Foto av Silje Furulund, Reine i Lofoten
Sommeren nærmer seg! Endelig er det på tide å planlegge årets Norgesferie 😍
For planlegging må til om man skal få aller mest ut av ferien. For å unngå at hele ferien skal bli ødelagt av stengte attraksjoner, kort tid, skadet bein eller noe så banalt som regn, må du planlegge. Du må sette opp lister! Du må ta deg ferie i god tid og jobbe ut i fra de datoene du har satt av.
Vi dro på Norgesferie i fjor og jeg angrer på at vi ikke var mer forberedt. At vi ikke hadde planlagt mer. Selv om det var deilig å bare kjøre litt rundt på måfå, så gjorde det at vi fikk lite tid.
Slogen i Sunnmørsalpene
Kaldt i vannet i Øye
10 planleggingstips til roadtripen din
- Vær realistisk med tiden, ta ut ferie i god tid. I fjor hadde vi litt for dårlig tid, og planla også for lite aktiviteter. Vi brukte ekstremt mange timer i bil hver dag for å få med oss alle stedene vi ville se, men rakk bare være der noen timer før vi reiste videre. For eksempel overnattet vi i Loen, men siden vi ikke hadde planlagt noe, så kom vi dit sent, satte opp telt, spiste middag på primus, gikk en liten tur, og så la vi oss. Selv om det er så mye spennende å gjøre der. Hadde vi hatt bedre tid og planlagt bedre, kunne vi gjort ekstremt mye gøy.
- Planlegg for dårlig vær. Lag rom for å gjøre om på planene, enten ved at dere drar til et sted uten dårlig vær eller legger opp til aktiviteter dere kan gjøre i regn og sovesteder innendørs.
- Bruk guider, forumer, bøker, blader og informasjonssider for informasjon om de ulike plassene du vil dra. Let etter tips fra både lokale og turister. Tør å stille spørsmål i internettforumer, og kjøp deg en av de mange bøkene som beskriver steder du kan dra på Norgesferie, for eksempel Norges beste toppturer, 110 unike overnattinger i Norge, Tur-retur med @helenemoo og Norges vakreste bilturer. Sjekk også ut inspirasjonen VisitNorge har lagt ut for reiseruter i Norge her.
- Utnytt deg av youtube og andres anbefalninger. Ikke vær redd for å søke på ting som “10 ting du må oppleve i Norge” og planlegg ut i fra den lista. Jeg ble for eksempel veldig inspirert av denne videoen. Hovedgrunnen til at vår roadtrip i år tar en tur innom Skjolden er nettopp fordi den videoen fortalte meg om Nigardsbreen, og at den kommer til å være helt borte om bare 20 år.
- Lag deg lister for hvert sted du skal:
- Steder å sove, om det så er telt, bil, hengekøye, hotell eller turisthytte. Igjen; planlegg for at det kan bli dårlig vær.
- Spisesteder, gjerne finn plasser med lokale retter du vil teste ut og let etter anbefalinger fra andre
- Ting å gjøre, bruk google. Få med priser og åpningstider.
- Fjelltopper å gå (både korte og lange, så du kan velge ut i fra dagsform). Google toppturen for å finne ut hvor lange turene er og hvor krevende de er. Har du en lang og god liste blir det enklere å spontant velge topptur ut i fra dagsform. Er du klar for å bruke hele dagen kan du velge en lang og krevende tur, men frister det mer å bade, slappe av, padle kajakk og andre ting, så har du også valg som kanskje bare tar en liten time. Jo mer du planlegger for opplevelser, jo enklere blir det å gjennomføre!
- Ting du kan gjøre på ruta mellom hvert sted. Hva slags lokale delikatesser finner man på veien? Hvilke kulturminner burde man få med seg?
- Bruk Google Maps til å merke alle kule steder, restauranter, fjelltopper, severdigheter og aktiviteter som “Vil besøke”. Da får du et slags “heat map” du kan lage reisen din ut i fra. I tillegg kan du se når de dukker opp mens du kjører og ta en avgjørelse der og da om det er verdt å ta turen innom. Bruk også google maps til å se med streat view hvordan det ser ut de ulike plassene, og til å planlegge avstander og kjøretider.
- Følg instagramprofiler som er gode på Norgesferie. Da kan du finne mange kule topper og locations. Jeg kan anbefale @helenemoo, @turjenter.no, @ingridandreahj, @mitteventyrland, @oyehaug og @mittnorge.
- Sett opp et budsjett, slik at du kan planlegge ut i fra hvor mye penger du ønsker å bruke. Ha med dette i budsjettet:
- Drivstoff/ladeutgifter
- Matutgifter (restaurant, kafé og primusmat)
- Penger til ulike aktiviteter du vil gjøre (Via Ferrata, zipline, kajakk, museumer)
- Penger til utstyr du trenger (Primus, fiskestang, klær, sko og annet)
- Overnattingsutgifter (hotell, camping, hytte)
- Bommer
- Ferger
- Suvenirer (hehe)
- Forbered måltider du lett kan lage på primus/bål/uten å måtte varmes opp.
- Skriv en god handleliste og pakkeliste som inkluderer alt av utstyr du kommer til å trenge. Pakk smart, slik at du har det du trenger til ulike scenarioer lett tilgjengelig. Du trenger for eksempel ikke pakke fjellturutstyret sammen med klærne du planlegger å bruke på en fancy restaurant du vil besøke. Sørg for at du lett kan ende opp med en sekk som bare har det du trenger aller mest for en topptur, uten unødvendig bagasje.
Camping i Loen
Atlanterhavsveien
God tur!
Kjempe inspirasjon! Og hode tips! Disse skal jeg absolutt bruke i sommer! 🥰
Takk for tilbakemelding 😊