Ting jeg gleder meg til i advent

Julekule

Allerede i morgen er det første søndag i advent, og vi kan endelig åpne første luke i kalenderen ❤️ Det er så sinnsykt mye jeg ser fram til i desember, og også spesielt i advent. Selv om adventstiden kanskje er forbundet med ventetid til julen, og for mange også med eksamenstid, så er det en egen varme og forventning i denne tiden. Man klarer å kose seg hver dag med julekalender og julefilmer, og når man teller slik ned hver eneste dag strekker man ut den fine tiden enda lenger.

Her er en liste over det jeg ønsker å gjøre i adventstiden.

12 ting jeg gleder meg til i adventstiden

1. Se julekalender på TV hver dag

2. Pakke inn julegaver

Julegaver3. Drikke kakao

Kopp med kakao

4. Spise julegrøt

Gryte som står på kjøkkenbenk

5. Åpne adventskalender

6. Pynte hjemme

Julekuler

7. Bake julekaker

Sjakkaker/silkekaker

8. Skrive julekort

9. Lime bilder inn i album

10. Høre på julesanger

11. Se julefilmer

12. Reise hjem til mamma og pappa

13 tips til bedre arbeidsmiljø

Nå har den fine arbeidsplassen min blitt sertifisert som “Great place to work” for andre år på rad! Vi scoret kjempehøyt på alle de ulike punktene, og for punktet “Fellesskap” scoret vi 100% på absolutt alle punktene, noe som betyr at samtlige som har tatt testen har avgitt det høyeste mulige alternativet.

“Great place to work” jobber med at virksomheter skal bli gode arbeidsplasser, og sertifiserer de som markerer seg som bra steder å jobbe. Det har vært veldig fint for bedriften vår å få det på papiret at vi er et bra sted å jobbe, for samtlige er jo veldig glad i arbeidsplassen!

Derfor tenkte jeg at jeg skulle dele litt tips til andre om hva vi gjør som bedrift for å oppnå det gode arbeidsmiljøet vi har, og som gjør at man gleder seg til å komme på jobb på mandagen. Jeg fikk litt hjelp av min gooode kollega Caroline til å skrive dette innlegget.

Great place to work skilt

Tips til bedre arbeidsmiljø

1. Gi hverandre ros og anerkjennelse

Dersom noen har gjort en god jobb, så fortjener de å høre det. Løft hverandre opp istedenfor å trykke hverandre ned. Absolutt alle er tjent med at kollegaer og ansatte får en boost når de har gjort noe bra.

 

2. Fleksibel arbeidshverdag

Det å ha mulighet til å styre vår egen hverdag hjelper oss mye. Det å kunne flekse på tid hvis det trengs, eller ta hjemmekontor på dager det kanskje kniper litt hjemme, det gir så mye albuerom og ro. Hos oss er det aldri noe problem å ta seg en dag på hjemmekontor om formen ikke er 100% eller man får besøk av en elektriker. Det er lett å få seg fri til ferie, eller dra litt tidligere hjem en fredag ettermiddag.

 

3. Aldri vær redd for å feire

Om noen har bursdag; kjøp kake. Om vi har lansert en ny nettside; kjøp kake. Om vi har slått nye rekorder; kjøp kake! Eller stek vafler. Det finnes mange koselige måter å ferie ting på, men husk på at det burde bli gjort! Ta ansvar og samle alle sammen til felles kake om det er bursdag eller andre ting. Ta den pausen med resten av gjengen.

 

4. Ta en kaffe-pause

Alle trenger en pause i mellom slagene, og hos oss er det aldri noe problem om man trenger å tenke på noe annet enn jobb for noen minutter. Det er godt å være litt sosial, og det er spesielt koselig om man plutselig får besøk av kunder, venner eller familiemedlemmer.

 

5. Ha fine omgivelser

Det er motiverende med et fresht kontorlandskap, med bilder på veggene, friske planter og pynt til jul og påske. La det bli personlig på pultene, handle inn frukt til fellesskapet og ikke minst: ha ordentlig utstyr i orden. Det er spesielt viktig å ha en ordentlig god stol.

