- Det er utrolig gøy. Boosten du får når du løser et nytt problem kan ikke sammenlignes med noe, og det er gøy å bruke hodet til å skape gode løsninger. Du får brukt både hjernen og kreativiteten, og ofte gjør du det sammen med en programmeringspartner du kan le av egne feil med.
- Du får skape noe. Det å være med på å skape morgendagens løsninger er gull. Du kan bidra til å gjøre en viktig jobb for samfunnet, og du lager noe som andre mennesker kan ta i bruk i hverdagen sin.
- Du kan hjelpe andre. Teknologi bidrar hver eneste dag til en bedre hverdag for folk. Du kan være med på å effektivisere helsesystemer, forbedre skolehverdagen til noen, lage produkter for å hjelpe eldre… Det finnes ingen grenser til hvor mye vi faktisk kan hjelpe andre mennesker med teknologi. Det jobbes faktisk med å programmere briller som justerer styrke etter synet ditt, slik at du ikke lenger trenger å dra til optiker for å bytte glass etterhvert som synet forandrer seg. Det blir også programmert roboter som hjelper barn som er så syke at de ikke kan dra på skolen med å likevel ta del i undervisning og skolehverdagen med andre elever.
- Fleksibel arbeidshverdag. De fleste IT-jobber er relativt fleksible, der du stort sett kan bestemme deg for hvor du vil jobbe (hjemmekontor, kontor-kontor, workation-kontor) og når du vil jobbe (fleksitider). Det er perfekt for å få hverdagen til å gå opp i opp, og for å tilpasse jobben etter hva som står på programmet i livet. Det være seg barnehagetider, biler på verksted eller en lang lunsj med en venn. På min jobb har vi kjernetid mellom 10 og 15, men man får alltid tillatelse til å flekse tid her og der om det er behov.
- Godt betalt. Det er ikke til å stikke under en stol at en jobb i IT-bransjen betaler seg fort. Siden det er så stor etterspørsel på programmerere med et par års erfaring kan du fort få gode forhandlingskort i lønnsamtaler.
- Trygg fremtid. Det kommer til å være et stort behov for folk med IT-kunnskaper i mange år fremover, så om du først har skaffet en jobb, så er du ganske godt sikret i lang tid. “Alt” kan programmeres, fra kjøleskap til biler, og slik kommer det til å være en stund.
- Du er aldri ferdig utlært. På den måten blir jobben aldri kjedelig. Det kommer stadig nye systemer å benytte, nye standarder, nye rammeverk. Likevel trenger du ikke være redd for å falle “bak”, du kommer alltids fort ajour igjen. Du trenger hverken å være redd for å bli for lite utfordret i hverdagen eller for å ikke være god nok. Du kan finne din balanse.
- Bli en del av den digitale fremtiden. Det kommer om altfor få år til å mangle rundt 30 000 utviklere bare i Norge. Vi trenger dyktige folk. Det er viktig at teknologien lages av menneskene som skal bruke dem, og hvis Norge faller bak faller også våre behov bak. Dette gjelder kanskje spesielt alle kvinner som leser dette. Kvinner står for en liten prosent av andelen utviklere, og dette kommer vi til å svi for på sikt. Forskning viser at teknologi og produkter utvikles i størst grad for de som lager dem. Dermed kommer behovene til kvinner (igjen) til å bli nedprioritert og bortglemt.
- Du trenger ingen forhåndskunnskaper. Jeg har fått opptil flere meldinger fra folk som tror man må kunne masse om programmering, om data og om IT generelt, men det er feil. Det er praktisk å kunne klippe og lime inn med hurtigtaster, og det er praktisk å kunne installere programmer på egen PC. Men også dette kan man jo lære seg! Det er ikke utgangspunktet ditt og forhåndskunnskapene dine som avgjør om du kommer til å være en god utvikler. Det har alt å gjøre med egen motivasjon, hvor gøy du syns det er og hvor mye du ønsker å legge i egen læring selv.
- Det er sosialt, du møter mange unike mennesker. Mange tror IT ikke er noe sosialt og at man bare sitter for seg selv hele dagen. Sannheten er at dette er noe du i stor grad kan påvirke selv. Mange trives best med å ha en programmeringspartner som de sparrer med gjennom hele dagen, noen syns det holder med lunsjer, lønningspilser og kaffeslabberaser, og noen trives best helt alene. Men la oss avlive myten om at det er usosialt, for til og med jeg som er megasosial får mine behov dekt.
