Plan for Beef Wellington; Tidsskjema – Handleliste – Fremgangsmåter mm.

dav

Dette er en fullstendig plan for hvordan du går fram for å lage Beef Wellington fra bunnen av, med framgangsmåter, handlelister og tidsskjema på alt av tilbehør og forrett for alle de som planlegger å lage denne retten! Jeg brukte mye tid på forhånd til å planlegge alt, så det skulle bli bra, og det ble det og. 

Meny

Forrett: Kremet aspargiessuppe 

Hovedrett: Beef Wellington med mandelpotetstappe, sjalottløk og rødvinssaus  

Dessert: Iskrem

Ingredienser

Kremet aspargiessuppe:  

0.5 sjalottløk 
0.5 bunt asparges 
2.5 dl helmelk 
1.5 dl kremfløte 
2 dl kyllingkraft 
0.5 ss smør 
0.5 ss gressløk  
salt og nykvernet pepper 

Beef Wellington:  

1 kg indrefilet 
Rosmarin (evt Provence) 
Smør 
Hvitløk 
Løk 
600g sopp (diverse) 
Kyllinglever 
Loff 
Sennep 
Egg 
Spekeskinke 

Butterdeig:  

450 g smør 
300 g vann 
550 g hvetemel 
2 ts salt 
2 ss olje eller smør 

Rødvinssaus: 

1,5 dl Rødvin 
2 Sjalottløk 
1 ts Tomatpure 
0,5 ss Maizena 
En skvett Sitronsaft 
5,6 dl Kjøttbuljong 
0,2 dl Hvitvinseddik 
1,5 Laurbærblad  

Mandelpotetstappe:  

1/2 kg mandelpoteter 
25 gr smør 
1/2 dl fløte 
Salt og pepper 

Iskrem

4 stk eggeplomme
4 ss sukker
1 stk vaniljestang
4 dl kremfløte

 

Handleliste

  • Sjalottløk 

  • 0.5 bunt asparges 

  • 2.5 dl helmelk 

  • 6 dl kremfløte 

  • 0.5 ss gressløk  

  • 1 kg indrefilet 

  • Rosmarin (evt Provence) 

  • Smør 600 g 

  • Hvitløk 

  • Løk 

  • 600g sopp (diverse) 

  • Kyllinglever 

  • Loff 

  • Sennep 

  • 6 Egg 

  • Spekeskinke 

  • Hvetemel 550g 

  • Rødvin 

  • Sjalottløk 

  • Tomatpure 

  • Hvitvinseddik 

  • Laurbærblad  

  • + En torosaus, hehe 

  • 1/2 kg mandelpoteter 

  • Ferdig dessert 

  • Bakepapir 

  • Salt og pepper 

  • Kjøttbuljong 

  • Maizena 

  • Sitronsaft 

  • Provence 

  • Kyllingbuljong 

  • 1 stk vaniljestang

Fremgangsmåter

Iskrem

  1. Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljestang i en glass- eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp.
  2. Pisk blandingen videre i maskin eller for hånd til  den er kald og har blitt lys og tykk eggedosis.
  3. Stivpisk kremfløten og bland med eggedosis.
  4. Nå er isparfaiten klar til å fryses, eller du kan velge å tilsette smak (se under).
  5. Fyll isblandingen i en passende form, dekk med plastfolie og frys i minst 4 timer. (her dagen før)
  6. Sett isparfaiten i kjøleskapet ca. 20 minutter før den skal serveres.
  7. Hvelv isparfaiten på fat eller server den helt enkelt fra formen. Server isen med det du liker best.

Aspargiessuppe:  

1. Skrell aspargesen og hakk avskjæret 
2. Fres finhakket sjalottløk med aspargesavskjær og skrell. 
3. Ha på kraft og melk og kok 20 minutter. Ha i fløten og kok opp. 
4. Kjør jevn i kjøkkenmaskin eller blender. Sil!
5. Rør inn litt smør og smak til med salt og pepper. 
6. Ha i asparges som så vidt er kokt, og hakket gressløk. 

Butterdeig:  

Kjør først smør og 100g mel sammen i en bakemaskin og klem det sammen til en firkant mellom to bakepapir. Legg smørblandingen kjølig. Bland resten av ingrediensene sammen til en deig og elt den godt i en bakemaskin. La den hvile i en halv time. 

Kjevle ut deigen til et rektangel og pakk smøret godt inn i deigen. Kjevle den ut til et rektangel igjen og brett sammen så du får tre deler på hverandre. La deigen hvile en halv time i kjøleskap, snu deigen motsatt veg og kjevle ut et nytt rektangel som du bretter sammen i fire. La hvile enda en halv time før du gjentar å brette deigen i tre igjen. Før siste kjevling bør deigen hvile opp imot en time.  Brett deigen en siste gang i fire. (Brettingen blir da slik: 3 x 4 x 3 x 4) Stekes på 210 grader i 15-20 minutter (små bakverk) 

Eller man kan se på denne YouTubefimen:

Beef Wellington

Her brukte vi en blanding mellom videoen nedenfor og den over. Vi brukte mesteparten av framgangsmåten til den under, men valgte å rulle biffen inn i spekeskinke, slik som den over. 

Mandelpotetstappe: 

Mandelpotetene skrelles og kokes godt møre i vann. Mos potetene, rør inn smør og fløte og smak til med salt og pepper.  

Som ekstra tilbehør kan du steke opp sjalottløk sammen med biffen mot slutten av steketiden.

Rødvinssaus:

Ha rødvin, eddik, grovhakket sjalottløk, knuste pepperkorn, laurbærblad og timian i en kjele og kok ned til 2 dl. Tilsett kraft eller kjøttbuljong, tomatpuré og hinneavskjær fra oksefileten. Kok ned til det halve og jevn sausen med maizena utrørt i kaldt vann. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og sukker. Sil sausen og hold den varm.

Tidsskjema

Kvelden i forveien: Lag iskremen

12:00 – Lag deigen til butterdeig. La stå i kjøla i 30 min

12:30 – Lag smøret imens. Kjøleskap i 10 min.

12:45 – Følg video og legg i kjøleskap i 30 min.

13:30 – Følg video og legg i kjøleskap i 30 min.

14:10 – Følg video og la bli i kjøleskapet.

17:50 – Begynn å steke og lage biffen. Følg video. 

18:30 – Legg biffen i ovnen. Skrell sjalottløk og mandelpoteter. Begynn å lage aspargiessuppe.

18:35 – Legg sjalottløken inn i ovnen. 

18:50 – Kok mandelpoteter. 

19:00 – Server suppe. 

19:05 – Mos mandelpotetene og lag saus.

19:10 – Ta ut biffen

19:15 – Server hovedmåltidet.

Lykke til!
 

 

6 thoughts on “Plan for Beef Wellington; Tidsskjema – Handleliste – Fremgangsmåter mm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top