I min bokhylle

Jeg drømmer om et bibliotek “når jeg blir stor”. Jeg syns bøker er så pent, og jeg liker å ha de tilgjengelig. Nå bor jeg i en liten leilighet, og har ikke engang plass til en ordentlig bokhylle. Men noen hyller har jeg! Problemet er at jeg ikke kan ha så mye på de lenger, for de holder på å falle ned fra veggen. Jeg har rett og slett lesset de med for mye bøker og albumer. Jeg trodde at denne typen hyller var magiske som bare sto fast i veggen uansett hva, hehe.

Her er det som fikk bli stående i hylla:

Magazine-boks – Jeg har en magasin-boks som jeg egentlig begynner å bli ganske lei av. Jeg har nesten ingen blader i den, siden jeg ikke kan ha så mye tungt på hylla, så jeg har den mest for å støtte opp bøkene. Jeg har tenkt til å male den når jeg skal pusse opp spisebordet. Vi får se hva som skjer med den når den tid kommer!

Krim – Det er i hovedsak to krimserier jeg leser, og det er Lars Keplers serie om detektiven Joona Linna og Johan Theorins serie om Öland (Ölandskvartetten). De er veldig forskjellige, men begge er utrolig spennende! Begge anbefales på det sterkeste. 

Fantasy – Av fantasy-serier har jeg Harry PotterRingenes Herre og en serie om en romersk legion. Serien heter “Eagle” og er skrevet av Simon Scarrow. I tillegg har jeg én bok av Hungergames-serien, Mockingjay, og jeg har en nynorsk bok jeg har lest utrolig mange ganger, som heter Landet under isen. Den er faktisk veldig kul, og jeg skrev om den i særoppgaven på videregående.

Bloggeres bøker (hehe) – Jeg har bøkene til både Sophie Elise (Forbilde) og Eirin Kristiansen (Miss independent). Så utrolig forskjellige bøker, men jeg liker begge to veldig godt. 

Album – Som IT-person vet jeg at digitale løsninger ikke har en garanti for å vare evig. Hvem tror oppriktig noen kommer til å sitte og scrolle på en harddisk eller Google Foto om 50 år? Derfor fremkaller jeg jevnlig bilder, og putter i album! 

Romaner – Jeg har flere fine romaner jeg har lyst til å få lest. Av en eller annen grunn har jeg vært litt treg på det, men det var så mange år jeg nesten ikke leste bøker i det hele tatt. Nå har jeg begynt å lese igjen, så nå skal jeg nok få dem unna etterhvert! 

Familiebilder – Det er viktig med litt pynt, og familie betyr veldig mye for meg. Så da syns jeg det er koselig å litt bilder fremme!

Hva har du i bokhylla? 

10 beste studietips

Jeg har allerede skrevet et innlegg om hvordan man skal gå fram for å bestå eksamen. Mange tenker kanskje at dette er noe av det samme, men nå tenkte jeg å fokusere mer på studieteknikken mens man sitter og studerer. For det er ikke bare å sette seg ned for å jobbe med noe. 

Personlig slet jeg ofte med motivasjonen til å komme i gang med å jobbe med fag. Derfor måtte jeg følge noen regler og rutiner for å øke motivasjonen.
Disse tipsene trenger man ikke bare å benytte i eksamensperioden, men på kveldstid, fridager, helger og annet og!
Her skal jeg dele mine beste tips til god studieteknikk: 

1. Ha en motiverende arbeidsplass
Rydd, fjern distraksjoner, kanskje ha en plante og ha det lyst og luftig. 

2. Kaffe (eller te)
Trakt kaffe, skaff en presskanne eller kjøp pulverkaffe. Samme hvordan du får tak i den, pass på å ha den tilgjengelig! Noe varmt i koppen er magisk for motivasjonen. Og koffeinen holder deg opplagt og klar, så klart. 

3. Vann
Ha alltid en vannflaske eller et stort glass med vann, slik at du ikke blir dehydrert og tung i hodet. Får man først vondt i hodet på grunn av vannmangel, tar det så lang tid å bli kvitt det igjen. Og det er nesten ikke noe mer distraherende enn å ha vondt i hodet!

