Reiseanbefaling – Gdansk: Gamlebyen

Gdansk

Gdansk er en nydelig by, og byr på mye gammelt og mye nytt. Det er veldig mange ulike kjøpesentre, fine parker og gamlebyen der har de nydeligste arkitekturene.

Gdansk sin gamleby skiller seg stort fra resten av byen. Det er høyreiste, nydelige bygninger. Jo lenger inn i byen man går, jo vakrere blir de. Husene er tett i tett, og de er i alle mulige farger. Det kryr av små kafeer og restauranter, suvenirbutikker og nisjebutikker.

Gdansk

Mariakirken

Over alt hvor du snur deg kan du se opp på den høyreiste Mariakirken. Det er antagelig den største mursteinkirken i verden, og den er nydelig dekorert i alle retninger du ser den. Uansett hvor vi bevegde oss i gamlebyen fikk vi øye på den, og store deler av rundturen vår gikk rundt veggene på denne kirka. Inne var det stort og mektig. Den rommer så mange som 25000 mennesker og ble bygd på 1400-tallet. Det kryr av gamle kulturskatter der inne, og du har mulighet til å tenne lys for mange ulike helgener og nylig avdøde helter for kirkesamfunnet i Gdansk. Vi var uheldige som var der mens de renoverte, ellers har man mulighet til å klatre opp i det 78 menter høye tårnet for å skue utover Gdansk.

GdanskGdansk

Byportene

Jeg skulle gjort bitte litt mer research før vi dro til Gdansk, for vi gikk forbi flere av de tre store byportene mange ganger uten at jeg visste hva det var. Derfor ble det heller ingen bilder av disse portene.

De tre byportene (Høylandsbyporten, Den gylne porten og Den grønne porten) er forskjellige porter på kongeveien gjennom Gdansk. Høylandsbyporten var selve hovedporten inn i byen, og det var denne jeg og Silje gikk mest forbi på vei inn og ut av gamlebyen. Denne porten ble fullført i 1575.

Den gylne porten ble bygd i 1612 og er starten på parade-/markeds-gaten i Gdansk. Denne gikk vi også forbi, og den utsmykkede, nydelige porten er det vanskelig å glemme. Porten ble egentlig ødelagt under 2. verdenskrig, men har blitt gjenreist akkurat slik den så ut for fire hundre år siden.

Den grønne porten ble ferdigstilt i 1568 og er i enden av parade-/markeds-gaten.

Alle disse portene er definitivt verdt å se. De er nydelige og utsmykkede med masse detaljer og skulpturer.

Gdansk

Gdansk

Kranbygget

Vi valgte å se det karakteristiske kranbygget fra avstand. Denne kranen er et kjent landemerke i Gdansk og ble gjenkonstruert på 15. hundretallet etter en bybrann, og igjen etter 2. verdenskrig med 60% av de opprinnelige steinene fra strukturen. Kranbygget ble brukt under middelalderen, da Gdansk var en travel handelsby, for å laste av og på varer i skip. Denne kranen er Gdansk fremste og mest kjente landemerke.

GdanskGdansk

Håper guiden var til hjelp for deg som planlegger å besøke Gdansk. Vi trives hvertfall veldig godt der!

2 thoughts on “Reiseanbefaling – Gdansk: Gamlebyen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top