- Du har mulighet til å oppdage verden. Det har, etter korona kom, åpnet opp for enda mer fleksibilitet i arbeidshverdagen. Fordi vi vet hvor enkelt det er å jobbe på hjemmekontor, har plutselig mulighetene åpnet seg opp. Du kan oppdage verden uten å ta ferie! Alt du trenger er wifi eller bredbånd, og vipps kan du dra på et månedsopphold i Japan eller USA. Fått gnist til å reise av Emily in Paris? Det kan lett kombineres med utvikleryrket!
- Du kan gjøre det du vil. Programmeringsyrket er bredt, og IT-bransjen er enda bredere. Sjansen er stor for å finne din vei, og er du ikke fornøyd skal det lite til for å endre retning. Til slutt finner du noe som passer deg perfekt og som du blir lykkelig av å drive med, og hvis lykkefølelsen går over? Endre retning!
(Søk på programmering til våren 🖤)
Noen ytterligere grunner til å bli programmerer:
– Du kommer til å sette mye mer pris på å skrive brev, handlelister, huskelapper og alt mulig annet som er SÅ UTROLIG MYE MINDRE FRUSTRERENDE enn å skrive programkode.
– Du blir kvitt alle de plagsomme vennene dine.
– Du får spennende telefoner fra arbeidsgiveren/kunden din midt på natten, når en bortgjemt feil i programmet ditt har fått hele togsystemet på Østlandet til å bryte sammen/alle DNBs minibanker har begynt å spy ut 200-lapper i hytt og vær/etc. you get the drift.
– I spesifikasjonsfasen for nye systemer vil du få dyp innsikt i hvor mange måter et ord eller en setning – for ikke å snakke om et helt avsnitt – kan tolkes og misforstås på.
Hahaha, kanskje også til tider sant.
Godt skrevet. Kunne gerne trykt det ud og delt det på alle ungdomsskoler i landet.
Ja, gjerne for meg! Vet ikke hvordan man skal få det til da..
Du glemte et av de viktigste punktene; De beste lærerene og kildene finnes gratis, eller til prisen av en medium pizza på nett. Programmeringsyrket er et der utdanning ikke er en nødvendighet, perfekt for de som ønsker å skifte yrke men som ikke kan sette av 3 år til en bachelor, eller de som rett og slett ikke ønsker å gå på skole.
Finn ut av hva du trenger å lære. Sett av 30-60 minutter om dagen, så er du der før du vet ordet av det. Gitt at du finner en viss glede i arbeidet, naturligvis.
Godt poeng!
Hei. Jeg vurderer sterkt å bli frontend utvikler og er veldig nysgjerrig på hvordan arbeidshverdagen egentlig er for å vite hva jeg eventuelt går til. Er det et yrke med høyt press, stress og overtid eller er det faktisk slik at man jobber 8 timer man-fre og får gjort det man har tid til i den perioden? Hva er bakdelen(e) ved denne jobben? 🙂
Jeg vil steerkt anbefale deg å følge den tanken! Hvor høyt press det er kommer nok an på hvor du jobber, men du står i veldig stor grad fri til å bestemme det meste av dette selv. Jeg har en 08-16-jobb, og jeg er ferdig fire, med mindre jeg vil jobbe lenger og få litt fleksitid jeg senere kan avspasere 😊 Innimellom hender det at man må trå til litt ekstra for å få noe på plass raskt, men slik er det i de fleste yrker.
Jeg kommer ikke på noen spesifikke bakdeler akkurat nå, for alle bakdeler jeg kan tenke meg i akkurat den stillingen jeg har nå, har man mulighet til å slippe ved å velge en annen arbeidsplass.
Tusen takk for svar 😃
Jeg har ikke mulighet til å ta en bachelorgrad, men jeg har sett på årsenhet ved høgskolen i Østfold. Forstår det slik at det er utfordrende å få jobb kun med årsstudie, så har du noen anbefalinger av ting jeg bør lære meg utenom for å ha en sjangs på jobb?
Det er et stort behov for utviklere i bransjen, så manglende bachelorgrad trenger ikke by på store problemer 😊 Jeg vil anbefale deg å bygge opp en portefølje med prosjekter som du kan vise til når du søker jobb. I tillegg burde du bli med i discorden “Norsk Programmering”, der er det mange som har fått jobb helt uten utdanning og som kan gi gode råd: https://discord.gg/BJGtXbdG