Biologi, kvinner og IT

Det er nå et år siden jeg skrev innlegget “Hvorfor så få kvinner i IT-bransjen?“, som ble viderepostet et par steder og til og med plukket opp av Telemarksavisa. Det var spennende, og jeg ble møtt med mye motargumentasjon, både mer og mindre konstruktiv. Av de mer konstruktive tilbakemeldingene kom det en del jeg har nå rukket å tenke en del på, og jeg kjenner meg fortsatt like stødig på min mening i saken; biologi er fortsatt en dårlig unnskyldning til kjønnsgapet i IT-bransjen.

For å holde en viss struktur skal jeg systematisk gå gjennom argumentene jeg fikk forrige runde, og reflektere litt rundt dem.

 

Barn blir dyttet allerede som babyer

Argument: Undersøkelser viser at guttebabyer er mer interessert i ting, som biler, og jentebabyer er mer interessert i dukker og bamser. Altså er det biologiske årsaker.

Dette er det aller mest brukte argumentet for at man ikke skal prøve å gjøre noe mot kjønnsgapet i IT-bransjen. Men jeg mener det er langt fra holdbart. Ja, guttebabyene i disse undersøkelsene valgte kanskje en bil istedenfor en bamse, men allerede som en baby har han blitt dyttet av foreldre og andre voksne til å fatte interesse for den type gjenstander.

City University of London gjorde en undersøkelse som bekrefter de andre undersøkelsene. At krabbende jentebabyer og guttebabyer velger tradisjonelle leker for deres kjønn. Men de påpeker også noe svært viktig:

Barn i denne alderen er allerede utsatt for en hel del sosialisering. Gutter får flere leker som beveger seg og lager lyd, mens jenter får flere leker de kan bruke til rollelek med og ta vare på. Dette kan igjen påvirke deres preferanser.

Man kan altså ikke fastslå at det er biologiske årsaker bak valg av leker til babyer, siden de allerede er gamle nok til å ha blitt påvirket sosialt til hvilke leker de skal leke med.

Studier viser nemlig også at dersom man ber voksne gi en tilfeldig baby en leke, så vil de velge leke å gi dem etter fargen på klærne deres. Har en baby rosa klær vil de voksne gi dem “jenteleker”, som dukker og bamser, men om babyen har blå klær vil de voksne gi dem “gutteleker”, som biler og andre “ting”.

Vi dytter altså barn inn i kjønnsroller allerede mens de er babyer, og kan derfor ikke gi opp kampen mot kjønnsgapet kun basert på en undersøkelse som sier at guttebabyer liker å leke med biler og jentebabyer liker å leke med bamser. Spesielt siden det å være utvikler ikke har noen ting med hverken biler eller bamser å gjøre.

Å være utvikler er ikke å jobbe med “ting”

Sett at det var slik at babyer har interesser og tiltrekkes av diverse leker på grunn av biologi, så endres ikke det faktum at det ikke er noen nær sammenheng mellom en datamaskin og en lekebil.

Å være utvikler er ikke å jobbe med “ting”. Det er like liten grunn til at kvinner skal vegre seg mot å jobbe som programmerer på grunn av datamaskiner, som journalister, designere eller økonomer skulle vegret seg. Problemet er i så fall formidlingen av IT-yrker, så igjen sosiale grunner. Å være utvikler kan kreve at du er kreativ eller flink i matte eller en god problemløser, og krever ikke at du er over snittet interessert i datamaskinen du skal bruke til å gjøre jobben din.

“Alle” bruker datamaskiner i jobb i dag. Jeg som programmerer sitter ikke med kunnskap og interesse om min Mac, som ikke min designer-kollega besitter. Selv om det å bruke data og programvare er hele hennes arbeidshverdag, var det like mange kvinner og menn som søkte til webdesign i 2018.

IT er perfekt for familieplanlegging

Argument: Statistisk sett velger menn toppjobber og bunnjobber, de som krever mest, mens kvinner søker trygghet.

Jordan Peterson blir ofte dratt opp i diskusjoner om dette med kjønn og biologi. Men for IT-bransjen i Norge holder ikke argumentene hans mål.

IT er en retning med mange trygge arbeidsplasser fremover, med mye fleksibel arbeidstid, trygg inntekt, godt tilrettelagt for familieplanlegging og som kan tilrettelegges mye etter personlige behov. Hvis kvinner unngår IT-jobber fordi de tror det er “toppjobber” som krever ekstremt mye, så er det igjen formidling som er problemet, altså sosiale grunner.

