapot Yugoslavia”. Etter en del leting fant jeg ut mer og mer om koppene, og om merket.

Jeg kom over en veldig lik kopp fra en museumsside for Europeiske gjenstander, og det var først her jeg fikk “bevist” at merket på mine kopper også er “EMO Celje”.

Emo Celje produserer fortsatt produkter den dag i dag, men i logoen er den lille stjernen borte, og de har fått mye nytt design. De kalles “EMO Frites”, og de startet å produsere i Celje i 1947.

Men siden produksjonsmerket deres er forandret og det ikke lenger er mulig at noe er “Made in Yugoslavia” måtte jeg fortsette å lete videre etter opprinnelsen til mine egne kopper. Til nå har jeg altså et spenn fra 1947 til 2001, da navnet Jugoslavia offisielt ble avskaffet.

Jeg begynte å google etter “EMO Celje Yugoslavia”, og da kom det virkelig mye resultater opp. Samtlige av produktene som kom opp hadde den samme logoen under. Jeg fant mange kjøp-og-salg-nettsider som hadde lagt ut lignende kopper i alle mulige farger, og innimellom dukket det opp noen kopper som var veldig like mine:

Kannen på nederste skjermbilde har nøyaktig samme mønster og farge som mine kopper, og ifølge selgeren på Etsy er den datert til 1970-tallet et sted. Videre fant jeg også denne kannen:

Denne kannen har også nøyaktig det samme mønsteret som min kopp har, men selgeren av denne har datert den helt tilbake til 1950-tallet! Videre fant jeg også denne her, med ganske likt blomstermønster, og også samme farger:

Så det virker veldig sannsynlig at koppene mine er fra 1970-tallet en gang, mest tror jeg det på grunn av den gule fargen. Det meste jeg fant fra 50-tallet var hvitt, selv om det hadde det samme blomstermønsteret. Uansett er det veldig kult å komme over noe slikt helt tilfeldig på gata! Og de har holdt seg så godt og blitt veldig bra bevart. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å kjøpe dem, og de skal stå framme og pynte opp stua mi i lang tid fremover!

Vintage Enamel Cup / Pot // Made in EMO celje YugoslaviaVintage Enamel Cup / Pot // Made in EMO celje Yugoslavia

Jeg syns det er veldig fint å tenke på at nettopp disse koppene har blitt brukt av mennesker som har levd før meg en gang. Kanskje har det sittet et Jugoslavisk ektepar og drukket morgenkaffen sin av disse koppene på 70-tallet? De har hatt en reise og en historie, uansett hvem som har eid dem. Det er det beste jeg vet med gamle “vintage” gjenstander.

Oppskrift: Friskt rabarbrasyltetøy

Jeg har brukt laang tid på rabarbraplanten min i helga, og jeg sitter igjen med utrolig mye godt i kjøleskapet. Noe av det jeg er aller mest fornøyd med er de kiloene med syltetøy jeg har laget. Jeg fant denne oppskriften på syltetøy og valgte å endre bitte litt på den, og det er jeg glad for. Syltetøyet ble helt perfekt og friskt! Selv om jeg bare har grønne stilker på denne tiden av året, så ble det veldig mye god smak.

Rabarbrasyltetøy

Ingredienser

– 500g rabarbra
– 100g sukker
– 1ts raspet ingefær

Rabarbra

Fremgangsmåte

  1. Vask og skrell rabarbraen. For å få bedre tak i skallet anbefaler jeg å kutte rene snitt på hver side, det hjalp hvertfall meg en del.
  2. Bland alle ingrediensene sammen.
  3. Kok til rabarbraen har oppløst seg og noe av væsken har begynt å dampe bort.
  4. Smak til med mer sukker og ingefær om du føler det er behov for mer.
  5. Varm syltetøyglass i varmt vann før du heller syltetøyet over på dem.
  6. Oppbevar kjølig.

RabarbrasyltetøyRabarbrasyltetøy

Den største forskjellen på min oppskrift og den på tine.no er at jeg har prøvd laaangt mindre sukker. Og jeg syns det ble mye bedre. Ingefæren setter en veldig god smak på syltetøyet, men om du ønsker mer enn jeg har valgt, så tilsett det og. Det viktigste er at du prøver deg fram og ikke bruker alt på én gang, og dermed ødelegger syltetøyet for deg selv.

Rabarbrasyltetøy

Lykke til!

