DIY

Julegavetips: Hjemmelaget såpe

Hjemmelaget såpe - DIY

Dette er ikke en oppskrift på veldig mye såpe, men for meg holdt det for denne gangen. Jeg fant oppskriften på såpe her og halverte den, og så tilsatte jeg et par ekstra ingredienser. Pass på å følge oppskriften nøøye for at resultatet skal bli bra, for her har du å gjøre med en liten dose kjemiske reaksjoner 🤓

Dette trenger du

✁ To kjeler eller en kjele og en ildfast form (må IKKE være laget av aluminium, sink, tinn eller bly, les hvorfor her)

✁ To blandeboller

✁ Visp eller annet røreredskap (må IKKE være laget av aluminium, sink, tinn eller bly, les hvorfor her)

✁ Stavmikser

✁ Slikkepott

✁ Brødform eller andre former

✁ Beskyttelsesbriller og oppvaskhansker (les hvorfor her)

 

Ingredienser

☠︎5 dl olivenolje

☠︎1,5 dl vann

☠︎62 gram kautisk soda (fås kjøpt på matbutikken)

☠︎Eterisk olje (fås kjøpt på en helsekostbutikk) – valgfritt

☠︎Konditorfarge – valgfritt

☠︎Tørket lavendel eller flaksalt – valgfritt

Hjemmelaget såpe - DIY

Slik gjør du

 1. Dersom du har lite erfaring med å bruke lut, leser du dette innlegget først. Det er veldig viktig.
 2. Ta på deg beskyttelses-hanskene og -brillene.
 3. Legg bakepapir i en brødform eller den valgfrie formen.
 4. Hell forsiktig den kautiske sodaen oppi vannet og bland godt sammen. Dette er lurt å gjøre i en kjele eller ildfast form, for blandingen kan bli varm. Gjør det i tillegg utendørs eller med en veeldig god vifte, for dampen som stiger opp er farlig å få i seg.
 5. Varm opp oljen til ca. 40 grader. Det skal være bitte litt varmere enn kroppstemperaturen din.
 6. Tilsett luten i oljen litt og litt mens du visper blandingen.
 7. Bruk en stavmikser i blandingen til den blir tykkere enn vaffelrøre. Vær tålmodig med røra og pass på at den ikke spruter.
 8. Tilsett eterisk olje i valgfri lukt og tørket lavendel/flaksalt.
 9. Jeg valgte å splitte røra i to bakeboller, og tilsatte bare konditorfarge i den ene av dem. Her kan du nok bare kjøre på med mye, for jeg trodde selv at jeg hadde brukt perfekt mengde til å lage en fin lillafarge, men som du kan se på bildene er det ikke hint av lilla på såpene.
 10. Jeg helte først røra uten konditorfarge over i en brødform og jevnet den ut. Deretter la jeg den andre over og blandet de så vidt litt sammen på midten. Planen var at det skulle være et skille mellom dem, men siden lillafargen ble så svak, så er det ikke synlig, haha.
 11. Topp såpen med litt frø eller salt for skrubb-effekt.
 12. La såpen stivne et døgn i et mørkt skap.
 13. Når såpen er passe stiv kan du kutte den opp i passe biter og la den deretter stå i skapet i fire uker til. Da blir såpen “forsåpet”. Den er ikke bra å bruke før den har fått stå en stund, så det er viktig at du gjør dette nå før desember, slik at ikke såpene blir blir brukt før de er forsåpet.

Hjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIY

Hjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIYHjemmelaget såpe - DIY

Lykke til!

One thought on “Julegavetips: Hjemmelaget såpe

 1. Dette kan potensielt bli en flopp for veldig mange når oppskriften står i dl istedet for gram. Dette er kjemi, ikke baking :’D Konditorfarge er også et utrolig dårlig valg siden såperøra kan separere seg og dersom den ikke gjør det vil den ikke holde seg eller “blø ut”, bruk heller mica (pigmentpulver) og bland det med litt olje, da får du den fargen du var ute etter.

  Grunnen til at du må vente 4-6 uker før du bruker såpa er fordi den trenger tid til å herde slik at du får en såpe som varer. Liten har gjort sitt, så den er ikke farlig om du bruker den før, men såpa er fremdeles fuktig så den blir bare guggete.

  Ikke lag en bruksanvisning på såpelaging når du er så fersk selv, folk risikerer å skade seg på den måten og lut er ikke noe man skal tulle med. Du skriver ingenting om hvilke sikkerhetstiltak du må ta som for eksempel at når luten kommer i kontakt med hud får du brannsår og må vaske av med kaldt vann eller at den lager gass når den blir blandet ut og må da prepareres enten ute, i et rom med god utlufting eller rett under komfyrvifta.

  Alt skal veies opp og gå igjennom en såpekalkulator for å regne ut mengde vann, lut og eteriske oljer pr gram oljemengde. Håper å se litt en forbedret oppskrift og mer kunnskap neste gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top