Det er ingen bedre grunn til at kvinner skal studere økonomi og administrasjon enn informatikk, likevel var det i 2012/2013 fler kvinner som fullførte disse studiene enn menn. Økonomi og administrasjon handler ikke om å vise omsorg, som blir brukt som et argument for at kvinner ikke studerer IT. De er derimot godt formidlet og virker spennende, men likevel passe trygge. Akkurat som programmeringsjobber er.

Tiltak hjelper

Argument: I land med mer feminisme og som er mer likestilt, er det mindre andel kvinner i IT sammenlignet med land med mindre likestilling. Når folk får velge, så velger de ulikt.

Det er riktig at vi i mange land, der vi er bedre på likestilling, er dårlige på å formidle hva IT-bransjen er. Vi er utrolig heldige som har valgfrihet i Norge. Det gjør også naturligvis at vi velger forskjellig, så lenge forskjellene på hvordan vi behandler og lærer opp kvinner og menn fortsatt står sterkt. I tillegg viser det at god formidling om IT-bransjen er desto viktigere.

Som forklart i mitt tidligere innlegg var det sosiale årsaker til at kvinneandelen i IT-bransjen i USA snudde på 80-tallet til det negative. Det hadde ikke med strukturell og statlig diskriminering å gjøre. Derfor mener jeg at et lands likestilling og valgfrihet har lite å si i debatten, så lenge de sosiale problemene fortsatt lever videre, i kombinasjon med dårlig formidling.

Vi er i forandring. Søknadsprosenten av andelen kvinnelige søkere til IT-studer er på vei opp, etter mange år med tiltak. Det viser at det hjelper. Norge har ikke blitt et mindre likestilt land for å få kvinneandelen opp. Altså viser det at et lands fokus på likestilling og søknadstallet til IT-bransjen ikke har korrelasjon.

 

Argument: Tiltak vil aldri fungere.

Jo, all statistikk viser at gode og lite inngripende tiltak fungerer.

 

Kilder

20 grunner til å elske høsten

Bengalkatt

En form for innlegg som dette har blitt skrevet 1000 ganger før. Googler man “Grunner til å elske høsten” dukker det opp resultater helt tilbake til 2008 allerede på første siden. Dette er ikke noe kreativt innlegg. Hvorfor skriver jeg det da? Fordi det er koselig 🙏

  1. Halloween, pyntingen, dele ut godteri, skrekkfilmer på TV, stemningen og ikke minst en anledning til å ha en skikkelig fest.
  2. Serier på TV. Det går så mange bra serier på TV, både av reality og andre. You har akkurat sluppet ny sesong, Squid Game florerer på alles lepper, Kastanjemannen får fram halloweenstemningen og realityserier som Skal vi danse, Farmen, Real Housewives of Beverly Hills, Stjernekamp og Kongen befaler gjør at vi uke etter uke kan samles for å få med oss det siste nye.
  3. Varm kakao. Varm kakao smaker aldri bedre enn på en regnfull og kald høstdag. Spice opp med ulike varianter, ulike sjokoladetyper, ulike toppinger og kanskje noe spennende krydder.
  4. Høstkroppen. Høstmoten som er lag-på-lag, og det veldig lite badevennlige været gjør at du hvert fall ikke skal bekymre deg for å være “den beste versjonen av deg selv”. Tren på å nyte hva kroppen funker til, istedenfor hvordan den ser ut, nå som du har sjansen. Så er du enda mer forberedt på å elske kroppen uansett utseende når sommeren kommer igjen.
  5. Høstfargene. Gult, oransje, brunt og rødt som fyller verden rundt oss og fargelegger hverdagen. Høsten kan være ekstremt vakker!
  6. Juleforberedelser. Du kan begynne på alle juleforberedelsene du må få unna før desember, for å skape en så rolig og fin førjulstid som mulig. Se inspirasjon her.
  7. Gå i hi. Du har gode unnskyldninger til å gjemme deg unna og forsvinne vekk fra omverden for å nyte stille dager hjemme. Man kan ikke dømme noen som bare har lyst til å slappe av en regnfull kveld.
  8. Høstmiddager. Det er så mye godt du kan ha på tallerkenen om høsten. Fårikål, viltgryter og varmende supper for å nevne noe.
  9. Joggetemperatur. Siden den optimale joggetemperaturen er rundt 10 grader kan du få inn noen ordentlige joggeturer i løpet av høsten på mest komfortabel måte.
  10. Økt søvnkvalitet. Høstmørket øker produksjonen av søvnhormonet melatonin, får kroppstemperaturen og blodtrykket til å synke og gjør det lettere å sove dypt og uavbrutt.
  11. Tepper. Du har en god grunn til å dra fram aboslutt alle teppene du har i hus og hive dem i sofaen for en real filmkveld.
  12. Regn. Regnet som prikker på vinduet og skaper den lune og trygge stemningen innendørs er det lite som slår.
  13. Storfilmer på kino; James Bond: No time to die, Legenden om Shang-Chi, Dune,Venom: Let There Be Carnage, Eternals, for å nevne noen.
  14. Frisk luft. Det føles bare friskere ut å puste i høstkulden. Lukten av høst fyller liksom lungene.
  15. Slutt på hagearbeid. Nå slipper du å ha dårlig samvittighet for at du ikke orker å stelle med hagen, i motsetning til de resterende naboene med fingersaksklippede thujahekker du må sammenligne deg med hele tiden.
  16. Fritt for insekter. Du slupper å bli møtt av spindelvev i ansiktet på verandaen eller halvdøde veps i senga når du skal legge deg. Yey!
  17. Brettspillkvelder. Høsten er en perfekt tid å samle vennegjengen til brettspillkvelder.
  18. Boklesing. Vær flink til å lese bøker i høst, og husk hvor godt en time her og der med favorittboka kan gjøre deg.
  19. Tid til å fremkalle bilder og lage fotobøker. Jeg syns høsten er en perfekt tid å fremkalle bilder og lime dem inn i album. Det er godt å ha på plass til jula.
  20. Vaffeltid. Stek vafler. Masse valfer.