6. Ha eierskap til prosjektene

Dette er veldig viktig for å føle seg viktig i en bedrift. Dersom man ikke selv føler at man har ansvar for prosjektene, så er det veldig vanskelig å finne motivasjon til å gi det lille ekstra for den også. Og når alle er fornøyd med egen innsats i prosjekter, så gir det utslag på trivselen ellers og.

 

7. Ledelse som ser de ansatte

Vi er så heldige som har en veldig flat struktur i bedriften. Det er så lett å bare gå inn på kontoret til sjefen og si akkurat hva man syns om forskjellige ting og fortelle hvordan man har det og føler det. De ansatte her føler seg sett og hørt, og føler man blir tatt seriøst. Vi er veldig heldige med ledelsen her og har verdens beste sjef!

 

8. Sammenkomster utenfor arbeidsplassen

Vær flinke til å gjøre morsomme ting utenfor arbeidstid. Bare nå i høst har vi hatt gocart-turnering, flere lønningspilser og spilt bowling. Vi har også begynt å ta initiativ til å spise ute én gang i uka i lunsjen, for å komme oss ut av kontorene og få litt nye impulser.

 

9. Ta initiativ til koselige ting

Vær proaktiv med å få koselige ting gjort på jobben. Hent en kopp kaffe til kollegaen din, kjøp inn frukt, lag vafler, hjelp med å rydde opp noe, ta ut av oppvaskmaskinen. Ser du at en annen kollega er spesielt stressa, så tilby hjelp. Etterhvert vil andre også henge seg på. Man får gjerne mye igjen for å gi til andre.

 

Elise og Jørgen som står foran to reklameplakater for aplia

 

10. Lytt til andre, gi tid og hjelp

Vær tålmodig i samtale med hverandre, prøv å forstå istedenfor å hiss opp en sint diskusjon. Det er helt greit å være uenig i forskjellige ting, men ha respekt for hverandres meninger likevel. Gi hverandre tid og hjelp til ulike ting. Ikke vift hverandre vekk om noen ber deg forklare noe for dem.

 

11. Ha fordeler som gir trygghet

Med gode fordelsordninger skaper du også trygghet på arbeidsplassen. Ha gjerne fordeler i form av livsforsikringer, helseforsikringer og gode pensjonsordninger.

 

12. Ha utfordrende nok oppgaver

Om man ikke føler seg noe utfordret på arbeidsplassen er det også vanskelig å oppnå mestringsfølelse. Og det er såå viktig at man som menneske føler at man utvikler seg. Det blir fort dårlig stemning om man føler man bare står på stedet hvil.

 

13. Ha definerte verdier

Vi jobber mye med verdiene våres, for at alle i bedriften skal huske på dem og for at vi skal passe på at vi jobber mot dem konstant. Vi hadde en hel dag avsatt til å jobbe med verdiene våres og finne ut hva fellesskapet følte definerte oss som bedrift.

 

En penn med "Aplia" og en PC

Workshop i Kristiansand

I går gjorde jeg noe som virkelig tok meg langt ut av komfortsonen. Jeg hadde foredrag og workshop for en kjempefin gjeng med kommunikasjonsstudenter på Universitetet i Agder. Jeg ble spurt for lenge siden om jeg kunne komme en tur til Kristiansand for å snakke om webutvikling, og svarte “ja” med visshet om at det kom til å bli skummelt.

Det er rart hvor fort man blir avvent med å prate foran forsamlinger. Vi gjorde det konstant på ungdomsskolen og også mye på videregående, men i løpet av studietiden og mens jeg har vært i jobb har det vært veldig lite av det. Og i hvertfall i en slik setting som dette. Men det er kun ved å pushe seg selv man oppnår en følelse av å lykkes med ting. Hvis man alltid sitter og ruger i komfortsonen skjer det jo aldri noe.

