Adventure Time: Mikaelshulen

Mikaelshula

Vil du som Telemarksborger ha et tips til en både morsom, kort og passe enkel tur? Da anbefaler jeg Mikaelshulen i Skien!

Mikaelshulen er en dyp hule inn i fjellet over Nordsjø i Skien, og er tilgjengelig både for fots og med båt. Jeg må advare om at det siste partiet er veldig bratt og dersom det har regnet eller er vått må man være ekstra forsiktig. Det var folk som hadde med små barn der, men de “firte” dem ned. Er du dårlig til bens vil jeg anbefale å avslutte turen på toppen av klippen, og ikke gå ned til hula, for utsikten der er magisk i seg selv. Jeg syns også det er lurt å la dine firbeinte venner bli hjemme.

OBS! Hele turen skjer på eget ansvar.

Turrapport:
Tur: Mikaelshulen
Høyde: 30moh
Lengde til toppen: 1,6km
Turkamerat: Rikke
Vanskelighetsgrad: Middels
Parkeringsplass: Mikaelshulen parkeringsplass

Mikaelshula

Turen starter lett, med litt oppoverbakker før det slakker ut og er relativt flatt lenge. Plutselig står du ved en skrent til nydelig utsikt. Der er det bålplass, og jeg har en liten drøm om å dra dit på hengekøyetur en gang, for det ville det virkelig vært perfekt for.

Turen avsluttes med at man først går langt ned mot vannet i slangemønster, før man plutselig skal bratt opp igjen, på noen tynne metalltrapper. Det er en gøy opplevelse om du ikke er redd for høyder. Oppe ved Mikaelshula igjen er det god plass, og jeg anbefaler å krype heeelt inn i hula og klatre oppover. Den går overraskende langt inn og opp!

MikaelshulaMikaelshulaMikaelshula

Historie

Mikaelshula har vært mye omtalt gjennom tidene, og har vært brukt til mye ulikt. Det finnes en beskrivelse av den på latin fra 1643, som omtaler den som “det forunderlige tempel”. Hula var faktisk en vigslet kirke og ble brukt til i katolsk tid fram til 1537. Den har vært utstyrt med forhall, skip, kor, alter og katolikkene innviet den til erkeengelen Mikael.

I utgangspunktet er hula laget av naturen, men man tror den også er noe bearbeidet av mennesker gjennom tidene. Toppen av klippen ble faktisk brukt som gravplass.

Grunnen til at de ofte la kirker til Mikael lagt i huler og på berg, var at de trodde det var der Mikael skulle kjempe mot Satan som orm eller drage.

Etter innførselsen av reformasjonen var det dødsstraff for munker, og kirken var fram til 1843 det siste tilholdssted for de som hyllet katolikken. Fader Sylvester var siste munk i området, og han døde i hulen og ble begravet innenfor kirkens bakvegg.

Personlig syns jeg vi skal kalle den “Sylvesterhula” istedenfor.

MikaelshulaMikaelshulaMikaelshulavMikaelshulaMikaelshulaMikaelshulaMikaelshula

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top