Turistdag i Bergen

Bergen

Innleggene om opplevelser fra ferien kommer i lytt rykk og napp, men sånn må det bare være når jeg har så mye å skrive om. Denne gangen vil jeg fortelle om vår innholdsrike turistdag i Bergen.

Jeg har jo vært sammen med Øystein i over seks år, og likevel tror jeg at jeg kan telle på én hånd hvor mange ganger vi har vært i Bergen by. Som regel er vi bare i bydelen Fana, der foreldrene hans bor, et godt stykke utenfor byen.

Endelig fikk jeg oppleve å være skikkelig turist i den vakre hjembyen hans, og det var på tide. Jeg har vært på brygga og fiskemarkedet en eller to ganger, men nå fikk jeg oppleve så mye mer. Jeg skal ta deg gjennom dagen:

Bergens turistplasser

Lille lungegårdsvannet

Vi startet dagen ved Lille lungegårdsvannet, eller “Bergens lunge” som det visstnok kalles. Vannet, som er 600 meter i omkrets, var i utgangspunktet ikke et kunstig vann slik det kan se ut, men strakte seg fra Torgallmenningen til Nonneseter og var forbundet med Store Lungegårdsvannet gjennom et sund. Det var faktisk brakkvann! Navnet stammer helt tilbake fra 1772.

BergenBergen

Buekorpsmuseet

Buekorpsmuseet gikk vi bare forbi, men det var verdt et par bildeknips. De holder nemlig til i Murhvelvingen, et gammelt bygg fra 1560-årene. Det var tidligere hjemmet til Erik Rosenkrantz, og er et av Bergens eldste ikke-religiøse hus. Det har overlevd flere bybranner med kun enkle skader som har blitt reparert. Bygningen er et fredet kulturminne.

Bergen

Sjarmerende gater og butikker

Går man rundt i Bergen finner man mange gamle og skjulte gater. Butikkene har ofte vært flinke til å bruke autentiske, gamle butikkskilt, slik at det passer inn med de gamle bygningene.

BergenBergen

Fredriksberg Festning

De første bygningene på festningen kom opp allerede på 1650-tallet, og festningen var militært område fra den gang og til 1904. Da ble det brukt til brannstasjon. På 1700-tallet var det faktisk også en galge her!

Bergen

Nordnesparken

Her satt jeg og Øystein og nøt havutsikt og elskende duer en stund før vi fikk videre. Denne parken er nemlig helt i enden av Nordnes, så det var et stykke på gå dit. Nordnesparken ble anlagt i 1888-1889 og i midten av parken står en ti meter høy, ekte totempæl som Bergen fikk i gave av vennebyen Seattle i 1970.

BergenBergen

Bergen havn

“Vestlandets viktigste knutepunkt” er Norges nest største havn. Her jobbes det aktivt for å utvikle bærekraftige løsninger for å skape en utslippsfri havn, til tross for den store pågangen av handelsskip og cruise.

Det virket som et perfekt sted for folk å stå og fiske, og man kom seg helt tett opp mot havet.

BergenBergen

Fløyen

Vi måtte selvsagt ta Fløibanen opp på Fløyen, som ekte Bergensturister. Det var gøy å oppleve banen oppover, og sjekke ut hvor bratt det faktisk er mulig å bygge en slik skinnegående bane. På toppen fikk vi nydelig utsikt og tok oss en pils. Vi prøvde også noen lokale pølser, som var noen av de mer spennende jeg har smakt. Jeg valgte en med sauekjøtt, og tilbehøret var kålrabistappe, løk og ketchup, hehe. Det var MYE spennende å velge mellom, så jeg anbefaler en liten lunsj i pølseboden.

Fløibanen er faktisk et av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og har hatt passasjertrafikk siden 1918.

FløyenFløyenFløyenFløyenFløyenFløyen

Bryggen

Denne historiske og kjente brygga(en) ble anlagt allerede i 1070. Den betår av 61 fredede bygninger og er på UNESCOs verdensarvliste. Man finner funn av navnet Bryggen allerede tilbake til sagatiden. I middelalderen begynte man å kalle den Tyskebryggen. I 1945 ble det bestemt at man skulle gå tilbake til å kalle den Bryggen, noe som har ført til mye strid i ettertid, da mange tror Tyskebryggen er det opprinnelige navnet, i og med at den het det så lenge.

BergenBergen

Rosenkrantztårnet

De eldste delene av dette tårnet, som er hjørnesteinen i borgsystemet på Bergenshus festning, stammer helt tilbake til 1270. Det ble påbygd i 1520 og er oppkalt etter Erik Ottesen Rosenkrantz (samme person som eide det svært gamle huset, husker du?). Han har æren for den vakre rensessansefasaden bygningen har i dag.

BergenBergen

2 thoughts on “Turistdag i Bergen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top