Good on you

Vila rosa bukse

Jeg har så lyst til å komme med et genialt tips til alle dere. Dette er ikke spons eller noe, men et genuint godt råd.

Jeg har blitt veldig bevisst på klesshopping, og har de siste årene blitt mer og mer fokusert på å ikke kjøpe klær av merker som er laget av “moderne slaver”. Altså mennesker (også ofte barn) som akkurat får nok penger til å kun overleve, og som jobber hele dagen hver dag. Det at jeg har lyst på et klesplagg skal ikke gå på bekostning av uskyldige mennesker. Måten vi i vesten utnytter mennesker på er så kvalmende.

Noen tror at man unngår dette ved å kjøpe dyrere merkeklær, men det er ikke nødvendigvis sant. Det fant jeg selv ut da jeg lastet ned den mest geniale appen i verden! Den heter Good on you, og gir deg mulighet til å søke opp et hav av forskjellige merker. De som har laget den har virkelig gått i dybden for å finne ut av hvordan de ulike merkene produserer klærne.

De rangerer etter tre ulike krav:

  • Labour (hvordan menneskene som lager klærne har det, ofte helt ned til produksjon av stoffene klærne av sydd av)
  • Environment (hvor stort miljøavtrykk produksjonen har)
  • Animals (om de bruker dyr i klærne sine. Dårlige har gjerne anogra, skinn, slange og utrydningstruede dyrearter, mens de som er nesten på topp kan ha innslag av ull)

Det finnes merker i alle prisklasser som overholder høye standarder i de ulike kategoriene. Kanskje er du ikke så opptatt av mennesker, men veldig opptatt av miljø? Da kan du trykke på “read more” for å se hvor høyt de scorer på kun miljø. Jeg syns for eksempel det aller viktigste er labour, fordi det direkte påvirker mennesker i desperate situasjoner. Klesmerker kunne dele overskuddet sitt med de som faktisk lager klærne deres, for å få de opp på levedyktig lønn.

Ferga i Jondal

Og til slutt en fun(sad) fact:

Sitat fra minmote etter en rapport om HM sine arbeidsvilkår i 2018: I Bulgaria tjener arbeiderne 9 prosent av det som anses å være en levelønn. De tjener i underkant av 83 kroner om dagen, hvor de jobber syv dager i uken inkludert overtid. Ingen av arbeiderne i Bulgaria tjente den lovpålagte minstelønnen som er på 3600 kroner i måneden.

 

Så med det vil jeg bare si at Good on you har reddet mye av julegaveshoppingen der klær er involvert, i tillegg til hverdagen ellers! Det hender jo innimellom at man får lyst på noe helt nytt, eller trenger noe nytt. Da er det fint å kunne sjekke ut merket i en app som går grundig til verks for å finne ut av hvordan ståa egentlig er.

Du laster ned for Android her og for iPhone her.

Antrekk

PS: Den aller største anbefalingen er likevel å prøve og finne brukte klær aller først, hehe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top