30 sparetips

Fører budsjett og sparemål

1. Budsjett, budsjett, budsjett. Det første du må gjøre for å få kontroll over økonomien og hvor mye du ønsker å spare og å bruke, det er å sette opp et budsjett. Første måneden setter du opp hva du tror du kommer til å bruke på de ulike postene. Sett av en dag i uka som du går gjennom alt du har brukt penger på og fører inn i en kopi av budsjettet, slik at du kan sammenligne hva du ønsket å bruke pengene på, og så hva du faktisk bruker pengene på. Her er noen eksempler på budsjetter du kan benytte deg av.

2. Sette klare sparemål. Når du har sparemålene for deg er det enklere å motivere seg til å strekke seg etter dem. Sett opp både store og små sparemål!

3. Sett ferieturen til noen du kjenner. Norge er stort, og det finnes alltids et sted du ikke har utforsket enda. Slå det sammen med et vennebesøk eller spør om å leie en venns hytte for en rimelig pris.

4. Shoppestopp. Tving deg selv til å si “nei takk” til alt som ikke er nødvendig for en periode, hvert fall av ting og klær som man uansett har masse av fra før av.

5. Automatisk trekk. Sett opp automatisk trekk fra kontoen din og over på andre kontoer. Det kan være hver gang du drar kortet, et daglig beløp eller bare én gang i måneden.

6. Vær på utkikk etter tilbud. Se etter tilbud på varer du gjerne kjøper mye av fra før av, eller som du har planlagt lenge å kjøpe. Da kan du spare en del.

7. Bli medlem i butikker og organisasjoner. Da får du ofte litt rimeligere priser og ulike rabatter. I tillegg vår du beskjed hver gang noe er på tilbud.

8. Ta med kaffe istedenfor å kjøpe. Ikke bruk masse penger på å kjøpe dyr kaffe i kantina eller på en kafé. Trakt heller hjemme og ta med i en termos.

9. Forbered lunsj. Istedenfor å kjøpe dyr mat i kantina er det lurt å forberede lunsjen hjemme og ta med seg. Det trenger ikke være den gode, gammeldagse matpakka (selv om den også selvsagt duger). Det finnes mange fristende og gode lunsj-oppskrifter på nett du kan sjekke ut!

10. Ha alltid “basic”-varer hjemme. Ha alltid ingredienser som mel, hermetiske tomater, smør, krydder, hermetiske grønnsaker og annet som ikke går så fort ut på dato. Da er det lett å smelle sammen en enkel middag en dag du egentlig vil spare penger. I tillegg blir du utfordret til å spise opp restene du har i kjøleskapet kombinert med basisvarene.

Fører budsjett og sparemål

11. Hold handleturen til én gang i uka. Planlegg på søndag hva du skal spise for neste uke og gjør en storhandel. Prøv så godt du kan å ikke dra innom butikken igjen i løpet av uka. Slik kan du spare masse penger, for du glemmer å kjøpe alt det unødvendige du ellers ville kjøpt på en liten handletur.

12. Bruk handleliste. Planlegg alltid handleturen, både for å unngå å måtte på butikken igjen, men også for å ikke kjøpe masse unødvendig.

13. Se etter kilopris. Når du er på butikken må du se etter kiloprisen for å finne de billigste varene. Kanskje lønner det seg å kjøpe en større pakning, og så heller fryse ned halvparten?

14. Finn billige alternativer av varene du kjøper. Hvis du viiirkelig skal gå inn for å spare kan du finne billigere alternativer til alle varene du skal kjøpe, for eksempel bønner istedenfor kjøttdeig, fryste bær istedenfor ferske eller first price istedenfor dyre merker.

15. Bytt og lån av venninner. Istedenfor å kjøpe deg nye klær hver gang du trenger noe kan du høre om du og venninnene kan ha en byttekveld eller om du kan låne et plagg som ville vært passende. På kort tid kan du få en helt ny garderobe! Også trenger man ikke å eie alt, du kan låne praktiske ting som håndmiksere, driller og spader av de rundt deg.

16. Selg alt du ikke trenger hjemme. Jeg hadde en gang en popcornmaskin jeg virkelig aldri brukte. Den fikk jeg solgt for en 100-lapp, og jeg har aldri angret. Finn tingene hos deg som kun tar opp plass og som ikke gir deg noe glede, og selg dem unna på Tise eller Finn.