Og det gikk såå bra! Jeg ble møtt av verdens koseligste gjeng som tok meg godt imot, stilte gode spørsmål underveis, var interessert og fikk hele presentasjonen til å bli en lek. Jeg fikk prate om temaer jeg var trygg på og den praktiske delen var kjempemorsom. Det virket som om alle fikk noe ut av det og fikk et inntrykk av hva webutvikling og koding er for noe. Håper jeg kan gjøre noe lignende en annen gang, for det var definitivt veldig gøy!

Mann som koder på PC
Bildet er tatt av Levi Jansen
Meg som forklarer koden jeg har skrevet
Veldig konsentrert. Bildet tatt av Levi Jansen

Tusen takk Rhetorica linjeforening for muligheten til å komme til dere og fortelle om websider. Det var alle tiders!

To do: Uke 48 – Siste uke før desember

Selfie

Okei, denne uka har jeg dårlig tid. Jeg gjorde myyye mindre enn det jeg hadde planlagt å gjøre forrige uke, så da blir dette en stressende uke likevel, hehe. Litt for mye tid gikk bort til film, serier og daff. Men sånn skjer! Da er det ikke annet å gjøre enn å jobbe litt ekstra på denne uka her, for jeg vet hvor mye bra jeg får igjen for det. Jeg tenkte å brette opp ermene og begynne allerede i dag.

Det skjer veldig mye denne uka. På onsdag skal jeg holde foredrag for en linjeforening i Kristiansand, og det kommer nok til å ta opp hele dagen. Jeg har aldri gjort noe slik før, så det blir utrolig spennende! Det kommer nok til å gå med en del forberedelsestimer i morgen kveld, for jeg skal jo prate en god stund.

Lørdag er en fullstappet dag, som starter med familiebursdag i Larvik, så skal jeg hjem og pynte meg til 30-årslag i Bø. Dita har ordnet mat, velkomstdrink OG booket opptil flere band som skal spille for kvelden, så det blir litt av en stor, rund feiring for henne. Jeg håper også på at jeg får luket inn litt tid til å pynte hjemmet med adventspynt på lørdag, for jeg har virkelig lyst til å stå opp 1. desember til et adventspyntet hjem ♡

På søndag er jeg invitert på Thanksgiving på Lørenskog, så da går turen dit. Jeg gleder meg sykt til den gode maten og å treffe koselige folk!

To do list:

✓ Gjøre ferdig alt som ikke ble fullført fra forrige uke

✓ Pakke inn gaver som skal gis bort 30. november

✓ Pynte til advent

✓ Lage juleliste på spotify

✓ Støvsuge

✓ Vanne blomster

✓ Vaske klær

✓ Vaske badet

✓ Bytte håndklær

✓ Ukeshandel

 

SelfieSelfieBengalkatt

 

Good on you

Vila rosa bukse

Jeg har så lyst til å komme med et genialt tips til alle dere. Dette er ikke spons eller noe, men et genuint godt råd.

Jeg har blitt veldig bevisst på klesshopping, og har de siste årene blitt mer og mer fokusert på å ikke kjøpe klær av merker som er laget av “moderne slaver”. Altså mennesker (også ofte barn) som akkurat får nok penger til å kun overleve, og som jobber hele dagen hver dag. Det at jeg har lyst på et klesplagg skal ikke gå på bekostning av uskyldige mennesker. Måten vi i vesten utnytter mennesker på er så kvalmende.

Noen tror at man unngår dette ved å kjøpe dyrere merkeklær, men det er ikke nødvendigvis sant. Det fant jeg selv ut da jeg lastet ned den mest geniale appen i verden! Den heter Good on you, og gir deg mulighet til å søke opp et hav av forskjellige merker. De som har laget den har virkelig gått i dybden for å finne ut av hvordan de ulike merkene produserer klærne.

