10 tips for eksamenslesingen

Nå er det eksamens- og prøve-tid for å mange utover det ganske land, og jeg kjenner det er veldig deilig å ha enda en jul der jeg ikke trenger å tenke på annet enn jobb i hverdagen. Eksamenstiden tar opp 100% av fritiden til folk, hvertfall hvis man ikke er forberedt og finner gode studieteknikker.

Så kjære student; her er noen tips fra en tidligere student som selv hadde et stort ønske om å få maks ut av lesingen og førjulstiden!

1. Ha en motiverende arbeidsplass

Rydd, fjern distraksjoner, kanskje ha en plante og ha det lyst og luftig. Sitt på en god stol som ikke gjør at du må ta pauser på grunn av vond rygg og nakke. Ha alt du trenger av utstyr lett tilgjengelig, som blyanter, penner, notisblokker, post-it-lapper og markeringstusjer.

 

2. Kaffe (eller te)

Trakt kaffe, skaff en presskanne eller kjøp pulverkaffe. Samme hvordan du får tak i den, pass på å ha den tilgjengelig! Noe varmt i koppen er magisk for motivasjonen. Og koffeinen holder deg opplagt og klar, så klart. Nå som det snart er jul kan det jo også friste med en god kopp kakao med krem og?

 

3. Vann

Ha alltid en vannflaske eller et stort glass med vann, slik at du ikke blir dehydrert og tung i hodet. Får man først vondt i hodet på grunn av vannmangel, tar det så lang tid å bli kvitt det igjen. Og det er nesten ikke noe mer distraherende enn å ha vondt i hodet!

kontor

4. Snacks

Mitt favorittpunkt. Om man har frukt, pastiller, tyggis eller sjokolade er det veldig godt å ha noe å spise på. Jeg hadde sukkerfrie pastiller, som smakte som godteri, alltid stående i en skål foran meg i eksamenstiden. Det stilner lysten etter å ta en spisepause.

 

5. Jobb i et rom det er vindu med naturlig lys i

Personlig blir jeg mye mer lys til sinns når jeg kan jobbe i et rom med naturlig utelys. Dette punktet skjønner jeg er vanskelig når man bor et sted det er veldig lite sol, da. Men min favorittstudieplass har alltid vært ved vinduet, og dette gjelder også når det er mørkt ute.

 

6. Jobb i intervaller med pauser

Det var gull verdt å lære en intervallteknikk. Den går ut på at én økt varer i tre timer. Første intervall er i 45 minutter, med 15 minutter pause. Andre intervall er lik med 45 minutter jobb og 15 minutter pause. Siste intervall er bare på en halvtime, før man har en halvtime pause før neste økt, om man skal ha flere økter. Hjernen jobber bedre om den får litt pauser innimellom. Gå litt rundt, rydd litt, tren litt og sjekk sosiale medier i pausene. Når en økt er ferdig kan du ta en ny, og plutselig har du jobbet i seks timer.

Studerer

7. Varierte arbeidsmetoder

Det finnes så mange måter å jobbe på, annet enn å bare lese. Noen metoder er for eksempel:

  • Quiz om emnet
  • Markere i boka
  • Skrive det du har markert i boka ned på papir
  • Skrive notater du har på papir (for eksempel fra forelesning) over på PC
  • Puggelapper. Skriv et begrep på én side av lappen og forklaring på andre siden av lappen. Jeg brukte til og med denne metoden når jeg hadde matte-eksamen, for det er alltid noe du må huske og kunne av formler, begreper, eller andre forklaringer. Få en annen til å spørre deg ut om hva som står bak de forskjellige ordene, og ikke gi deg før du kan alle sammen. Hver gang du finner et nytt vanskelig ord i pensumboka, så skriver du ned ordet og forklaringen på lappen.
  • Lese høyt for deg selv
  • Utspørring med venner
  • Se filmer på Youtube om temaet du skal ha eksamen om, for å få nye innfallsvinkler

8. Lag en slagplan

Sett opp lekser for deg selv hver dag i eksamenstiden, slik at du sørger for å få gjort alt du skal før hver eksamen. Planlegg i god tid, og gi deg selv litt slack, slik at du kan endre på planene om du har bommet på estimatet.

 

9. Self Restraint-app

Jeg brukte denne appen da jeg studerte. Jeg vet ikke hvordan den funker til Mac, men til Windows fungerte den perfekt til å blokkere visse hjemmesider i en begrenset periode. Da får man for eksempel ikke gå på facebook eller blogg eller vg, eller andre sider man velger. Man skriver ned alle sider man vanligvis sporer av på, og angir hvor lang tid man skal arbeide. Den fortsetter å fungere selv om man prøver å slå den av, til og med!

 

10. Kle på deg!

Det virker kanskje helt tullete å skulle kle på seg ordentlige klær når man bare skal sitte hjemme og studere hele dagen, men det er en ekstra motivasjon å ha på seg arbeidsklær, som om man skulle hatt en vanlig arbeidsdag.

Ordentlige klær til eksamenslesingen

Masse lykke til med eksamenslesingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top