Frister det med noe varmt, søtt og forfriskende i høstkulden? Nå nærmer vinteren seg, og vi har allerede ligget bunkret under varme pledd med noe varmt i koppen en god stund.
Jeg fikk en veldig fin bok av Elisabeth, som heter “Vinterfryd, julefryd” av Finn Schjøll. Det er en nydelig bok med et hav av inspirasjon til vinteren, førjulstiden, jula og også den kalde høsten. Inni den fant jeg oppskriften på en drink jeg aldri har smakt før: Apple Jack’s. Den er skrevet i litt forenklet versjon, så jeg deler full oppskrift på eplesaft og andre målenheter her.
Ingredienser til ca. tre glass
- 1 kg epler
- 5 dl vann
- 1 sprut sitronsaft
- Litt kanel
- 2 dl sukker
- Whiskey (kan sløyfes for alkoholfri drink)
- 3 kanelstenger til pynt (kan sløyfes)
Fremgangsmåte
-
- Kutt opp epler og ha i en kjele. Du trenger ikke skrelle eplene, bare sørge for å ikke få med noe av kjernen.
- La epler, vann, sitronsaft og kanel småkoke frem til eplene begynner å gå i oppløsning. Du skal ikke mose eplene eller koke dem til de er blitt eplemos, da forsvinner mye av vannet inn i dem.
- Sil saften over en annen kjele og tilsett sukker. Kok opp, så sukkeret blir rørt ut.
- Hell valgfri mengde whiskey i et glass (kanskje 1/8 av glasset) og hell over eplesaften.
- Topp med en kanelstang, et lite dryss kanel og noen møre eplebiter.
For å få til en tynn sukkerkant langs glasset kan du holde glasset opp ned, dytte fingeren din i vann og gni vannet akkurat der du ønsker sukkeret. Hold glasset opp ned helt frem til du har dyppet det i sukker.