10 toppturer i Grenland

Fantekjerringkollen

Jeg har endelig klart å fullføre årets titopper! Etter fire og et halvt år i Skien har jeg endelig blitt ferdig med Turistforeningens utfordring; å gå ti av deres utvalgte toppturer i Grenland. Noen har helt klart vært mer “toppete” enn andre, i og med at enkelte er så lave som bare 30 meter over havet, men samtlige har vært fine turer å gå i nærområdet. Så her kommer de ti jeg har gått i år!

 

Kattøya utsiktspunkt:
Høyde: 30moh
Lengde til toppen: 1,2km
Varighet: Ca. 20min én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: Veldig lettgått tur med litt trapper. Pen utsikt utover Eidangerfjorden når man kommer fram.

Kattøya utkikkspunkt

Piggen:
Høyde: 237moh
Lengde til toppen: 2km
Varighet: 30-45 min
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: Enkel tur som kan gås i kombinasjon med “Hvitsteintjenn”. Lite utsikt, men koselig skogstur.

Piggen

Hvitsteintjenn gapahuk:
Høyde: 182moh
Lengde til toppen: 0,8km til 1,2 (to veier, en bratt og en slak)
Varighet: Ca. 20min én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: Enkel tur som kan kombineres med andre titoppere.

Hvitsteintjenn gapahuk

Fantekjerringkollen:
Høyde: 250moh
Lengde til toppen: 2km
Varighet: Ca. 30min én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: En favoritt! Passe slitsom, kort og mye utsikt for strevet.

Fantekjerringkollen

Valås:
Høyde: 263moh
Lengde til toppen: 1,5km
Varighet: Ca. 20min én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: Passe enkel tur med fin utsikt. Bra topp å campe på.

Utsikt fra Valås

Ramsås:
Høyde: 351moh
Lengde til toppen: 1km
Varighet: Ca. 25 min én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: En bratt tur med fin utsikt. Kan anbefale å gå på kveldstid med solnedgang.

Ramsås

Vestre Vealøs:
Høyde: 500moh
Lengde til toppen: 3,1km
Varighet: Ca. 1 time én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: Også en av favorittene om man vil bevege seg mer enn ved de øvrige toppene. En fin tur!

Vestre Vealøs

Årdalsåsen:
Høyde: 258moh
Lengde til toppen: 2,5km
Varighet: Ca. 45 min én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: Fin tur. Høyeste punktet i byparka i Porsgrunn!

Årdalsåsen

Geitebuvarden:
Høyde: 525moh
Lengde til toppen: 3,8km på kort løype. Den lange er noen km lenger.
Varighet: Ca. 1 time én vei. Den lange er lenger.
Passer for: Voksen, senior
Beskrivelse: Utsikten er egentlig finere enn på bildet. Vi bare fant den ikke… Ups. Vi tok den lange løypa, og var glad for det, selv om vi ikke fant toppen til slutt, hehe.