17. Planlegg store kjøp. Istedenfor å kaste deg over store innkjøp som de kommer burde du planlegge å kjøpe når ting for eksempel kommer på tilbud, eller avvente og se om du fortsatt har behov for den gjeldende tingen. Vil du ha en ny lampe i oktober kan det være lurt å vente på Black Friday-salget i november. For ekstra store innkjøp kan du sette opp en egen sparekonto kun til det, og se pengene sakte fylles opp. Man blir mye mer glad for ting man har ventet lenge på!

18. Ta en gjennomgang av abonnementer. Når et abonnement på Netflix “bare” koster 100kr er det lett at det hoper seg opp med mange slike abonnementer til slutt. Ta en ordentlig gjennomgang av alt du abonnerer på, og se om det er noe du kan være foruten.

19. Spar strøm hjemme. Se om du kan få ned strømregningen din noe ved å alltid skru av lysene fra rom du går ut av, lukke dører for å holde varmen inne, dusje litt kortere eller bytte til sparepærer og spare-dusjhoder. Det er snilt mot deg og miljøet!

20. Ta vare på tingene dine, og reparer dem om de blir ødelagt. Sy buksa med hull i, send telefonen inn til reparasjon (husk å sjekke garantien og reklamasjonsretten) og lim den knuste potta. Vi bli flinkere til å ta vare på tingene våres, det er altfor mye bruk og kast i samfunnet vårt. Så bli med på å skape en fikse-kultur!

Fører budsjett og sparemål

21. Bruk opp maten du kjøper før den blir dårlig. Den dyreste maten er den du kaster, så pass på å alltid bruke opp maten. Vi har innført fast restesøndag som tvinger oss til å bruke alle små ting som er igjen etter en uke med middager. Noen ganger har vi heller flere små måltider enn ett stort.

22. Spar i fond. Diverse banker har gjort det kjempeenkelt å spare i fond, og ofte kan du tjene mye mer i avkasting der enn i renter på sparekontoer. Jeg har begynt å spare månedlig i et fond som heter “DNB Aktiv 100 A”, og har allerede tjent over 400kr i avkastinger.

23. Finn den billigste reisemåten til jobb. Om det er bil, tog, elsykkel, buss eller bein, så sjekk ut hvordan du aller billigst kan komme deg til jobb. Finner det muligheter for å samkjøre med andre kollegaer?

24. Kjøp brukt. Når du trenger eller har lyst på noe nytt kan først sjekke Tise, Finn, Markedsplass på Facebook og nærmeste bruktbutikk for du drar kortet. Dette er ikke bare bra for miljøet, men igjen også for lommeboka!

25. Betal alle faste utgifter først. Det er enklere å ha oversikt over hvor mye penger du kan bruke på andre ting når alle de faste utgiftene er betalt. Da er du nødt til å justere mat, underholdning, restaurantbesøk og lignende deretter.

26. Sjekk prisen på forsikringer og lån. Selv om det er viktig å bruke et forsikringsselskap og bank du stoler på, er det også viktig å ikke betale altfor mye til lån og forsikring. Prøv å sjekk andre priser og heller få prutet ned der du er før du eventuelt bytter.

27. Betal alle regninger før fristen. Det sier seg kanskje selv, men den mest idiotiske pengebruken er purregebyrer.

28. Sjekk ut tannlegepriser. Før du drar til tannlegen burde du sjekke ut hvakostertannlegen.no for å se hvor mye du betaler sammenlignet med andre tannleger i området. Det er nemlig stooor forskjell, og statlig tannlege er noen ganger av de dyreste.

29. Fyll drivstoff når det er billigst. Du kan spare mye på å fylle opp tanken på riktig tidspunkt. Hold litt øye med prisene og ikke fyll full tank når prisen er på det høyeste.

30. Bruk kredittkort som gir rabatter (dersom renta er lav nok). Her er det viktig å påpeke at man må betale ned kredittkortgjelden før det blir renter, og klarer du ikke det er dette ikke et punkt for deg. Men Mastercard kan noen ganger gi ganske gode rabatter, så sjekk det ut.

Fører budsjett og sparemål

 

 

2 thoughts on “30 sparetips

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top