4. Snacks
Mitt favorittpunkt. Om man har frukt, pastiller, tyggis eller sjokolade er det veldig godt å ha noe å spise på. Jeg hadde sukkerfrie pastiller, som smakte som godteri, alltid stående i en skål foran meg i eksamenstiden. Det stilner lysten etter å ta pause for å spise eller lignende. 

5. Jobb i et rom det er vindu med naturlig lys
Personlig blir jeg mye mer lys til sinns når jeg kan jobbe i et rom med naturlig utelys. Dette punktet skjønner jeg er vanskelig når man bor et sted det er veldig lite sol, da. Men min favorittstudieplass har alltid vært ved vinduet, og dette gjelder også når det er mørkt ute. 

6. Jobb i intervaller med pauser
Det var gull verdt å lære en intervallteknikk. Den går ut på at én økt varer i tre timer. Første intervall er i 45 minutter, med 15 minutter pause. Andre intervall er likt med 45 minutter jobb og 15 minutter pause. Siste intervall er bare på en halvtime, før man har en halvtime pause før neste økt, om man skal ha flere økter. Hjernen jobber bedre om den får litt pauser innimellom. Gå litt rundt, rydd litt, tren litt og sjekk sosiale medier.

7. Varierte arbeidsmetoder
Det finnes så mange måter å jobbe på, annet enn å bare lese. Noen metoder er for eksempel: 

 • Quiz om emnet
 • Markere i boka
 • Skrive det du har markert i boka ned på papir
 • Skrive notater du har på papir (for eksempel fra forelesning) over på PC
 • Puggelapper. Skriv et begrep på en side av lappen og forklaring på andre siden av lappen. Jeg brukte til og med denne metoden når jeg hadde matte-eksamen, for det er alltid noe du må huske og kunne av formler, begreper, eller andre forklaringer.
 • Lese høyt
 • Utspørring med venner

8. Bruk farger
Jeg elsker farger. Jeg har fargekoder for alt mulig, og da er det ikke bare fordi det er smart for å holde system, men det er pent og, hehe! Kjøp flere markeringstusjer og fargeblyanter.

9. Self Restraint-app
Jeg brukte denne appen da jeg studerte. Jeg vet ikke hvordan den funker til Mac, men til Windows fungerte den perfekt til å blokkere visse hjemmesider i en begrenset periode. Da får man for eksempel ikke gå på facebook eller blogg eller vg, for den saks skyld. Man skriver ned alle sider man vanligvis sporer av på, og angir hvor lang tid man skal arbeide. Den fortsetter å fungere selv om man prøver å slå den av, til og med! 

10. Kle på deg!
Det virker kanskje helt tullete å skulle kle på seg ordentlige klær når man bare skal sitte hjemme og studere hele dagen, men det er en ekstra motivasjon å ha på seg arbeidsklær, som om man skulle hatt en vanlig arbeidsdag. 

Så det var mine tips! Håper de var til nytte, og lykke til med å studere! 

To do-list: Uke 5

Ny uke, nye muligheter! 

Det som er deilig med mandag er at man kan starte med blanke ark og ny motivasjon. Treningsmotivasjonen er på topp og planene er lagt. Denne ukas To Do-liste ser slik ut: 

Denne uka er det bare å støvtørke overflater som er noe som bare gjøres en gang i måneden, så lista denne uka er ikke veldig spennende.  

God mandag videre!

Uka som gikk – Uke 4

Ukas høydepunkt

Besøk av mamma på lørdag. Det er godt å kunne se hverandre, og jo eldre jeg blir, jo mer setter jeg pris på de gangene vi kan treffe hverandre. 

 

Ukas mest leste innlegg

Det innlegget som definitivt ble mest lest var innlegget der jeg ga tips til å bestå eksamen. Det kan leses her.

 

Ukas film

Lørdag hadde jeg leiligheten for meg selv, og da bestemte jeg meg for å ha en skikkelig jentekveld for meg selv. Jeg fant fram is, Pepsi Max og lagde tortillapizza og satte på Mamma Mia. Det er en så gladfilm! Og siden jeg var alene kunne jeg synge høyt med på alle sangene. Det var skikkelig gøy, og gjorde ordentlig godt.

