DIY

DIY – Hjemmelaget såpe fra bunnen

Lavendelsåpe

Dette trenger du

✁ To kjeler eller en kjele og en ildfast form (må IKKE være laget av aluminium, sink, tinn eller bly, les hvorfor her)

✁ To blandeboller

✁ Visp (må IKKE være laget av aluminium, sink, tinn eller bly, les hvorfor her)

✁ Stavmikser

✁ Slikkepott

✁ Brødform eller andre former, feks gamle melkekartonger

✁ Beskyttelsesbriller og plasthansker

Ingredienser

☠︎ 1 l olivenolje

☠︎ 3 dl vann

☠︎ 125 gram kautisk soda (fås kjøpt på matbutikken)

☠︎ Eterisk olje (fås kjøpt på en helsekostbutikk) – valgfritt

☠︎ Konditorfarge, eller helst noe fargepulver som blander seg bedre med såpen – valgfritt 

☠︎ Tørket lavendel eller flaksalt – valgfritt

Ingredienser til såpeIngredienser til såpeIngredienser til såpeFormer til såpeIngredienser til såpeIngredienser til såpeIngredienser til såpe

Slik gjør du

 1. Dersom du har lite erfaring med å bruke lut, leser du dette innlegget først. Det er veldig viktig. Anbefales også at du er over 16 år.
 2. Ta på deg beskyttelses-hanskene og -brillene.
 3. Legg bakepapir i en brødform eller den valgfrie formen. Jeg valgte å lage former av gamle melkekartonger og en gammel hudkremboks.
 4. Hell forsiktig den kautiske sodaen oppi vannet og bland godt sammen. Dette er lurt å gjøre i en kjele eller ildfast form, for blandingen kan bli varm. Gjør det i tillegg utendørs eller med en veeldig god vifte, for lufta som stiger opp er farlig å få i seg.
 5. Varm opp oljen til ca. 40 grader. Det skal være bitte litt varmere enn kroppstemperaturen din. Litt som en febervarm panne.
 6. Tilsett luten i oljen litt og litt mens du visper blandingen.
 7. Bruk en stavmikser i blandingen til den blir tykkere enn vaffelrøre. Vær tålmodig med røra og pass på at den ikke spruter og putrer.
 8. Del opp røra i to ulike boller, hvis du vil ha ulike farger og lukter på dem. Hvis ikke fortsetter du bare å ha dem i samme.
 9. I den ene bolla tilsatte jeg mye lilla matfarge, eterisk olje med lavendellukt og tørket lavendel. I den andre tilsatte jeg rød frostingfarge og eterisk olje med roselukt. Ulempen med matfarge og frostingfarge er at begge skilte seg fra såpen. Den lilla matfargen ble helt hvit når såpen stivnet ferdig og den røde frostingfargen la seg bare som et lag utenpå såpestykket. Jeg tror lillafargen bidro til at såpen ble hvit og ikke gul, da disse er komplementærfarger, men utenom det er det ikke spor av lillafarge på de ferdige såpestykkene.
 10. Hell rørene i ulike former. Jeg valgte å ha noen stempeltrykk nederst i to av formene for å lage litt spesielle såpestykker.
 11. Topp såpen med litt frø eller salt for skrubb-effekt.
 12. La såpen stivne et døgn i et mørkt skap.
 13. Når såpen er passe stiv kan du kutte den opp i passe biter og la den deretter stå i skapet i fire uker til. Da blir såpen “forsåpet”. Brukes de før de har fått stivne ordentlig vil de bare bli knudrete og vanskelige å bruke, så pass på å lagre såpen lenge nok før jul, slik at de rekker å bli ferdig.

Se bilder av prosessen nedenfor:

Varme oljeLutIngredienser til lavendelsåpe i bolleIngredienser til lavendelsåpe i bolleAll såperøre i formAll såperøre i formAll såperøre i formAll såperøre i formAll såperøre i formAll såperøre i formStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeStivnet såpeRosesåpeRosesåpeRosesåpeRosesåpe

LavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpe

LavendelsåpeLavendelsåpeLavendelsåpe

Lykke til! Om det er noe du lurer på, så bare still spørsmål. Vær forsiktig og BRUK BESKYTTELSESHANSKER.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top