De rangerer etter tre ulike krav:

 • Labour (hvordan menneskene som lager klærne har det, ofte helt ned til produksjon av stoffene klærne av sydd av)
 • Environment (hvor stort miljøavtrykk produksjonen har)
 • Animals (om de bruker dyr i klærne sine. Dårlige har gjerne anogra, skinn, slange og utrydningstruede dyrearter, mens de som er nesten på topp kan ha innslag av ull)

Det finnes merker i alle prisklasser som overholder høye standarder i de ulike kategoriene. Kanskje er du ikke så opptatt av mennesker, men veldig opptatt av miljø? Da kan du trykke på “read more” for å se hvor høyt de scorer på kun miljø. Jeg syns for eksempel det aller viktigste er labour, fordi det direkte påvirker mennesker i desperate situasjoner. Klesmerker kunne dele overskuddet sitt med de som faktisk lager klærne deres, for å få de opp på levedyktig lønn.

Ferga i Jondal

Og til slutt en fun(sad) fact:

Sitat fra minmote etter en rapport om HM sine arbeidsvilkår i 2018: I Bulgaria tjener arbeiderne 9 prosent av det som anses å være en levelønn. De tjener i underkant av 83 kroner om dagen, hvor de jobber syv dager i uken inkludert overtid. Ingen av arbeiderne i Bulgaria tjente den lovpålagte minstelønnen som er på 3600 kroner i måneden.

 

Så med det vil jeg bare si at Good on you har reddet mye av julegaveshoppingen der klær er involvert, i tillegg til hverdagen ellers! Det hender jo innimellom at man får lyst på noe helt nytt, eller trenger noe nytt. Da er det fint å kunne sjekke ut merket i en app som går grundig til verks for å finne ut av hvordan ståa egentlig er.

Du laster ned for Android her og for iPhone her.

Antrekk

PS: Den aller største anbefalingen er likevel å prøve og finne brukte klær aller først, hehe.

Myter å avlive om webutvikleryrket

Dette innlegget ble opprinnelig skrevet i januar i år

Web developer

“Webutvikling og data er en guttegreie”

Nei, det finnes faktisk ingen ting i menns kropp eller hjerne som gjør dem bedre egnet som webutviklere enn damer. Faktisk var noen av de første programmerne damer! Det var en dame som skrev den første algoritmen som noen gang ble laget for den datamaskin (kilde).

 

“Webutvikling er nerdete”

Nei, å være webutvikler er faktisk like lite nerdete som alle andre yrker. Det er gammeldags å tenke at data er en spesiell nerdegreie. Du trenger spesiell kunnskap om ditt eget fagfelt, akkurat som i alle andre yrker. Og det kan du få når du jobber og på skolebenken.

 

“Webutvikling er en livsstil”

Nei, du trenger ikke ha sittet på ungdomsrommet og kodet hele livet for å bli god på å lage hjemmesider. Du trenger ikke ha en interesse for det på fritiden. Mange tror webutviklere lever for jobben, og sitter hjemme med skrillex på headsetet og urge i glasset, mens man koder hjemmesider på kveldstid. Slik er det altså ikke! Fritidsaktivitetene på jobben varierer mellom trening, fotball, gaming, familie og andre helt standard sysler.

 

“Webutvikling er bare koding”

Webutvikling er sååå mye mer enn bare koding! Nettsider må skisseres opp, planlegges og gjennomarbeides. Noen nettsider krever et helt team med designere for å bare skisse opp hvordan de skal se ut, et team for å kode over det du kan se på en side, og dermed et enda større team for å lage alt det bakenforliggende. Det er databaser som skal settes opp og administreres, det er domener som skal settes opp, det er videresendinger, sikkerhetssertifikater og google adwords. Det er et hav av ulike roller du kan ha når en nettside skal settes opp, og du har derfor så utrolig mange muligheter til å finne ut hva som er dine styrker og svakheter. Noen tror en webside bare er det du kan se, og that’s it. Men det er bare en bitte liten del av den fulle jobben.

 

“Webutviklere drikker kaffe og energidrikke hele dagen”

Åh, vent. Dette punktet er helt sant.