Geitebuvarden

Jypleviktangen:
Høyde: 5moh
Lengde til toppen: 1,8km
Varighet: Ca. 20 min én vei
Passer for: Voksen, barn, senior
Beskrivelse: Den laveste toppen. Perfekt for en joggetur eller for å kjenne på frisk havluft.

Jypleviktangen

Mål og planer for oktober

Oktober bullet journal

Høsten er over oss, dagene er mørkere, det regner hver dag og kulden begynner å trekke inn gjennom veggene. Det er fort å falle litt sammen og miste gnist i oktober. Derfor er det viktig å sette fokus på det så fort som mulig, før man ender i en tung tåke man ikke kommer ut av. Å ha mål som er enkle å gjennomføre gjør mye for meg, og fokusere på gledene i hverdagen. Når alt er tiltak å gjennomføre, hjelper det å ha skrevet det ned i en målbok, så man hvertfall har den motivasjonen.

Det er tross alt også en fin måned, med tid for filmkvelder, tente stearinlys, halloween, bursdager og mye innekos. For at jeg ikke skal falle sammen jeg har også satt opp mål om to treningsøkter i uka; én styrketrening og én joggetur. Jeg har vært dårlig til å komme meg i aktivitet i det siste, men det hjelper jo så mye på humøret. Så et par dager i uka burde være overkommelig.

Oktober bullet journalOktober bullet journal

Mål for oktober

Helse

✓ Jogge én gang i uka

✓ Trene én gang i uka

✓ Leggetid før klokka 12

✓ Gå årets siste titopper

✓ Daglige pushups

Kjærlighet

✓ En movie x dinner-date

✓ Bestille DJ til bryllupet

✓ Bestille servitører til bryllupet

✓ Sende brudekjolen til skredder

Karriere

✓ Dra på jobbseminar

✓ Sjekke ut sertifiseringer

Annet diverse

✓ Finne fram vinterklær

✓ Finne bilder til fremkalling

✓ Levere ting og klær til Fretex

✓ Feire halloween

✓ Ta julekortbilder

 

Oktober bullet journalOktober bullet journalOktober bullet journal

Forberedelser du kan gjøre til jul allerede i høst

julelikørRosesåpe

Jule-notatbok

  1. Hent inn ønskelister
    Det er så kjipt å være sent ute med julegavene og ikke ane hva noen ønsker seg. Begynn derfor tidlig med å spørre folk hva de ønsker seg til jul, slik at de får tenkt seg om før de kommer med lister.
  2. Skriv hva du vil gi i julegaver til alle
    Lag en oversikt på forhånd, så du kan se etter ting på nettet og slippe bomturer. Det blir ofte mer gjennomtenkte gaver når du har bestemt på forhånd hva du vil gi.
  3. Begynn å handle inn julegaver
    Du kan begynne julegavehandelen før desember, det sparer deg for mye stress.
  4. Lag julelikør
    Skal du lage så god som mulig julelikør er det lurt å starte tidlig. Likør er perfekt å gi i julegaver, men den blir bedre jo lenger den får stå. Her er oppskrift på en god og julete likør.
  5. Lag hjemmelagde julegaver
    Hjemmelagde julegaver kan være vel så fint å få som de fra butikk. Her er litt inspirasjon til enkle jule-DIYs.
  6. Finn julepynt som gjør deg glad
    Det er mye julepynt på salg fordi butikkene må bli kvitt pynt før de får inn et nytt lass. Kapre i tillegg den peneste julepynten før den blir utsolgt.
  7. Tørk kongler du kan bruke som pynt
    Det er nå det er perfekt å hente opp store, fine kongler fra bakken som du kan tørke og bruke som høst- eller jule-pynt.
  8. Lag en plan for å unngå julestresset
    Når skal du bli ferdig med alle gavene, når vil du bake, hva vil du bake og hva vil du få gjort i adventstiden? Skriv det ned!
  9. Ta julekortbilder
    Julekort kan bruke en stund på å bli fremkalt, og i tillegg må de skrives på og sendes rundt, så jeg ville vært ute i god tid med dette.
  10. Forbered en julespilleliste
    Det er alltid deilig å ha ferdig årets julespilleliste allerede på høsten, slik at det bare er å trykke på “play” 1. desember for å få julestemningen i hus.

Julegaver og julepyntLimer inn bilder i fotoalbum

Hjemmelaget julepynt

bakeJulekort

Apple jack høstdrink

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top