DIY

DIY – TV-benk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er faktisk den vanskeligste DIY-en jeg har hatt til nå! Jeg brukte ganske lang tid, og det var fryktelig slitsomt. Men jeg elsker resultatet! Jeg har veldig lenge vært på utkikk etter den perfekte TV-benken. Vi har behov for et sted å plassere bøker, og en bokhylle ville blitt veldig malplassert her i leiligheten. Da fikk jeg ideen med en liggende bokhylle som også kan fungere som TV-benk. I tillegg ønsket jeg en litt lenger tv-benk for at ikke alt fokus i stua skal ligge bare på TV-en. Etter det har jeg lett og lett, men alt jeg har funnet har vært for kort, for hvitt, for dyrt eller ikke hatt bokhylle-funksjonen. Jeg har altså aldri funnet den perfekte, og bestemte meg derfor for å lage den selv. 

Resultatet ble akkurat slik jeg ønsket! Jeg er så fornøyd, og føler endelig at den delen av stuen er perfekt. Dette er slik jeg gjorde det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det du trenger

– Tre furuplater på 210x30cm + én plate på 35cm (Jeg kjøpte mine på Biltema, den siste plata jeg kjøpte var på 80cm for å ha litt ekstra å gå på)

– Sag med fine, korte tagger

– Sandpapir (Grovt og fint)

– Maling i valgfri farge (Jeg kjøpte prøvemaling fra Fargerike)

– Hvit beis

– Malingskost

– Malerulle

– Målebånd

– Blyant

– Skruer (14 av 39×3,5mm og 4 av 19×2,9mm. Det er best om de har så flat topp som mulig)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slik gjør du

1. Legg den ene plata på 210cm på en benk eller et bord. Jeg lagde meg et bord av gamle fruktkasser. Legg målebåndet/målestokken stramt over hele lengden av plata. Først legger du prikker på 35cm, 70cm, 105cm, 140cm og 170cm på den ene siden, og deretter på den andre. Lag en strek mellom disse prikkene på tvers av planten. Dette er målene for alle bitene som skal være inne i tv-benken. Mål på midten mellom hver strek om det er 35cm mellom alle. Mål opp 35cm på den siste, korteste plata og. Nå skal det være igjen TO plater på 210x30cm som er helt uberørte.

2. Sag av bitene. Følg strekene grundig. Det er viktig å prøve og kutte rett, både loddrett ned i plata og vannrett bortover. Det skal bli til sammen SJU biter på 35x30cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har ikke brukt sag siden ungdomsskolen, haha!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Puss alle endene du har saget med grovt sandpapir, og deretter fint. Pass på at det ikke er fliser på noen av overflatene eller langs kantene. Puss i så fall det bort med fint sandpapir. Puss også de store platene på overflaten og langs kantene, slik at de ikke blir flisete.

4. Vask vekk alt av sand og flis som kan være igjen på alle platene. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Legg alle platene utover, jeg brukte fruktkasser her også. Mal det første laget med beis/lakk med malekost (det blir best resultat). Pass på å få et jevnt lag på hele overflaten og på den siden av planken som skal vende utover i rommet. Jeg vurderte det nøye på alle plankene, hva som ville bli best resultat å ha vendende utover, ut i fra hvor skeivt jeg hadde saget plankene. La tørke i minst fire timer.

6. Snu platene og gjenta samme prosess på alle de små platene. På den store plata som skal være bunnen trenger du ikke gjøre mer, så denne kan bli liggende. Den andre skal du male i fargen du har valgt å ha som topp. Til dette er det lurt å bruke rulle. La det tørke i minst tre timer

7. Mal et til lag på den fargede topplata. Jeg måtte ha to lag maling. La alt tørke i ytterligere tre timer

bty

8. Nå skal alle de små platene skrus fast til bunnen. Legg bunnen med topp ned på et par kasser som er ca. 35cm. Bruk målebånd/stokk og marker opp punkter du skal sette skruene i for å feste de små platene, på samme måte som du gjorde da du skulle sage. Sett en av de to peneste, små platene under enden på planken helt ytterst. Dette skal bli den ene “veggen”. Skru inn to skruer, én foran og én bak. Gjør det samme på andre enden. 

9. Plasser en plante under det første punktet innover på bunnen, og skru den fast. Pass på at den har riktig vinkel (bruk gjerne en vinkelrett linjal for å sjekke. Pass på at den rett under punktene. Gjenta dette innover på planken til den fint kan stå uten kassene under. Fest til slutt alle platene. 

bty

10. Bor et hull i hver ende av den fargene platen UNDER. Ikke bor hull gjennom hele, bare ca. 7-10mm inn.

11. Mål nøyaktig hvor du har satt hullene og tegn opp dette på toppen av “veggene” til benken. Skru deretter de små skruene inn her, og la 7-10mm stå igjen. 

12. Legg på toppen, pass på at alle skruene havner i hullene. Om du har bommet må du skru ut skruene igjen og sette dem inn på nytt. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VOILA! Du har en TV-benk spesielt designet etter ditt interiør! Håper DIY-en var forståelsesfull. Ha en super lørdag videre! 

16 thoughts on “DIY – TV-benk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top