 

Web developer

Les fullt intervju med meg hos USN her. Der snakker jeg litt om jobben min og hvordan jeg havnet der jeg er i dag.

 

Kunne du tenkt deg å jobbe som webutvikler?

Julegavetips: Hjemmelaget såpe

Hjemmelaget såpe - DIY

Dette er ikke en oppskrift på veldig mye såpe, men for meg holdt det for denne gangen. Jeg fant oppskriften på såpe her og halverte den, og så tilsatte jeg et par ekstra ingredienser. Pass på å følge oppskriften nøøye for at resultatet skal bli bra, for her har du å gjøre med en liten dose kjemiske reaksjoner 🤓

Dette trenger du

✁ To kjeler eller en kjele og en ildfast form (må IKKE være laget av aluminium, sink, tinn eller bly, les hvorfor her)

✁ To blandeboller

✁ Visp eller annet røreredskap (må IKKE være laget av aluminium, sink, tinn eller bly, les hvorfor her)

✁ Stavmikser

✁ Slikkepott

✁ Brødform eller andre former

✁ Beskyttelsesbriller og oppvaskhansker (les hvorfor her)

 

Ingredienser

☠︎5 dl olivenolje

☠︎1,5 dl vann

☠︎62 gram kautisk soda (fås kjøpt på matbutikken)

☠︎Eterisk olje (fås kjøpt på en helsekostbutikk) – valgfritt

☠︎Konditorfarge – valgfritt

☠︎Tørket lavendel eller flaksalt – valgfritt

Hjemmelaget såpe - DIY

Slik gjør du

 1. Dersom du har lite erfaring med å bruke lut, leser du dette innlegget først. Det er veldig viktig.
 2. Ta på deg beskyttelses-hanskene og -brillene.
 3. Legg bakepapir i en brødform eller den valgfrie formen.
 4. Hell forsiktig den kautiske sodaen oppi vannet og bland godt sammen. Dette er lurt å gjøre i en kjele eller ildfast form, for blandingen kan bli varm. Gjør det i tillegg utendørs eller med en veeldig god vifte, for dampen som stiger opp er farlig å få i seg.
 5. Varm opp oljen til ca. 40 grader. Det skal være bitte litt varmere enn kroppstemperaturen din.
 6. Tilsett luten i oljen litt og litt mens du visper blandingen.
 7. Bruk en stavmikser i blandingen til den blir tykkere enn vaffelrøre. Vær tålmodig med røra og pass på at den ikke spruter.
 8. Tilsett eterisk olje i valgfri lukt og tørket lavendel/flaksalt.
 9. Jeg valgte å splitte røra i to bakeboller, og tilsatte bare konditorfarge i den ene av dem. Her kan du nok bare kjøre på med mye, for jeg trodde selv at jeg hadde brukt perfekt mengde til å lage en fin lillafarge, men som du kan se på bildene er det ikke hint av lilla på såpene.
 10. Jeg helte først røra uten konditorfarge over i en brødform og jevnet den ut. Deretter la jeg den andre over og blandet de så vidt litt sammen på midten. Planen var at det skulle være et skille mellom dem, men siden lillafargen ble så svak, så er det ikke synlig, haha.
 11. Topp såpen med litt frø eller salt for skrubb-effekt.
 12. La såpen stivne et døgn i et mørkt skap.
 13. Når såpen er passe stiv kan du kutte den opp i passe biter og la den deretter stå i skapet i fire uker til. Da blir såpen “forsåpet”. Den er ikke bra å bruke før den har fått stå en stund, så det er viktig at du gjør dette nå før desember, slik at ikke såpene blir blir brukt før de er forsåpet.

Hjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIY

Hjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIY

Lykke til!

To do: Uke 47 – Tredje juleforberedelsesuke

Kaffemorgen

Goood mandag!