En (rabar)bra helg

Sorry, jeg måtte bare ha den kleine overskriften.

Helgen min har nemlig dreid seg stort sett om nettopp rabarbra. Jeg føler litt at jeg har kastet meg inn i voksenlivet, når en hel helg i mai går med på å høste inn, rense, kutte opp og lage greier av rabarbra… Jeg har laget et par kg med rabarbrasyltetøy, en liter saft, en pai og halvannen liter med likør. Smaken er god, men jeg må innrømme at jeg er drittlei av å håndtere rabarbra nå.

Grunnen til at vi måtte høste inn nå var at det skal komme en ny patch med blader i juni/juli, som skal smake mye bedre. Derfor må man høste inn de gamle, slik at det blir plass. I hvertfall slik jeg forso det. Så det blir nok rikelig med rabarbra fremover! Jeg har fylt tre sånne gjennomsiktige plastposer med biter i tillegg, to som er fryst og én som ligger i kjøleskapet.

Rabarbra

RabarbraRabarbraRabarbraRabarbra

Jeg følte aldri at bunken ble noe mindre… Det har vært mye jobb!

Ellers i helga har jeg slappet av, vært på trening, gått en tur opp på Vestre Vealøs (vi gikk åtte minutter fortere enn i fjor, men det er fordi jeg måtte løpe halve veien opp for å holde følge med de andre langbeinte menneskene), og spist chips til duste-TV. Altså en veeeeldig deilig helg! Det skjer noe i hver eneste helg fremover, så derfor passet det helt perfekt med en rolig helg nå.

Ha en fin uke!

 

 

World Bee Day

Gratulerer med den internasjonale biedagen, alle sammen! I dag er dagen for å “hedre” alle de flinke biene som gjør en av verdens aller viktigste jobber; å bestøve planter. Eller dagen er vel til mer for å sette fokus på et veldig viktig bieproblem.

Biebestøving har langt større betydning enn før antatt, og er viktig for størrelse, kvalitet og holdbarhet på planter. Dermed er de livsviktige for oss mennesker og for andre dyr rundt oss, rett og slett for at vi skal få spist. Så mye som 30% av all maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av pollinering.

Det store bieproblemet er at verdensbestanden av insekter synker med 2,5% hvert eneste år. I Norge er ca. 1/4 pollinerende insekter på rødlista, fordi de er utrydningstruet. Det er derfor vi sammen må prøve å hjelpe de insektene vi kan!

I dag dro jeg på Nille og kjøpte meg et insektshotell, som skal stå i hagen. Det kostet 70kr, men det er noe du helt fint kan lage selv med planker og drill! Det finnes massevis av gode DIY på internett som viser gode insektshoteller.

Insektshotell

Dette hotellet skal jeg sette opp i hagen nå, så håper jeg at jeg kan bidra med å hjelpe noen pollinerende insekter.

Insektshotell

Tips! Dersom du finner en humle i hjemmet ditt som har slitt seg ut, så finnes det førstehjelp også for dem. Bland vann og sukker sammen og hell det på et bananskall. La humla få i seg væske og sukker, slik at den får energi nok til å fly hjem igjen.

Det kan også være lurt å ha et lite glass med sukkervann stående utenfor døra, slik at andre insekter kan samle krefter til en lang hjemreise. Da kan du bidra til å redde flere dyr!

 

Bildedryss fra 17. mai

Nå er det lenge siden siste innlegg, og det er rett og slett fordi jeg ikke har prioritert det i det hele tatt. Det har vært så mye å gjøre denne uka at den har flydd av sted!

Det var nemlig mye som skulle ordnes til 17. mai i år. Ikke bare var det de vanlige tingene, som å sørge for at bunaden er i orden, skaffe flagg, pusse sølv og lignende. I år skulle vi i tillegg arrangere champagnefrokost, lunsj og grilling. Derfor måtte jeg skaffe campingbord, gjøre i stand hagen, rydde og vaske leiligheten, kjøpe inn 17. mai-pynt, handle inn mat og lage all maten. Det var et tight tidsskjema både 16. og 17. mai i år, haha. Men så vellykka det ble! Det var en så fin dag, været var perfekt, folkene var best og maten var nydelig.

Her er litt bilder fra dagen:

FrokostbordetChampagefrokostPynte cupcakesPynte cupcakes

Lunsj i hagenLunsj i hagenLunsj i hagen

BunadBunaderBunader

BengalBengal

Håper alle hadde en veldig fin nasjonaldagsfeiring!