 

Ukas tanke

Veldig skummelt å blande noe som helst av politikk inn i bloggen, men har tenkt mye på begrepet “monster” om alle mennesker som gjør fæle ting. Det er så frustrerende, for det eneste man gjør når man omtaler mennesker som monster er at man ødelegger muligheten til å finne en løsning på problemet. Hva får mennesker til å gjøre onde ting? Ingen er født onde. Behandler man noen som monster lenge nok tror jeg de etterhvert begynner å oppføre seg sånn og. Grunnen til at mennesker gjør onde ting er ikke at de er monstre. Klarer man å finne den egentlige grunnen, er man et skritt nærmere løsningen og. 

 

Ukas serie

Jeg har begynt å se på Sex and the City (Velkommen etter. Jeg vet.), og jeg elsker den! Det er en ordentlig morsom og koselig serie, og jeg har allerede blitt glad i alle karakterene! Tidligere har jeg bare sett filmen, og den likte jeg ikke. Så jeg har på en måte aldri gitt serien en sjanse.

 

Ukas cravings

Ben & Jerry’s – Cookie Dough. Mmm…

Søndagsvibber

Søndag. Eller som den også kan kalles; den store listedagen. 

Jeg har blitt så glad i søndager de siste årene. Før likte jeg dem ikke, fordi jeg gikk og tenkte hele dagen på at det var skole dagen etter. Nå som jeg ikke lenger gruer meg til mandagen, er søndag en fin dag. Det er en dag for å slappe av, pleie seg selv, fridag til å finne på noe, og en planleggingsdag. Dette er dagen man har tid til å sette seg ned og skrive lister for neste uke. Både vaskeliste, gjøreliste, handleliste, ukesmeny og treningsplanlegging kan man se på denne dagen. 

Denne helga har vært utrolig avslappende. Samboeren min reiste vekk i går, så jeg hadde leiligheten for meg selv. Mamma besøkte meg i går, og hadde med blomster, duftlys, frukt og servietter. Jeg er opprinnelig fra Lørenskog, men bor nå i Skien. Det beste med å ha flyttet et stykke hjemmefra er at når jeg først får besøk av mamma, har hun alltid med så mye koselig! Vi spiste frukt, så på Rom123 og pratet hele dagen. 

 I dag har jeg bare hatt kaffebesøk av en venninne, og resten av dagen skal bare gå til avslapping og planlegging av den kommende uka. 

God søndag videre!

DIY – Kaffe-bokser

God lørdag!

For noen år siden trengte jeg bokser jeg kunne ha kaffe i, og kjøpte derfor de billigste jeg kunne finne på Europris. Da jeg ryddet på kjøkkenet her om dagen fant jeg disse, og de var ikke i bruk. Jeg tenkte jeg like godt kunne gi de til bruktbutikken, eller eventuelt kaste de. Lokkene var nemlig veldig lite pene, og jeg hadde skrevet på de med blyant som ikke gikk vekk. I tillegg hadde de gulnet litt, til en stygg, eggehvit farge. Denne fargen matchet veldig dårlig med alt annet jeg har på kjøkkenet, som enten er grått, blått eller rosa (jeg har en lekker, rosa kaffetrakter). 

Så slo det meg plutselig. Hva om jeg maler lokkene? Jeg har litt ekstra tid for hånd for tiden, så da heiv jeg meg rundt og fant fram malesakene mine. Jeg blandet til en farge som matchet en annen boks jeg har stående framme, som er mørk grå med blåtoner. 

Det du trenger: 

 • Maling
 • Gamle gjenstander (her bokser fra Europris)
 • Pensler
 • Noe å male på (feks papir, papp, plast eller lignende)


Framgangsmåte: 

 1. Vask
 2. Mal 

Jeg vet at dette åpenbart var en veldig enkel DIY, men det var mest for å inspirere til å gjøre noe ut av gamle ting man har tenkt til å kvitte seg med! Gi tingene nytt liv.

Så da er det bare å lete fram i kott, skap og boder, og leke seg med farger! Ha en kreativ lørdag videre!

 

 

My type of taco

Endelig helg!

Vi, som så mange andre nordmenn, har fast tradisjon å spise taco på fredager. Dette har vært tradisjon hos oss siden vi flyttet sammen for et år siden. Det er så koselig! Vi ser alltid på film, tenner lys og drikker Pepsi Max, og i dag var intet unntak. 

