Introdusere ny katt for gammel katt – Status uke 1

Bengalkatter

Da vi skaffet oss katt visste vi at det ikke ville falle i så god jord hos katten vi hadde fra før, i hvert fall ikke i starten. Hun, som de fleste andre katter, liker å ha sitt territorium, og liker ikke at det blir truet av konkurrerende katter. Da vi hentet Venus for en uke siden hadde vi derfor allerede bestemt oss for bytte på å sove på gjesterommet, og at den nye katten skulle oppholde seg der fram Luna aksepterte henne. Vi rigget opp med kattedo, mat- og drikkeskåler og leker. Så bar det av sted til Oppegård for å hente Venus!

Snøbengal

For å klargjøre: Luna er den eldste katten som bodde her fra før. Venus er kattungen.

Dag 1: Luna gjemte seg under senga og i trappa. Hun var gråådig fornærmet over å få et nytt familiemedlem, og følte at territoriet var truet. Akkurat som vi forventet. Vi satt Venus inn på gjesterommet med Øystein med en gang, og ga Luna teppet Venus hadde ligget på i bilen. Hun knurret bare av å lukte på det, men da ble hun i hvert fall kjent med lukta.

Bengalkatter

Bengaler

Dag 2: Kattene ble holdt mye avskilt, men Venus kunne gå litt nærmere Luna. Vi lot Venus få flere mindre turer ut i stua, under observasjon av en streng Luna, men mesteparten av arbeidsdagen var de i hovedsak avskilt. Da vi spiste middag sov Venus på mitt fang i sofaen mens Luna gikk rundt. På slutten av kvelden snuste de på hverandre (etterfulgt av et lite hves fra Luna). Første fremskritt.

BengalerBengalBengalkattBengaler - første møteBengaler - første møte

Dag 3: Mer snusing, uten hves. De begynte for første gang å leke sammen i det små, med litt byks og ved å gjemme seg bak gjenstander for så å hoppe fram. Da Venus stjal maten til Luna, valgte Luna heller å gå enn å gjøre motstand. Stakkars. På slutten av kvelden, da begge kattene hadde sovnet i sofaen, ville Venus ha kos, så hun la seg rett og slett oppå Luna. Det ble møtt av to sekunders forfjamsethet og et hves. Et sted får grensen gå.

BengalkatterBengalkatterBengalkatter

Dag 4: MYE lek, og de spurtet fram og tilbake gjennom stua. Luna oppførte seg som en litt sur og prepubertal tenåring, som godt kunne leke med en lillesøster, men aldri i verden om den fikk ta på henne. Venus prøvde flere ganger i løpet av dagen å die fra Luna, noe som ble møtt med irritasjon, rømming og innimellom en irritert pote på hodet. Men et par ganger fikk Venus faktisk inn et par vask av halsen til Luna. Det falt forsåvidt heller ikke i veldig god jord, men ingen hvesing. Ellers begynte Venus å virkelig dilte etter Luna og sove alle de samme stedene hun skulle sove, enten det var på barstolene, sofaen eller kurven.

SnøbengalSnøbengalBengalkatterBengalkatter

Dag 5: Kattene herjet med hverandre og lekte mye, og Luna brukte et par sekunder lenger før hun gikk da Venus kom for å kose. På kvelden var de så trøtte og slitne, at da Venus la seg på Luna, aksepterte hun det bare. De sov videre slik en stund, frem til Venus prøvde å die fra Luna igjen og Luna reiste seg opp og gikk. Men mission accomplished likevel!

BengalerBengalkatterBengalkatterBengalkatterBengalkatterBengalkatterBengalkatterBengalkatterBengalkatter

Dag 6 og 7: Vi har fortsatt kattene på forskjellige rom om natta, og passer på at Luna får litt pause innimellom, men ellers leker de mye og herjer sammen. Luna har til og med gjengjeldt vaskingen til Venus noen ganger, noe jeg tror Venus setter stooor pris på. Generelt dilter Venus etter Luna hele dagen, sover på de samme plassene som henne, vil leke hele tiden og stryker seg inntil henne ved enhver anledning.

BengalkatterBengalkatterBengalkatterBengalkatterBengalkatter

Jeg tror ikke dette er representativt for alle scenarioer der man skal introdusere to nye katter for hverandre. Men kanskje kan det være en fin fremgangsmåte? Kort oppsummert er dette de viktigste tiltakene vi gjorde:

  • Vi brukte god tid med mye tålmodighet og lyttet til reaksjonene til den eldste katten
  • Vi hadde separate rom
  • Vi sørget for at det alltid var en av oss som var med en av kattene (med mindre noen skulle på butikken eller lignende). Dette for at den eldste ikke skulle føle seg avvist.
  • Vi lot Luna lukte på ting som hadde Venus sin lukt på
  • Vi passer på at vi tar Venus vekk fra Luna når hun syns det blir for mye
  • Vi passer på å gi Luna mat når Venus får god mat, slik at hun ikke blir sjalu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top