Soveromsdetaljer

Nå er det snart et år siden vi flyttet inn i huset og pusset opp soverommet. Før hadde det en slags skittenhvit farge, en farge jeg definitivt ikke var noe begeistret for.

Det første vi gjorde var derfor å pusse opp soverommet. Vi hadde noen veldig koselige netter liggende på overmadrassen midt i stua, blant flytteesker, papp og møbler hulter til bulter før vi fikk ferdig soverommet. Og jeg kunne ikke vært mer fornøyd med resultatet! Det ble akkurat slik jeg hadde drømt om, og sakte, men sikkert, har rommet begynt å bli mer og mer vårt. Det tilpasser seg våre behov og vår hverdag.

SoveromsdetaljerSoveromsdetaljerSoveromsdetaljerSoveromsdetaljer

Bildet på veggen malte jeg i oktober for å friske opp litt på veggen. Prosessen kan du lese om her. Jeg fant en del inspirasjon fra Pinterest og malte et bilde med akkurat den fargen og det motivet jeg ønsket!

SoveromsdetaljerSoveromsdetaljer

Postkort kan utgjøre fine og personlige dekorasjoner. Kjøp med deg postkort fra alle dine favorittdestinasjoner, så har du mye fint å variere med. Kobberskålen ble kjøpt på Skeidar på salg for mange år siden, og den er perfekt å legge småting i, som smykker, lommerusk og annet.

Soveromsdetaljer

Kommodene kjøpte vi brukt på Finn.no og er opprinnelig fra IKEA. Vi har bare malt dem i samme farge som veggen for å gjøre dem litt egne. Soveromsdetaljer

På sommerommet har vi også alternativ oppbevaring, både for proteinpulver og annet. Posene ved siden av er gode alternativ å oppbevare uparede sokker og ullsokker i.

SoveromsdetaljerSoveromsdetaljer

Soveromsdetaljer

Vi hadde enda fler behov for oppbevaring, og kurven i hjørnet er for tøflene mine og esken er for strømpebukser.

Soveromsdetaljer

Her har vi planer om å henge opp et forheng foran garderoben. Siden vi ikke har skapplass på badet har vi alt av håndklær og sengetøy liggende inne her. Da blir det fort fullt!

Soveromsdetaljer

Oooog så avslutter vi med et “The truth behind the images”-bilde. Her er en eske med bilder og malerier, en morgenkåpe og en kleshenger/hattehylle vi ikke har plass til noe annet sted. Veldig kjekt å ha et slikt gjemmested, hehe.

 

Ha en fin torsdag!

Spring bouquet

Velkommen mai, og også snart velkommen til en helt ny våruke i morgen.

Det har vært blomstring rundt om en stund allerede, men det dukker stadig opp fler og fler fine blomster. Jeg elsker våren, og jeg elsker å se hvordan naturen forandrer seg i løpet av denne årstiden.

I går var jeg i Larvik, og på veien hjem fra togstasjonen gikk jeg forbi mange ulike, fine blomster som vokste villt langs veien. Jeg plukket med meg noen av de fineste, kun et par stilker av hver. Jeg er i utgangspunktet ikke så glad i å plukke med meg store blomsterbuketter, det har jeg dårlig tålmodighet til. Derfor satte jeg de sammen på en litt annen måte denne gangen.

Blomsterbukett

For at ikke buketten skulle bli så veldig liten og stusselig har jeg puttet de ulike blomstertypene i forskjellige vaser og spredd dem utover bordet. På den måten trenger man veldig få blomster for å utgjøre en stor dekorasjon. I tillegg er det enkelt å vedlikeholde, for om én blomstertype visner fortere enn andre, så kan denne bare erstattes.

BlomsterbukettBlomsterbukettBlomsterbukettBlomsterbukett

Tips

Bruk ulike vannglass og kopper du finner hjemme hos deg eller på bruktbutikker. Kombiner med andre vaser og gjerne også forskjellige farger.

 

Blomsterbukett

Blomsterbukett
Eføyen lengst fremme er plukket i Portør der jeg har hytte. Den er veldig slitesterk og har fått mange nye blader etter jeg satte den i vann her hjemme.

 

Kanskje dette kan være en idé til 17. mai-bordet? Legg gjerne igjen en kommentar om dette var til inspirasjon for deg!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top