Det morsomme med taco er at nesten alle spiser den forskjellig. Nå skal jeg dele hvordan vi spiser tacoen. Rekkefølgen er essensiell! 

1. Ost
Ost er viktig å ha først på den varme lefsa og under kyllingen, slik at den kan smelte litt.

2. Kylling
I biter og med vanlig tacokrydder.

3. Kinakål

4. Ananas

5. Mais

6. Løk

7. Guacamole

8. Rømme

9. Salsa

10. Jalapenos 
Vi har kjøpt en stor krukke fra en butikk som heter “Bravo Minimarked”. Den er mye sterkere enn den på matbutikken og man får fryktelig mye mer for pengene!

11. Chips 
Dette glemte vi å kjøpe inn i dag, og det var ganske fælt! Det blir så fryktelig mye bedre med tortillachips..

Hvordan lager du tacoen din?

God fredag videre!

Utviklerpoesi

That’s the question.

 

Skrik ut om du tar den!

Ukesmeny

God ettermiddag, alle sammen! 
Jeg vil gjerne ha inn ønsker fra alle om hva slags innlegg jeg skal skrive. Foreløpig prøver jeg litt forskjellig, og sjekker responsen på hvert innlegg. Det virker som en del liker faste, strukturerte innlegg med enkle hverdagstips, så her kommer enda et slikt et. Dette er min meny for denne uka: 
 

Mandag: Laks
Tirsdag: Risgrøt
Onsdag: Tandoori
Torsdag: Laksetaco
Fredag: Taco
Lørdag: Kalkun
Søndag: Suppe

Det blir selvfølgelig alltid litt endringer i løpet av uka, så vi kommer til å ha svinefilet i dag istedenfor kalkun på lørdag! Suppa er fra en oppskrift fra Matprat, og den er jeg veldig spent på å prøve ut. Du finner den her. Om det er noen ønsker om at jeg legger ut oppskrift på laksen, laksetacoen eller svinefileten er det bare å kommentere nedenfor!

Hvordan ser din ukesmeny ut?

8 tips til å bestå eksamen fra i dag

I sommer ble jeg ferdig med en bachelorgrad i Informatikk, og jeg var en av de som var så heldig at jeg besto alle fagene. Men det tok over et år før jeg fant et system på hvordan jeg skulle få til å stå uten for mye problemer. Mitt siste år hadde jeg fått så gode rutiner på det at jeg ikke stresset så mye før eksamen i det hele tatt. Mens andre satt og jobbet fra morgen til kveld, fant jeg mitt eget system. Og det må man komme i gang med allerede nå, om man skal være klar til eksamen!

Dette er mine beste tips til å bestå eksamen:

1. Gjør forberedelser før leksjonen

I fagene jeg hadde, skrev enten foreleseren opp pensum for faget, eller så la de ut PowerPointen de kom til å gå gjennom under forelesningen. Dette gjorde at det var mulig å forberede seg til hva som kom til å bli sagt, og det ble mye lettere å følge med hele tiden.

I fagene der foreleseren bare la ut PowerPoint, skrev jeg opp alt som sto på den, og lot det være plass til tilleggsinformasjon nederst på siden.

I fagene der pensum var lagt ut, gikk jeg over med markeringstusj i alle sidene som skulle gås gjennom. 

På den måten fikk jeg ikke bare gått gjennom pensum to ganger (både i timen og på forhånd). Jeg gjorde i tillegg klart notater til eksamenstiden. Både markeringen av pensum og PowerPoint-gjennomgangen førte til at jeg ikke mistet noen ting som var viktig, og dermed trengte jeg ikke ta nye notater/markeringer før eksamen.

2. Ta gode notater

Under forelesningen er det viktig å ta gode og forståelige notater. Har man allerede notert på forhånd (for eksempel fra leksjoner der PowerPointen blir lagt ut, trenger man bare å skrive ned tilleggsinformasjon og understreke med farger hva som er viktig, ganske viktig og ord og begreper. Jeg valgte å understreke alt som var veldig viktig med rød, ganske viktig med grønn og ord, begreper og overskrifter med oransje.