Jeg klarte ikke å bli ferdig med alt jeg hadde satt opp på forrige ukes To do-liste, mest fordi jeg glemte å lese gjennom den før søndag, og da valgte jeg heller å prioritere besøk av broren min ♡ Han ble helt til ni i går kveld, og vi hadde det så koselig sammen ved å mimre, se på bilder, se interne youtube-videoer, lage middag sammen og diskutere. Håper vi får det til igjen en gang!

Nå begynner desember virkelig å nærme seg, og mange av de planlagte gjøremålene er allerede fullført. Likevel gjenstår det enkelte essensielle ting som må på plass for at desember skal bli perfekt. Her er gjørelisten for denne uka:

To do list:

✓ Gjøre ferdig alt som ikke ble fullført fra forrige uke

✓ Grundig vask av alle rom

✓ Støvsuge

✓ Vanne blomster

✓ Vaske klær

✓ Vaske badet

✓ Bytte håndklær

✓ Ukeshandel

✓ Skifte sengetøy

 

Det ville kanskje vært logisk at grundig vask av alle rom skjedde neste uke, siden det er tettest opp mot desember, men jeg vet at neste uke blir en uke med myye å gjøre. Jeg skal holde foredrag i Kristiansand, i familiebursdag, pynte til advent, i 30-årslag OG på thanksgiving. Derfor tror jeg det aller lureste er å ikke planlegge så mye den uka, men heller la det være en slags “siste rest”-uke. Så nå er jeg veldig motivert til å starte opp den NEST SISTE UKA FØR DESEMBER! Er du???

Navnelapper

Verdens deiligste helg

 

Kaffemorgen

Denne helga har fullt ut vært dedikert til å lade batterier og finne roen. Den startet med en bitte liten treningsøkt fredag kveld med Rikke (verdens beste nabo), etterfulgt av date med godteskåla og TV’en. Det virker kanskje rart for noen at trening inngår i å “lade batteriene”, men det gjør det. Det gir en så følelse av ro etterpå, og føles mye bedre enn å gå over lengre tid uten bevegelse.

På lørdag lå vi lenge i senga og slappet av til sulten ga klar beskjed om at det var på tide å stå opp. Vi hadde en lang frokost med rundstykker, nykvernet kaffe og “Kongen befaler” på TVen. Resten av dagen gikk jeg rundt og ryddet i leiligheten, lagde litt julepynt, tok bloggbilder, og så ble vi invitert på middag hos noen venner på kvelden. Dagen ble toppet med finalen i Skal vi danse! Jeg har fulgt med på alt denne sesongen, og ble så glad over at mine to favoritter kom til finalen.

I dag får vi besøk av lillebroren min. Han kommer med tog fra Drammen om ca. en time, så vi rakk å få inn en treningsøkt i dag også. Ellers har denne morgenen vært like deilig og lat som resten av helga, og jeg ser faktisk veldig fram til jobb og mandag i morgen.

KaffemorgenKaffemorgenKaffemorgen  KaffemorgenKaffemorgenKaffemorgen

Hvordan har din helg vært?

10 tips for eksamenslesingen

Nå er det eksamens- og prøve-tid for å mange utover det ganske land, og jeg kjenner det er veldig deilig å ha enda en jul der jeg ikke trenger å tenke på annet enn jobb i hverdagen. Eksamenstiden tar opp 100% av fritiden til folk, hvertfall hvis man ikke er forberedt og finner gode studieteknikker.

Så kjære student; her er noen tips fra en tidligere student som selv hadde et stort ønske om å få maks ut av lesingen og førjulstiden!

1. Ha en motiverende arbeidsplass

Rydd, fjern distraksjoner, kanskje ha en plante og ha det lyst og luftig. Sitt på en god stol som ikke gjør at du må ta pauser på grunn av vond rygg og nakke. Ha alt du trenger av utstyr lett tilgjengelig, som blyanter, penner, notisblokker, post-it-lapper og markeringstusjer.

 

2. Kaffe (eller te)

Trakt kaffe, skaff en presskanne eller kjøp pulverkaffe. Samme hvordan du får tak i den, pass på å ha den tilgjengelig! Noe varmt i koppen er magisk for motivasjonen. Og koffeinen holder deg opplagt og klar, så klart. Nå som det snart er jul kan det jo også friste med en god kopp kakao med krem og?

