Reiseanbefaling: Pont du Gard

Pont du GardPont du GardPont du GardPont du Gard

Pont du Gard er en akvedukt og bro i Sør-Frankrike som ble bygd av romerne i det første århundre. Det er altså et 2000 år gammelt vannsystem, brukt for å frakte vann fra en kilde nær Uzès til byen Nîmes, og var essensiell for at romerne skulle ha rent vann i byen. Akvedukten forsynte romerne med 20 000 kubikkmeter med vann hver eneste dag, og gjorde det mulig for dem å få rent vann, gode sanitetsmuligheter og bedre toalettforhold.

Broen er bygd helt uten noen form for fyllmasse mellom steinene, og har blitt stående helt lik i 2000 år, gjennom alle kriger. Broen er en del av Unescos verdensarvliste, og burde derfor være et populært turistmål, hvertfall med tanke på hvor lett det var å komme seg bort til brua. Det var bare en kort vei bort, og det krevde lite krefter å komme seg opp i skråningen for å få et bedre blikk. Likevel var det utrolig få mennesker der! Det var noen familier og par her og der, og innimellom støtte vi borti noen turistgrupper. Utenom det kunne vi gå mye i fred, og vi sto aldri i kø.

Under broa har du gode bademuligheter, og det er også mulig å leie kajakk for å utforske elven nedover. Går du opp den gamle trappa på siden av brua kan du følge restene etter vannavløpet bortover. Mange steder er alle tegn etter at det har vært fraktet vann borte, men noen ganger dukker det opp eldgamle byggverk.

Broen er i tillegg et bevis på at vi mennesker er oss selv like fra tidenes morgen og til den dag i dag. Det er nemlig “tagget” inn ord og beskjeder rundt omkring på steinene over alt, noe er datert til 1830, noe er eldre og annet er yngre. Vi har alltid hatt et behov for å markere oss og sette våre spor. Se bare på alle ordene og tegningene på bildet under.

Tagging på bygget er fra starten av 1800-talletPont du GardPont du GardPont du GardPont du Gard

Planlegger du en tur til Sør-Frankrike vil jeg virkelig anbefale deg å besøke dette stedet. Du får også tilgang til museumet ved inngangen, der du kan lære om romersk kultur og arkitektur. Der er det blant annet et marmortoalett, som de tok i bruk for flere 1000 år siden. Det er laget for å frakte kloakk vekk fra byen. Altså var romerne veldig langt foran sin tid når det kom til kunnskap om toalettforhold og lignende!

Ha en superbra tirsdag hvor enn du er i verden ☼

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top