8 tips til et bedre bloggdesign

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er kanskje fortsatt mange som lurer på hvorfor navnet mitt er “Frk. Front-end”. Hva er front-end liksom? Jo, det er så enkelt som min stilling på jobben. Jeg er frontend-utvikler, noe som betyr at mye av arbeidsdagen min går med på å få det du ser av en hjemmeside til å virke og se bra ut. Det er ikke det samme som en designer, jeg koder gjerne inn det en designer allerede har laget. 

Likevel er det enkelte regler jeg følger dersom det ikke er en designer på banen, eller jeg kanskje bare har fått en viss retning av hva kunden ønsker av utseende på hjemmesiden sin. Disse reglene kan lett overføres til et bloggdesign, og jeg ønsker å dele noen av de med dere. 

Jeg vil forresten ikke si at mitt design er perfekt. Det er det langt i fra. Jeg syns nå det er fint, men jeg skjønner om folk syns det er kaldt og kjedelig. Disse tipsene er ikke for at folk skal få likt design som meg! Jeg er i en prosess der jeg prøver å fikse på mitt eget design, jeg er bare for lat til å gjøre noe, haha. Kokkens barn, som de sier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                       Luft                       

Noe av det aller viktigste med en side er at den ikke er trang og klaustrofobisk. Det samme gjelder et bloggdesign. Jeg mener luft over alt. Mellom tekst og rammer, mellom bilder, mellom hver paragraf, etter hver tittel og på sidene.

Ta deg god plass når du lager designet, og ikke prøv å skvise alt for mye inn på én side. Generasjonen i dag er vant til å scrolle, så det gjør ikke noe at de må scrolle litt her heller. Det er mye mer slitsomt å lese på en blogg som ikke har luft enn å scrolle litt ekstra. 

Og ikke bare trengs det mye luft. Litt av poenget med luften er også at den er fast og konsekvent. Det betyr at mengden luft mellom to paragrafer må matche med mengden luft over en overskrift. Matche betyr ikke at det må være helt lik mengde, men en mengde som passer. Jeg pleier å dele opp slik at hvis jeg har 10px som luft et sted kan jeg bruke 10px, 20px, 40px og 80px som luft andre steder for å få det til å matche. Hvis jeg bruker 15px som luft et sted, kan jeg bruke 15px, 30px og 60px. 

 

                       Lett leselig skrift                       

Jeg er ofte innom blogger som har ekstremt liten skrift! Jeg orker ofte bare å lese noe, og så hopper jeg til slutten. Det er tungt for øynene å måtte nilese, og det pleier i tillegg å være i en skrifttype som ikke er veldig lesbar. 

På web anbefales det å ikke bruke såkalte “serif”-skrifter til tekst som skal leses, med mindre den er gjort veldig lesbar. Det betyr skrifttyper som Times New Roman og Georgia. Finn en lett leselig skrifttype heller, som Arial, Source Sans og lignende “groteske” skrifttyper. Dette var et større problem før, da skrifttypene ikke var så bra, men dette har bedret seg en del med årene. Likevel ser jeg ofte folk bruke lite lesbare skrifttyper der deler av bokstavene forsvinner hvis de skaleres feil. Derfor var det spesielt typisk før å bruke serif-skrifter i overskrifter, for der kom man gjerne unna med det lettere.

Ikke tenk på utseende når du velger en skrift, tenk på funksjon! Og vær heller ikke så redde for å gå litt opp i skriftstørrelsen. 

Og en annen ting: Plis hold deg til maks to skrifttyper per innlegg. Det blir mye ryddigere! Du kan ha forskjellige størrelser ved å bruke overskrifter, og putte inn litt brekkskrifter her og der, men vær så snill å ikke bruk veldig mange forskjellige skrifttyper i samme blogginnlegg! 

 

                       Ryddig og oversiktlig                       

Animasjoner, masse farger, pynt, glitter og detaljer er noe man burde begrense og ha en ordentlig plan for. Putter du altfor mange kule ting inn i på for lite område blir det rot, og det tar fokuset vekk fra blogginnlegget. Det er mange blogger og nettsider som skal fylle opp designet med så mye detaljer og effekter at det virker veldig useriøst. Dersom man bestemmer seg for et mindre utvalg effekter og holder seg til disse kan det skape en egen identitet, heller enn å kaste på altfor mye spesielt. 

 

                       Konsekventhet                       

Ah, mitt favorittord! Det kan ikke sies nok ganger! Dette punktet er egentlig hele lista oppsummert, for det er et stikkord som kan brukes til alt. Dette var noe av det viktigste jeg lærte etter at jeg kom i jobb, og jeg må fortsatt påminnes om det. Er jeg i tvil om hvordan noe burde gjøres får jeg alltid beskjed om å se på hvordan det er gjort tidligere. Hvordan er de andre designelementene? Hvordan er fargebruken? Hvordan er luften? 