 

3. Vann

Ha alltid en vannflaske eller et stort glass med vann, slik at du ikke blir dehydrert og tung i hodet. Får man først vondt i hodet på grunn av vannmangel, tar det så lang tid å bli kvitt det igjen. Og det er nesten ikke noe mer distraherende enn å ha vondt i hodet!

kontor

4. Snacks

Mitt favorittpunkt. Om man har frukt, pastiller, tyggis eller sjokolade er det veldig godt å ha noe å spise på. Jeg hadde sukkerfrie pastiller, som smakte som godteri, alltid stående i en skål foran meg i eksamenstiden. Det stilner lysten etter å ta en spisepause.

 

5. Jobb i et rom det er vindu med naturlig lys i

Personlig blir jeg mye mer lys til sinns når jeg kan jobbe i et rom med naturlig utelys. Dette punktet skjønner jeg er vanskelig når man bor et sted det er veldig lite sol, da. Men min favorittstudieplass har alltid vært ved vinduet, og dette gjelder også når det er mørkt ute.

 

6. Jobb i intervaller med pauser

Det var gull verdt å lære en intervallteknikk. Den går ut på at én økt varer i tre timer. Første intervall er i 45 minutter, med 15 minutter pause. Andre intervall er lik med 45 minutter jobb og 15 minutter pause. Siste intervall er bare på en halvtime, før man har en halvtime pause før neste økt, om man skal ha flere økter. Hjernen jobber bedre om den får litt pauser innimellom. Gå litt rundt, rydd litt, tren litt og sjekk sosiale medier i pausene. Når en økt er ferdig kan du ta en ny, og plutselig har du jobbet i seks timer.

Studerer

7. Varierte arbeidsmetoder

Det finnes så mange måter å jobbe på, annet enn å bare lese. Noen metoder er for eksempel:

 • Quiz om emnet
 • Markere i boka
 • Skrive det du har markert i boka ned på papir
 • Skrive notater du har på papir (for eksempel fra forelesning) over på PC
 • Puggelapper. Skriv et begrep på én side av lappen og forklaring på andre siden av lappen. Jeg brukte til og med denne metoden når jeg hadde matte-eksamen, for det er alltid noe du må huske og kunne av formler, begreper, eller andre forklaringer. Få en annen til å spørre deg ut om hva som står bak de forskjellige ordene, og ikke gi deg før du kan alle sammen. Hver gang du finner et nytt vanskelig ord i pensumboka, så skriver du ned ordet og forklaringen på lappen.
 • Lese høyt for deg selv
 • Utspørring med venner
 • Se filmer på Youtube om temaet du skal ha eksamen om, for å få nye innfallsvinkler

8. Lag en slagplan

Sett opp lekser for deg selv hver dag i eksamenstiden, slik at du sørger for å få gjort alt du skal før hver eksamen. Planlegg i god tid, og gi deg selv litt slack, slik at du kan endre på planene om du har bommet på estimatet.

 

9. Self Restraint-app

Jeg brukte denne appen da jeg studerte. Jeg vet ikke hvordan den funker til Mac, men til Windows fungerte den perfekt til å blokkere visse hjemmesider i en begrenset periode. Da får man for eksempel ikke gå på facebook eller blogg eller vg, eller andre sider man velger. Man skriver ned alle sider man vanligvis sporer av på, og angir hvor lang tid man skal arbeide. Den fortsetter å fungere selv om man prøver å slå den av, til og med!

 

10. Kle på deg!

Det virker kanskje helt tullete å skulle kle på seg ordentlige klær når man bare skal sitte hjemme og studere hele dagen, men det er en ekstra motivasjon å ha på seg arbeidsklær, som om man skulle hatt en vanlig arbeidsdag.

Ordentlige klær til eksamenslesingen

Masse lykke til med eksamenslesingen!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top