I fagene der jeg bare hadde gått gjennom pensum og markert i boka, tok jeg gode notater fra alt som ble sagt. Det var mye lettere å få med seg hva som var relevant for faget, når man allerede hadde vært gjennom det én gang. I tillegg lot jeg de være igjen et tomrom nederst på arket der jeg kunne skrive oppsummering. 

3. Gå gjennom notatene etterpå

Etter forelesningen er over, er det lurt å gå gjennom notatene man har skrevet etterpå. Jeg valgte å skrive en oppsummering nederst på hvert ark, i tillegg til å understreke de notatene som ikke var understreket fra før. Da brukte jeg altså rød farge på veldig viktige ting, grønn på ganske viktig, og oransje på overskrifter, ord og begreper.

4. Sett opp lekser for å gjøre klart notater til eksamen

Jeg hadde en frist på et par uker før første eksamen til å gjøre “leksene” jeg selv ga meg. Det var ting som å bli ferdig med å markere ut hele pensumboka, skrive notater over på PC eller fargekoordinere egne notater.

5. Gjør grundige forberedelser til eksamener med hjelpemidler

Jeg hadde noen kodefag der jeg fikk ha med meg hjelpemidler. Et der jeg bare fikk ha med et ark, og noen andre der jeg fikk ha med så mye hjelpemidler jeg ville. Der var det mange som bommet ved å bare ta med seg en haug av hjelpemidler de ikke systematisk hadde gått gjennom, slik at de satt på eksamen og brukte mer tid på å lete i hjelpemidlene enn å løse oppgaver. 

Før eksamenen vi kunne ha med så mye hjelpemidler vi ville, lagde jeg en perm. Jeg gikk gjennom gamle eksamensoppgaver, og hver gang jeg støtte borti et problem fant jeg ut svaret og skrev det opp i permen. Det var alt fra kodesnutter til begreper. Jeg gikk gjennom en haug med gamle eksamensbesvarelser og oppgavebesvarelser, og satte meg ordentlig inn i dem, før jeg la de i permen. Jeg sorterte permen etter forklaringer på vanskelige begreper og kodesnutter. Kodene ble sortert etter leksjoner vi lærte kodene i og eksamensoppgaver. Til slutt lagde jeg en innholdsfortegnelse, så det skulle være enkelt og raskt å finne fram til akkurat det jeg ville ha. 

6. Sett opp en eksamensleseplan

Jeg satte opp en ordentlig eksamensleseplan to uker før første eksamen. På den måten sørget jeg for at jeg fikk gått gjennom absolutt alt jeg hadde planlagt å gå gjennom før eksamenene. Ofte er det veldig kort tid mellom hver eksamen, og da er det lurt med en plan som sørger for at du ikke har masse du skulle gjort dagen før en eksamen. 

Jeg satte opp “lekser” for hver dag. Om det var å lese gjennom notatene, lese gjennom pensum, gjøre quiz-oppgaver, gå gjennom obliger, eller eksamensoppgaver. Det å gå gjennom eksamensoppgaver er forresten gull verdt for å få en god karakter. Ikke bare lærer du mye, men du får også vite hvor lista ligger og hva den enkelte foreleseren forventer av svar fra deg. 

7. Ta litt fri

Dagen før hver eksamen passet jeg alltid på å ikke brenne meg helt ut. Jeg satte opp at jeg skulle lese gjennom notatene et par ganger, og så bare slappe av resten av dagen. For meg var det bedre, enn å sitte og brenne ut hodet helt dagen før man skal yte sitt beste. Jeg gikk eller jogget gjerne en tur for å få slappet av litt i hodet, noe som var veldig befriende. I tillegg gjorde jeg alt klart til morgendagen. Alt fra antrekk til frokost, bagen og snacks til eksamen.

8. Ha med noe digg på eksamen

Jeg er sjokoladeavhengig på eksamen, og hadde helt klart ikke klart meg uten sjokolade og kaffe. I tillegg hadde jeg smoothie, vann, tyggis, leppepomade og banan, bare i tilfelle. Det høres kanskje veldig overdrevent ut, men jeg koste meg virkelig på eksamen, istedenfor å bare stresse. Det gjorde at jeg tok meg god tid og slapp å tenke på at jeg var sulten, tørst eller hadde tørre lepper (det er veldig distraherende, syns jeg).

 

Lykke til, alle studenter! Håper noen av tipsene var til hjelp.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top