Konsekvent er å alltid følge samme intensjon, og å være prinsippfast. Velg en form og hold deg til den. Har du begynt med skarpe kanter burde du ikke plutselig ha noen elementer med avrundede kanter. Har du begynt med en type hovereffekt på knapper burde du ikke plutselig ha noen knapper med en annen hovereffekt. 

 

                       Ikke ha for bredt design                       

Her kan jeg også bli bedre, for til og med mitt design er egentlig for bredt til å skrive så lange innlegg som jeg gjør nå. Men jeg ser definitivt design som er enda verre enn mitt igjen. Det optimale er egentlig bare å ha opptil 75 tegn per linje, inkludert mellomrom. Når avstanden fra start til slutt av linjen blir for stor, gjør det at det blir tyngre å lese blogginnlegget. Dette er det mye forskning på, og det er helt underbevisst av oss at vi unngår å lese blogger med for mange ord i hver linje. 

Her burde du derfor enten skalere bredden på bloggen ned, eller justere skriftstørrelsen opp. Tro meg: dette planlegger jeg å gjøre selv og. Når jeg får tid, hehe.

 

                       Bruk ikoner                       

For å gjøre bloggen hakket mer interessant uten at det pranger for mye er det lurt å bruke ikoner. Ikke bare får du gjemt unna mange unødvendige ord på bloggen, men det er både gjenkjennbart for øynene og det kan være med på å skape identitet. Jeg jobber selv med å finne et sett med ikoner som kan passe til bloggen min. 

Et godt eksempel på god ikonbruk er det nye designet til Sophie Elise. Der er det valgt et sett med ikoner som matcher hverandre. Disse ikonene bidrar til å skape helhet, identitet, gjenkjennbarhet og det rydder vekk vanlige delingslinker inn under designet. Se til høyre på utklippet under:

 

                       Finn dine særpreg                       

Dine særpreg kan være så mangt. Dette går litt under punktene “konsekvent” og “ikoner”, for utfyller du disse har du allerede kommet en vei med å finne dine særpreg. Et særpreg kan være én spesifikk fargekode du holder deg etter, eller det kan være en stil som helhet. Har du en mørk blogg vil du kanskje holde hele stilen mørk, men likevel på en tiltrekkende måte.

Uten særpreg kan bloggen fort bli veldig tørr og kjedelig. Jeg syns for eksempel min egen blogg har veldig lite særpreg, og blir fort ganske kald og tørr. Jeg prøver (som dere kanskje har fått med i dette innlegget) å bruke den ene brekkfargen jeg har litt mer i innlegget. Den rosarøde fargen bruker jeg allerede på linker og knapper flere steder, men jeg har bestemt meg at den trengs litt oftere. På den måten prøver jeg å forme meg og et slags særpreg på bloggen. Akkurat dette er jeg dårlig på selv, men prøv å finne din greie og hold deg til den.

 

                      Mobile first                       

Mobile first betyr at vi lever i en mobilverden, der det viktigste du gjør for å henge med i tiden er å tilpasse bloggen og nettsiden din etter mobil som prioritet én. Vær nøye med å passe på at designet ditt fungerer på mobil, og se hvordan innleggene ser ut etter du har publisert dem på mobilen. Overfør designelementene du har på datamaskin-visning over på mobilen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Håper dette innlegget var noe lærerikt og at det kan komme til nytte for noen! Ha en super dag videre! 

18 thoughts on “8 tips til et bedre bloggdesign

  1. Takker så mye for flotte tips av stor nytteverdi for oss alle! Selv er jeg blitt partnerblogger, og utfordringen ble derav å få til ett eller annet særpreg innenfor de rammene som er gitt det designet som følger dette fra Blogg.no. Spesielt dette med å legge inn en egen brekkfarge er noe jeg virkelig ser for meg kan ‘booste’ bloggen 🙂

  2. Gry Henriksen: Ja, jeg har enda ikke turt å bli partnerblogg enda, nettopp på grunn av dette 😀 Men tusen takk for koselig kommentar! Er bare en glede å kunne dele kunnskap på tvers 😀

  3. Som partnerblogger, MÅ faktisk ikke bruke Blogg.no sitt design. Designet er bare nødt til å oppfylle visse kriterier som går på plass for annonsene!.. Jeg har ikke satt meg spesielt inn i det, men i opplysningssidene til partnerprogrammet, finnes oxo en del for designere i dette opplegget. Det virker som mange ikke er klar over dette, så.. <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top